Cele cinci jocuri cu un balon au pornit de fapt de la un singur joc cu un singur balon, la ora de muzica. Am vrut sa combin mai multe idei intr-o singura activitate. Lucrurile au evoluat, copiii au fost atat de incantati de joc, incat am ajuns sa ne jucam si altceva. Nu am nume pentru jocurile acestea, dar poate le vom gasi in viitor.
Jocul 1 – Plimba un balon
Copiii au stat in cerc. Am gasit pe YouTube o melodie care sa ma ajute la a face diferenta dintre ritmul lent si cel rapid. Asa a pornit totul, de la tempo. Pe melodie, copiii si-au dat unul altuia balonul, in functie de cum era tempo: lent, apoi rapid, apoi iarasi lent si iar rapid. Pentru ca dupa ce facuse inconjurul cercului de doua ori mi s-a parut ca s-au plictisit, am zis:
Jocul 2 – cu doua baloane
Next level: Cu doua baloane! Iar au dat baloanele doua ture de cerc, iar am complicat jocul. Cine scapa un balon sau ajunge sa aiba doua baloane, trebuie sa cante Cucurigu!
Jocul 3 – cu trei baloane
Haideti sa mai complicam putin: Cu trei baloane! Trebuie sa va imaginati in orice moment chicoteli, rasete, voie buna.
Jocul 4 – Schimba directia!
Cu trei baloane, dar cand se opreste muzica te opresti cu balonul, iar cand porneste, schimbi directia: daca ai dat in stanga, acum dai in dreapta. Cine ajunge cu doua baloane sau chiar cu 3 canta Cucurigu!
Jocul 5 – Spune ceva despre tine
Inapoi la un balon. Cand se opreste muzica si esti prins cu balonul, spui ceva despre tine.
Lucrurile nu au iesit asa cum as fi vrut eu, deoarece e nevoie de mai multe jocuri pe aceeasi tema pentru ca ideile sa se internalizeze. Le-am explicat ca la un astfel de joc e nevoie de:
- cooperare – Suntem o echipa, daca tu arunci nu tocmai corect balonul si colegul il scapa, jocul se incheie.
- atentie – Trebuie sa fii atent si in drepta si in stanga, sa fii pregatit pentru urmatorul balon.
- rabdare – Ai rabdare cu colegul tau, asteapta, nu il grabi.
- mobilizare – Fiecare se mobilizeaza sa joace, nu tii balonul doar pentru tine, nu tragi de timp.
- grija – Ai grija de balon si de colegi, nu le dai colegilor cu balonul peste cap sau peste ochelari.
Mi-a placut sa vad si cum au evoluat lucrurile in timpul activitatii. La inceput, la primul joc, au fost rezervati, cuminti. Pe urma au gasit modalitati sa se afirme: cat de lent sa dea balonul mai departe de exemplu si unii erau chiar caraghisi, spre amuzamentul nostru. Am avut in online un copilas care ne privea si probabil parea atat de interesant si amuzant, incat a spus ca neaparat trebuie sa il jucam si cand vine el la scoala.
Cantecul pe care l-am folosit e AICI. Daca stiti voi un altul care sa mearga pe tempo lent – rapid, dati-mi de stire. Mai caut si eu. Si poate aveti si alte jocuri cu un balon. Va invit sa le scrieti in comentarii.
Alte articole cu baloane gasiti pe blog: Metoda cubului, Balonul sentimentelor.
Ema