Cu totii am trecut prin situatia pe care o expun acum: Te doare o masea, te duci la stomatolog. Ai auzit de o procedura noua, oare medicul o stie? Cum vrei sa fie cabinetul sau – iti place sa fie modern, echipat cu de toate? Vrei sa foloseasca materiale de ultima generatie? Tot mai des alegem lucruri moderne, tehnologice.
Asa e si cand vine vorba de noi, profesorii. Lumea progreseaza, esti de acord cu asta? Reusim si noi sa facem progrese, sa invatam continuu. Dar … Lumea digitala e mereu cu un pas (sau poate mai multi) inaintea noastra. Telefonul pe care ti l-ai cumparat anul trecut nu va mai fi de actualitate la anul. A tine pasul cu lumea digitala nu inseamna sa investesti bani, sa ai ultimul telefon, sa ai trei tablete si doua videoproiectoare. E mai mult decat a avea materialele fizice. Inseamna in primul rand sa fii de acord ca o parte din tot ce e in jurul nostru functioneaza digital si noi trebuie sa ne adaptam, sa fim pe acolo, sa stim mai mult decat ABC-ul digital.
De ce sa ai abilitati digitale?
- In primul rand poti sa te conectezi, si la propriu si la figurat, cu ce e in jur. Copiii de azi sunt demult in sfera digitala. Gandirea lor e altfel construita, functioneaza altfel, pe repede inainte si noi, dascalii trebuie sa fim pregatiti. Accesul la informatie e facilitat azi de mijloacele electronice. Si bibliotecile s-au mutat online.
- Da, se poate si fara digitalizare. Se poate fara ultimul model de telefon. Si fara tableta si fara tabla inteligenta. Dar … daca ai deja un cont pe Facebook, atunci esti in lumea digitala. Esti pregatit?
- A fi digital nu se refera strict la partea de predare. Nu acest aspect il am acum in vedere. Stii sa scrii un email adminsitratiei si sa inserezi si poze?
- Inca mai lucrezi tabele in Word?
12 abilitati digitale
- Sa stii sa folosesti copiatorul, sa intelegi cum se aseaza foile, cum se imprima fata, fata – verso, alb – negru, color, cand se goleste cartusul si cum sa il inlocuiesti. Sa stii sa citesti erorile pe care le da si sa le rezolvi.
- Sa stii sa lucrezi cu o parte din suita Microsoft Office, Word, Excel, PowerPoint, Publisher. Sa intelegi ca Excel e pentru tabele si tot ce tine de ele si Word e pentru redactat documente. Sa intelegi ca o planificare scolara sub forma de tabel sau un tabel nominal e mai usor de realizat in Excel, nu in Word. Sa stii ce fac butoanele din barele de instrumente. Sa stii sa salvezi un document Word ca PDF, spre exemplu. Sa stii sa schimbi tastatura din engleza in romana si invers.
- Sa stii sa scrii, sa trimiti un email, sa arhivezi, sa organizezi emailuri, sa atasezi documente sau poze intr-un email.
- Sa prelucrezi fotografii, sa le faci mai luminoase, sa le rotesti, sa le micsorezi, sa le decupezi, sa inserezi text, sa faci un colaj din mai multe fotografii. Sa stii sa copiezi o fotografie, sa o inserezi intr-un document.
- Sa stii sa inregistrezi un video, sa il prelucrezi, sa adaugi text, sa decupezi din el.
- Sa stii sa trimiti un document foarte mare (film, poze multe, documente multe) cu un program care te ajuta la acest aspect.
- Sa stii sa folosesti un videoproiector. Sa intelegi si sa stii cum se conecteaza la calculator, cum se fac setarile de baza. Sa stii sa folosesti imprimanta, sa o resetezi, sa te conectezi la o imprimanta.
- Sa intelegi si sa stii ce e clouding, cum se stocheaza documentele acolo, de ce si cum le poti accesa. Sa stii sa lucrezi in clouding, partajand un document cu altii.
- Sa stii cum functioneaza platformele social media. Sa stii sa citesti postari, cine a raspuns cui, sa identifici data postarii (altfel raspunzi la postari din 2015 felicitand abia acum pe cineva), sa stii sa iti editezi postarea sau raspunsul, sa inserezi fotografii, sa pui taguri. Sa stii ce inseamna Share, share pe profilul tau, pe al altuia, share intr-un grup. Sa stii ca pe Instagram se posteaza doar poze, nu si linkuri, si doar de pe telefon, nu si de pe laptop (se poate si de pe laptop dar doar cu un program special). Sa faci diferenta pe Facebook intre profil, pagina, grup. Sa intelegi ca platformele sociale sunt pentru a socializa, pentru a face schimb de informatii, pentru a te documenta.
- Daca folosesti internetul, sa stii ce e copywrite, sa intelegi conceptul si sa accepti legile copywrite. Asta inseamna ca atunci cand folosesti informatii, poze, documente de pe internet, trebuie sa indici sursa de unde te-ai inspirat. Atentie! Pinterest nu e sursa. Pinterest aduna poze cu linkuri atasate sau doar poze ale utilizatorilor. Cand folosesti o poza gasita pe Pinterest, sursa o afli dand click pe poza si vizitand linkul sau.
- Sa stii sa instalezi o aplicatie pe telefon, pe tableta sau pe laptop. Sa stii sa o dezinstalezi.
- Sa stii cum sa cauti informatii pe internet, folosind cuvinte cheie. Sa stii sa salvezi o pagina web in Bookmarks, sa stii sa organizezi folderele in Bookmarkes, sa le editezi. Sa stii sa cauti si sa te conectezi la WiFi.
Ce sa faci pentru a fi digital
- Sa faci exact ce le recomandam noi elevilor: sa studiezi.
- Acasa, singur, in fata calculatorului sau a telefonului, apasa, pe rand, pe butoane, vezi ce face fiecare. Ca sa devina obisnuita si sa inveti, trebuie sa exersezi mai multe zile in sir.
- Invata termeni de baza in engleza.
- Inscrie-te la un curs de calculatoare.
- Imprumuta de la biblioteca niste carti despre cum sa folosesti diferite programe, videoproiectorul, cum sa lucrezi in clouding. Citeste-le in ritmul tau, aplica ce ai invatat.
- Invata mai mult decat ABC-ul digital. A face poze cu telefonul nu inseamna ca stii sa faci poze si ce sa faci cu ele. Daca vrei sa le inserezi in PowerPoint, atunci poate trebuie sa le prelucrezi.
- Cere ajutor de la cei din jurul tau. Roaga pe cineva sa iti explice ce e clouding. Sau cum sa trimiti un fisier foarte mare. Exerseaza.
- Daca citesti acest articol, inseamna ca esti 1% digital. Citeste pe internet despre copywrite, despre ce inseamna retelele de socializare si cum se pot folosi la clasa.
- Desigur, nu putem toti sa fim foarte buni la partea digitala, insa trebuie sa incercam. Pentru ca lumea progreseaza.
Daca ai exemple, sugestii, sfaturi, lasa un comentariu.
Te invit sa mai citesti pe blog: Quiver – o aplicatie de insufletit desene, Dropbox – aplicatie pentru clouding.
Ema
=))
Îți dai seama câți vor citi și nu înțeleg nici jumătate ??
Dar punctul 10 este demențial. Când o să-l văd și pe acesta pus în practică…
Suntem departe, foarte, foarte departe de toate astea!
Și mai rău e că copiii au impresia că „știu”, dar în școală nu are cine să îi învețe… Am văzut la a mea, care teoretic are oră să învețe aplicațiile MS, dar i le explic eu acasă. Și doar când chiar are ceva de lucru – proiecte mai ales, învață cu adevărat!