Activitati cu litere

Activitati cu litere – Copilul meu confunda literele

Inaugurez azi o rubrica speciala dedicata intrebarilor parintilor. Pentru ca de-a lungul timpului cativa m-au tot intrebat cum sa isi ajute copiii la scoala, ce metode sa aplice pentru a-i invata anumite lucruri, cum sa ii faca sa inteleaga, m-am gandit sa raspund aici unor probleme. 

PROBLEMA – Un copil care a terminat clasa pregatitoare are probleme in identificarea si scrierea literelor, le confunda  oral si in scris B-P,V-F,D-T,C-G.

CLARIFICARE – Clasa pregatitoare e una … pregatitoare, asa cum ii si zice numele. Faptul ca acum se invata doar literele mari de tipar va fi de ajutor in clasa I la invatarea celor de mana. In trecut, copiii de clasa I invatau 4 litere odata: 2 de tipar si 2 de mana (mari si mici). Acum le e mai usor asa si faptul ca le confunda e ceva firesc. In clasa I lucrurile se vor aseza si treptat copiii isi vor clarifica lucrurile, isi vor aminti ce au invatat in clasa 0 si le va fi mai usor sa invete literele de mana.


Activitati cu litere – Joaca e solutia

1. Decorati litere – Desenati literele cu … probleme pe foi de desen si decorati-le. In acest fel copilul va vizualiza mereu si mereu forma literei iar desenul ajuta memoria vizuala. Activitatea mea Litere decorate

2. Umpleti litera – Desenati litera buclucasa pe o foaie mare si scrieti pe ele cuvinte simple care contin pe B spre exemplu, cu litere de tipar: BOB, BAN, BAL, ALB, BAT, BONA, BUN, BINE, BALON, BATE, LABA, CUB, TUB. Activitatea mea Literele B, b
 
3. Vanatoarea cuvintelor – In 5 minute copilul sa aduca de prin casa cuvinte care incep cu o litera anume. Acest joc il ajuta sa vizualizeze conceptele, sa isi organizeze cuvintele, sa generalizeze si sa aplice in practica. Atunci cand cauta cuvinte care incep cu acea litera, copilul realizeaza un complex proces mental: gaseste obiectul, ii asociaza cuvantul, verifica daca acel cuvant are sunetul corespunzator, daca sunetul e la inceput si tot asa. 
4. Concurs cu cuvinte – Puteti sa jucati in 2 sau in mai multi, acasa, in masina, pe strada. Alegeti o litera si spuneti cat mai multe cuvinte care incep cu acea litera. Daca jucati acasa, trageti cate o linie pe o foaie pentru fiecare cuvant gasit. 

Activitati tactile, de manipulare

Activitati cu litere
Scoici presate in coca
Activitati cu litere
Buburuza morocanoasa
Activitati cu litere
ABC – Totul despre mine
5. Joc integrat – Jucati-va cu obiecte care incep cu litera respectiva. S de la scoica, atunci jucati-va cu scoici. B de la balon – luati un balon, scrieti pe el cu markere de mai multe ori litera (impreuna cu copilul, desigur), apoi joc adevarat: cine prinde balonul, spune un cuvant cu B. P de la papuci – confectionati un papuc, numarati papucii din casa, sortati-i (P chiar seamana cu un papuc). V de la val – faceti valuri in apa din cada, in lighean, intr-un pahar cu un pai. Activitatea mea – S de la scoica
6. Modelati litere – din plastilina, din coca cu faina, apa, sare si ulei, din sarmulite plusate, din ata, din spaghete fierte, din vata.
7. Scrieti litere – Cu ketchup, cu mustar, cu iaurt pe farfurie, cu sos de ciocolata, cu pasta de dinti pe o foaie alba, in nisip, in faina, in malai. Construiti litere cu orice materiale: cu pietricele, cu crengute, bete de chibrit, dopuri, nasturi, scoici. Activitatile senzoriale ii ajuta mult pe copii. 
8. Supa alfabet – Gatiti o supa limpede de pui in care puneti paste alfabet. Implicati si copilul. Cand taiati morcov, intrebati-l unde se aude sunetul V spre exemplu. Cand mancati supa, spuneti ce litere pescuiti in farfurie. Activitatea mea Supa alfabet.

Cititi impreuna si cititi-i seara la culcare

9. Asociati fiecarei litere un animal – B pentru buburuza, V pentru veverita, P pentru pisica, D pentru delfin si incercati sa desenati animalul respectiv pornind de la acea litera. Puteti incerca sa gasiti carti cu animalul respectiv. Spre exemplu Buburuza morocanoasa, de Eric Carle. Alaturati desenele literelor usor de confundat, spre exemplu C de la caine si G de la gaina. Gasiti un loc unde sa le prindeti pe perete. Gasiti niste idei frumoase si la activitatea aceasta Teach your Child the ABC – fisele sunt pentru denumiri din engleza, dar multe se potrivesc si va puteti inspira. Activitatea mea Buburuza morocanoasa,
10. ABC despre mine – Faceti un album cu alfabetul in care sa puneti poze reprezentative din vaita copilului pentru fiecare litera. Activitatea mea ABC despre mine.

Invatarea vizuala

11. Cuvinte peste tot – Deoarece multi copii invata atunci cand vad o schema sau planse colorate, incercati si aceasta metoda.  Scrieti la calculator sau de mana, cu litere de tipar, cuvinte simple din 3-4 litere, cu font Times New Roman si cu marimea de 40 – BOB, DOP, VARA, GARA, BABA, VAS, PAS, TOC, POT, FATA, FEL, FOC. Decupati-le ca pe niste cartonase. exersati cititul, apoi lipiti-le prin casa, la loc vizibil: pe usa, pe perete, pe geam, pe dulap. Nu trebuie sa fie multe – maxim 6. Incurajati copilul sa le citeasca ori de cate ori trece pe langa ele. Dupa 4-5 zile le schimbati, puneti altele si continuati jocul. Atrageti in joc si pe ceilalti membri ai familiei. Va fi amuzant ca si tata sa strige, de cate ori trece pe langa dulap, BOB!
12. BINGO! – Jucati bingo. Scrieti literele buclucase la calculator sau de mana, cu un font mare de 20, de tipar, sub forma de tabel cu 4-5 coloane si randuri. Unele litere trebuie sa se repete, iar cartonasele sa fie diferite. Faceti mai multe sa joace toti membrii familiei. Apoi fiecare striga, pe rand cate o litera, iar ceilalti o incercuiesc. Castiga cine face linie sau coloana. Se poate juca si cu cuvinte. Activitatea mea Bingo cu sunetul A

Transmite-i incredere

Nu, nu e sigur ca efectuand o parte din activitati sau chiar pe toate copilul vostru nu va mai confunda literele. Se poate intampla si mai departe si in clasa I. Dar ajutandu-l prin joaca ii mai clarificati niste probleme. Invatarea e un proces pe termen lung, nu se intampla peste noapte. Unii copii pricep din prima, altii au nevoie de un an de zile. Fiecare are ritmul lui, iar parintii trebuie sa vada si sa accepte acest lucru. Nu, nu e vina scolii sau a invatatoarei ca aveti un copil care confunda literele. Acest lucru e des intalnit, sunt foarte multi copii care confunda mult timp si litere si cifre. Daca ii aratati ca aveti incredere in el, ca totul poate fi o joaca serioasa, ca si lucrurile serioase au o parte distractiva, ii veti transmite ca nu e singur si ca poate. 
 
Daca v-au fost de folos ideile mele, dati-mi un semn. Daca aveti si alte activitati care v-au ajutat, scrieti cun comentariu. 
 
Ema 



4 thoughts on “Activitati cu litere – Copilul meu confunda literele”

  1. La noi a prins jocul cu formarea propozitiilor compuse din cat mai multe cuvinte care sa inceapa cu aceeasi litera. Ies propozitii foarte haioase.

    1. Multumesc pentru feedback. Ma bucur ca ati gasit un joc pe placul vostru. Intr-adevar, se pot forma propozitii amuzante in acest fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *