Inteligența artificială va fi tot mai mult folosită și în școli. Să nu cădem în capcana negării și a respingerii, pe motiv că fie elevii vor copia pe rupte fără să mai gândească ori să fie creativi, fie că ne va înlocui un roboțel. Deocamdată să folosim inteligența artificială pentru a ne ușura activitatea. Și cu această ocazie să îi învățăm pe copii cum am procedat, de ce am ales o astfel de soluție, care a fost contribuția noastră. Vă prezint în acest articol 5 site-uri care folosesc inteligența artificială și care se potrivesc pentru generarea activităților de la clasă.
De ce să folosiți AI?
Eu nu folosesc inteligența artificială în fiecare zi, la fiecare oră sau pentru fiecare activitate. Folosesc diverse site-uri atunci când simt că mă împotmolesc, atunci când am nevoie de idei noi, când caut o anume aranjare a conținuturilor. Iar atunci când fac acest lucru, mă joc mai întâi pe site-ul respectiv, încerc mai multe sarcini, apăs pe toate butoanele, probez diverse scenarii. Cele mai multe platforme sunt în engleză, dar nu e ceva de speriat. Acum tot mai multe dintre ele acceptă și sarcini în limba română, oferind răspuns în engleză sau în română ori pun la dispoziție funcție de traducere. De ce să folosiți și voi?
- economisiți timp
- generați idei pe care să le folosiți mai departe
- puteți interveni în conținutul generat
- e provocator să știți să puneți întrebarea potrivită sau cuvintele-cheie pentru a obține un rezultat bun
- AI caută prin mii de baze de date la care noi nu avem acces
- AI caută prin mii de baze de date actualizate la care noi nu avem acces
- veți vedea că AI oferă idei și soluții care combină diferite taxonomii, încorporează feedback și moment de reflecție, oferă proporții bune privind informația, aplicația practică, reflecția
- AI etapizează bine orice subiect și oferă pași mici de lucru
Secretele folosirii AI: e necesar să apăsați pe toate butoanele și să probați, să experientați, să încercați; voi îl controlați; e necesar ca mereu să treceți prin filtrul gândirii ideile primite.
Magie la școală
Toata magia incepe cu MagicSchool: AICI. Acesta e un site cu multe instrumente construite special pentru școală. E potrivit profesorilor și are și unelte dedicate studenților și elevilor. Un profesor poate genera aici tot felul de lucruri: plan de lectie, teste, imagini, întrebări, glume, cântece. Poate să adapteze diferite texte pentru diferite niveluri de citire, să genereze întrebări pentru un film de pe YouTube, să traducă în diferite limbi un text, să ofere feedback pee baza unor criterii, să găsească soluții la diferitele probleme de management al clasei, să sumarizeze un text.
În secțiunea adresată elevilor sau studenților, se găsesc, la fel, o mulțime de unelte. Copiii pot să se testeze singuri pe o anumită temă (se introduce subiectul și sistemul generează un test), „să discute” cu un personaj sau cu o figură istorică, să genereze un cântec sau o poezie, să primească feedback la un text scris, să participe la o dezbatere etc.
Site-ul funcționează pe unele secțiuni și cu limba română, însă răspunsurile sunt generate în limba engleză. Are însă buton de traducere, așa că nu va fi greu. E necesar să îți faci un cont. Are multe tutoriale, e ușor de urmărit și de învățat.
Generator de imagini
Sunt foarte multe site-uri care generează imagini folosind inteligența artificială. Și Canva are o astfel de funcție. Propun acum un site care se ocupă doar cu generarea imaginilor: Leonardo AICI. E necesar să îți faci un cont. E doar în limba engleză, dar nu e nimic de speriat. Puteți genera imagini introducând cuvinte-cheie sau un enunț care să descrie ceea ce vrei să generezi. Puteți scrie cuvintele sau enunțul și în limba română, dar e posibil ca sistemul să nu recunoască toate cuvintele. Pe lângă generarea simplă, puteți folosi imagini generate de alții pe care să le modificați. În contul simplu, neplătit, puteți realiza doar câteva imagini.
Generarea unui cântec
Nu-i așa că ați vrut să compuneți măcar o dată un cântec pentru un conținut din planul vostru? E de încercat dacă merge cu Suno: AICI. E necesar să vă faceți un cont. Site-ul funcționează mai bine în limba engleză, dar eu am cerut să genereze, de exemplu, un cântec pentru înmulțirea cu 2, în limba română. Versurile pe care le-am primit sunt amuzante, dar nu sunt ceea ce doream eu. Mă lasă însă să intervin și să modific versurile. În varianta de cont gratis numărul de cântece e limitat.
În varianta de explorare, siteul vă lasă să vedeți tot feluri de stiluri și acest lucru mi se pare tare folositor. Puteți să căutați și printre miile de cântece generate de alții, să le folosiți sau să reutilizați formatul.
Generarea unei activități
Situație: Aveți un subiect și vreți rapid câteva activități reprezentative. Site-ul Diffit AICI vă ajută cu acest lucru. Scrieți în caseta de căutare subiectul și alegeți clasa. Veți primi câteva activități generate pentru subiectul respectiv. Se generează mai multe imagini reprezentative (și e precizată și sursa lor) de la care să porniți discuții sau pe care să le folosiți într-un material. Apoi se generează un text pe care îl puteți modifica și adapta nivelului de citire și înțelegere. Foarte, foarte interesant și important: Diffit inserează în subsol și sursele din care a preluat informațiile. Dacă nu doriți informații de la o anumită sursă, o debifați și textul va fi rescris.
Pe baza textului se generează idei principale, listă cu cuvinte explicate (pe care o puteți modifica și la care puteți adăuga și alte cuvinte), test cu răspunsuri la alegere, întrebări cu răspuns deschis. Și când totul e gata, puteți alege din mai multe modele formatul de fișă pe care să îl folosiți pentru elevi. Și aici, la fișe, puteți alege dacă să fie o fișă pentru verificarea citirii, una de elaborare a răspunsurilor sau a unui text, de analiză, de lucru în echipă sau de gândire critică.
Ce e tare util la acest site, e că profesorii diferitelor materii pot, cu un singur click, să adapteze conținutul generat deja pentru alt nivel, altă clasă. Resursa se salvează în contul vostru, așa că o puteți folosi oricând.
O altă funcție utilă e aceea în care pe baza unui video, site-ul generează text și activități. Mă gândesc aici la lecțiile de științe, de exemplu. Încercați! Și, nu în cele din urmă, puteți încărca un format PDF de text pentru a genera, pe baza lui, activități ca cele descrise mai sus.
Eu am cerut să genereze texte în limba română și ce am primit, până acum, a fost corect, a fost scris cu diacritice, corect gramatical și cu punctuația potrivită.
Pe de altă parte, recomand ca toate resursele obținute să fie analizate și modificate dacă e necesar pentru ca totul să fie corect. Resursele pot fi salvate PDF, Word, PowerPoint etc. Site-ul are o perioada de o luna gratis, apoi se plateste. Puteți extinde perioada de gratuitate cu inca 4 luni folosind codul meu de AICI.
Generarea unui film
În anii trecuți tare mult am avut nevoie de filme care să explice diverse lucruri. Uneori găseam pe internet materiale care corespundeau criteriilor mele, dar erau în limba engleză și copiii nu înțelegeau toate cuvintele. Alteori erau în limba română, dar nu erau destul de explicite sua nu atingeau anumite idei. Am găsit acum un site care ne ajută să generăm materiale video pe orice temă: Invideo AICI. Sunt, desigur, și alte site-uri care fac același lucru, acum l-am folosit pe acesta.
Site-ul Invideo generează un film pe un subiect pe care îl veți da voi. Eu am probat cu o cerință în limba engleză, apoi cu una în limba română. În limba engleză a generat un film foarte drăguț despre litera O, a inclus exemple și o idee de joc. Aceeași cerință în limba română nu a mai fost corectă, siteul a combinat pentru litera O explicații în română, dar cuvinte care încep cu O din engleză.
Ulterior am cerut în limba română să genereze un film despre cum se formează zăpada. Filmul generat e tare drăguț, cuprinde imagini statice și în mișcare, explicații, are o voce care explică totul și muzică. Pot interveni să înlocuiesc imaginile dacă nu îmi plac, să adaug alt fundal muzical. În plus, am primit și transcrierea filmului. Vocea e clară, cuvintele sunt pronunțate corect. Cu toate acestea au fost 1-2 momente când mi s-a părut că pronunția are un accent diferit. Aș folosi filmul la clasă.
E de cercetat dacă și cât de mult se pricepe site-ul să genereze filme pentru diverse subiecte.
Dacă și voi aveți un site cu inteligență artificială pe care îl folosiți pentru a genera un material, vă invit să lăsați un comentariu cu experiența voastră.
Pe de altă parte, mai sunt o mulțime de platforme care fac toate lucrurile de mai sus sau altele. Luați-vă timp să le cercetați și să vedeți care vi se potrivește.
Alte articole pe blog: Cum pot folosi profesorii Chat BPT, Cum am folosit AI.
Ema
sunt multe aplicații care folosesc AI pentru generare. Magic school este foarte bogat în aplicații, inclusiv scrierea de versuri pe o temă pentru a fi folosite pe o melodie. Așa rapid aș adăuga Nightcaffe ( https://creator.nightcafe.studio/explore ) pt imagini și scurte animații(astea contra cost) sau school ai ( https://schoolai.com/?utm_source=vpm&utm_medium=youtube&utm_campaign=21958819670&gad_source=1&gbraid=0AAAAApZHquhdpTES-Y5keaW-AEz9nH_OV&gclid=CjwKCAiA-Oi7BhA1EiwA2rIu2_cnikcXprSl9QLNV6Nxa_3badaAobMZfkiSqrP3yqr0dJF7Htn50xoCXx0QAvD_BwE ). Pentru evaluări de orice tip recomand formative.com, deoarece are o paletă foarte bogată de tipuri de itemi, inclusiv cu AI)
Marius, Iti multumesc foarte mult pentru recomandari. Stiu de Formative si de school.ai, sunt valoroase. Voi incerca pentru imagini si animatii Nightcaffe.