Pentru copii e foarte important sa ii strigi pe numele mic, sa le spui prenumele adica. Si mai important e ca ei sa il poata scrie singuri, indiferent daca il scriu folosind litere de tipar sau de mana (ma refer aici mai ales la copiii din clasele pregatitoare si I ). De aceea, la intrarea in clasa pregatitoare, chiar daca unii nu stiu toate literele (sau nu stiu nicio litera), insistati sa invete sa isi scrie numele. Vor fi mandri de asta. Va propun insa mai jos cateva activitati cu … numele copiilor. Sunt activitati integrate pe care le puteti realiza la orice clasa, in functie de nivelul clasei, de complexitatea ideilor sau doar de amuzament
1. Scrie-ti numele
– clasa 0 – Tipariti prenumele copiilor cu majuscule, destul de mari astfel incat ei sa poata trasa cu usurinta urma literelor. Iata AICI o activitate pe care am facut-o in a doua zi de scoala in clasa 0. Am repetat trasarea numelui cateva zile la rand deoarece unii au avut nevoie de acest lucru. Puteti “scrie” numele si cu plastilina sau cu nasturi, betisoare, coca, ghinde, castane, scoici, puteti sa il trasati cu degetul in tavita cu nisip sau cu malai.
-la clasele 1 -2 puteti gasi o multime de forme / desene in care copiii sa isi scrie numele. Noi am facut asta cu niste oameni de zapada, dar la fel de bine puteti face un sir de mere, un sir de frunze, un sir de ghinde daca realizati activitatea toamna. Iata oamenii nostri de zapada AICI
-la clasele 3 – 4 – La orele de arte vizuale copiii isi pot scrie numele cu diferite caractere si le pot decora. Ei pot folosi doodling ca in activitatea mea cu Tom Gates
2. Striga numele
Dupa ce copiii au scris numele pe o foaie de hartie, pe o fasie mai exact, cu litere destul de mari pentru a fi vazute de toata clasa, puneti toate fasiile intr-o punga si in fiecare dimineata extrageti un nume.
–La clasa pregatitoare puteti rosti numele pe litere – un prilej bun de a-i familiariza pe copii cu literele inainte de a le preda. Pe de alta parte fiecare se va simti mandru sa ii fie strigat numele de catre colegi.
-La clasele 1-2 puteti folosi acest prilej pentru a aduce pe cineva in centrul atentiei si a-i da sarcini: cel strigat va fi de serviciu in acea zi, va fi responsabil cu strangerea pensulelor sau a altor materiale. Sau ii puteti ura ceva: Sa fii harnic!, Iti doresc o zi buna! ori chiar puteti spune ceva ce va place la el: Imi place ca esti prietenul meu, Imi place cum desenezi.
-La clasele 3-4 copilul strigat poate fi responsabil cu noutatile, adica vine in fata clasei si ii numeste pe copiii care au noutati. E o sarcina de mare onoare, va garantez.
3. Cum esti tu?
Copiii scriu numele pe o foaie, vertical sau orizontal, cu litere de tipar si pornind de la fiecare litera scriu un cuvant care cred ei ca li se potriveste si incepe cu acea litera. Exemplu: MARIA – Minunata, Atenta, Ras, Isteata, Amabila. La clasele 3 – 4 puteti complica activitatea, sugerand copiilor sa scrie doar substantive, doar adjective sau doar verbe. Daca vreti sa complicati activitatea, copiii pot scrie numele orizontal, iar vertical sa lipeasca cuvintele care ii caracterizeaza ori sa prinda literele intre ele cu agrafe. Poate fi un semn pentru usa camerei lor.
4. Poezie despre mine
Poate fi o activitate pentru copiii mai mari – Numele se scrie pe o foaie, vertical. Pentru fiecare litera din nume se scrie un vers in care primul cuvant sa inceapa cu acea litera. Noi am realizat o astfel de activitate la proiectul Totul despre mine, insa nu mai gasesc o poza concludenta.
5. Nume care seamana
E o activitate pentru copiii din clasele pregatitoare si 1 si se bazeaza pe recunoasterea literelor. Dupa ce isi scriu numele pe o foaie, copiii ii intreaba pe colegi daca au in numele lor litere comune. Exemplu: Maria si Ana au in comun litera A. Le puteti cere sa se grupeze in functie de ceva anume: toate numele care incep cu litera B, toate numele care au cel putin o litera comuna, numele care au acelasi numar de litere.
6. Cate litere am?
O activitate pentru clasele 1 – 2 – Realizati un grafic. Dupa ce fiecare copil isi scrie numele, realizati pe tabla un grafic si stabiliti cati copii din clasa au un nume format din 4 litere, din 6 litere, din 5 litere. care e cel mai lung nume? Care e cel mai scurt? Stiti vreun nume format din 2 litere? Dar dintr-o litera? E posibil sa ai un nume din 2 litere ori dintr-o litera?
7. Ce inseamna numele tau?
Activitate pentru clasele 3 – 4. Anuntati copiii cu o zi inainte de aceasta activitate. Incurajati-i sa caute pe internet sau in carti / enciclopedii ce inseamna numele lor. Sugerati-le sa isi intrebe parintii pentru a afla de ce ei au ales acest nume, la ce s-au gandit cand l-au ales si ce semnificatie are pentru ei.
8. Scrie o poveste
Activitate pentru clasele 3 – 4 – Incurajati copiii sa scrie o poveste scurta cu un personaj care le poarta numele. Amintiti-le de regulile de scriere: minim 3 alineate, introducere, cuprins si incheiere, detalii, personaje, optional dialog, folosirea semnelor de punctuatie. Inainte de a porni la scris indemnati-i sa se gandeasca daca personajul despre care vor scrie sunt chiar ei sau unul imaginar, daca intamplarile vor fi reale sau inchipuite, fantastice ori obisnuite, se va intampla ceva nemaipomenit, va invata o lectie, va trece prin cateva incercari ….
9. Bingo cu nume
Activitate pentru clasele 1- 2 – Realizati un carton de bingo cu litere scrise aleator. Cand strigati o litera, copiii vor incerca sa caute / sa formeze un nume pornind de la acea litera. In functie de scopul pe care il aveti, numele poate sa inceapa cu acea litera, sa contina acea litera la mijloc sau litera sa fie plasata la sfarsit. Stabiliti daca pot folosi literele la un alt nume. Puteti descarca activitatea mea
AICI – Bingo cu nume.
10. Puzzle cu nume
Activitate de grup pentru clasele pregatitoare si 1. Scrieti cu markere sau printati pe cartonase litere din mai multe nume. Impartiti grupelor de copii litere dintr-un set de nume. Rugati-i sa formeze nume cu acele litere. Amintiti aici regula ca numele se scriu cu initiala majuscula. Daca abordati acest aspect, dintre toate literele de pe cartonase cateva sa fie majuscule, restul sa fie litere mici – sugerati copiilor sa formeze nume pornind cu literele majuscule. Puteti descarca activitatea mea
AICI – Puzzle cu nume
11. Decoreaza initiala
Poate fi o activitate pentru orice clasa. Depinde ce fel de abordare doriti. Noi am realizat in clasa a 3-a initiale cu ciocan, cuie si ata. Iata activitatea
AICI. Copiii mai mici pot decora cu margele, cu hartie, cu seminte sau ata. Iata o astfel de activitate
AICI – se poate realiza si cu literele de mana.
12. Sotron cu nume
Desenati un careu mare, scrieti in patrate numele copiilor, ca intr-un rebus. Puteti realiza mai multe grupe de copii daca aveti o clasa numeroasa. Copiii trebuie sa sara pe litere astfel incat “sa scrie” nume. Avem o astfel de activitate
AICI
Daca aveti si alte idei de activitati si jocuri cu nume lasati mai jos un comentariu.
Multumim. Ideile dvs. sunt de un real folos la clasa.