O simpla plimbare prin parc si te poti intoarce cu o mana de materiale naturale pe care sa le poti folosi la orele de la scoala sau la activitatile de acasa. Va prezint astazi crengutele. Nu trebuie sa le rupeti din copaci. Sigur le gasiti pe jos. Adunati betisoare de diferite dimensiuni si grosimi, de la diferiti copaci. Ce sa faceti cu ele? Va dau mai jos cateva idei de activitati cu materiale din natura, iar daca veti cauta pe net, veti mai gasi.
Joaca senzoriala – activitati cu materiale din natura
- Puneti crengutele si ramurelele intr-un cos sau intr-o cutie. Plasati cutia alaturi de alte cutii cu materiale din natura.
- Fie ca sunt copii de gradinita sau de scoala, prezentati-le copiilor noile materiale, cate unul la doua zile. Nu plasati toate cutiile odata. Introduceti-le pe rand.
- Lasati-i pe copii sa atinga crengile, sa le pipaie. Indemnati-i sa le miroasa, sa le rupa, sa asculte zgomotul, sa aprecieze daca se vor rupe usor sau greu.
- Comparati crengile cu alte materiale cu diferite texturi, forme, greutati: pene, plastilina, capace de plastic, boabe.
- Sortati obiecte in materiale naturale si materiale reciclabile.
Betisoarele la matematica
- Comparati lungimile betisoarelor, ordonati-le de la mic la mare.
- Numarati folosindu-va de ele.
- Formati grupe, manunchiuri (folositi intotdeauna si sinonime), asociati fiecarei grupe cate un cartonas cu un numar.
- Formati manunchiuri de cate 10 si adaugati unitati pentru a invata numerele de la 10 la 20. Prindeti fiecare manunchi de 10 cu o ata. Faceti manunchiuri de cate 10 de fata cu copiii, lasati-i pe ei sa lucreze la ele pentru a-si forma ideea de zece.
- Asezati betisoarele in forma de cifre.
- Faceti modele care se repeta.
- Aproximati cate betisoare poti cuprinde intr-o mana, cate incap intr-un borcan. Apoi numarati-le si vedeti daca ati estimat corect.
- Cantariti diverse betisoare, comparati-le cu alte materiale.
- Tineti un betisor in echilibru pe degetul aratator.
- Gasiti punctul de echilibru al unui bat, legandu-i o ata la mijloc si mutand-o drepata stanga pana, cand atarnat de ata, batul sta drept.
Mesteriti niste personaje
- Imaginati diverse personaje din crengute. Le puteti decora folosind hartie, ate, ochisori mobili, fetru, lana, folie de aluminiu. Te invit sa urmaresti videoclipul meu rapid despre cum sa faci omuleti cu betisoare si ata AICI.
- Formati litere sau cuvinte.
- Confectionati o bagheta magica de ajutor la citit.
- Imaginati ca doua betisoare vorbesc intre ele.
- Scrieti cu varfurile betisoarelor inmuiate in cerneala sau acuarele.
Arta cu ramurele
- La capitolul arte vizuale gasiti pe internet o multime de idei.
- Folositi betisoarele ca rama pentru picturile copiilor.
- Atasati-le alte materiale in varf si pictati. Experimentati ce urme lasa frunzele de brad sau lana.
- Invatati copiii cum sa uneasca, folosind o ata sau o sarma, doua betisoare, la capete sau la mijloc.
- Faceti un razboi de tesut din betisoare.
- Faceti constructii pe verticala.
- Pictati betisoarele, legati-le o ata colorata la capete si mesteriti un decor ce poate fi agatat de tavan sau de lustra.
- Daca gasiti niste bete mai groase de alun, le puteti folosi la muzica, sa le loviti unul de altul sau pe post de bete la niste tobe.
Daca aveti si alte idei de activitati cu materiale din natura, scrieti-le in comentarii. Daca ati lucrat deja cu betisoare, imi puteti trimite pozele voastre pentru a le posta aici.
Alte articole despre cum sa folosesti materiale naturale: 20 de idei cu castane, 20 de activitati cu frunze de plop.
Ema