Foarte multe cadre didactice stiu ca trebuie sa existe o legatura stransa intre scoala si parinti si de aceea organizeaza diferite activitati comune. E o colaborare cu aspecte pozitive pentru toata lumea. Copiii sunt mandri sa vada ca parintii lor se implica in activitati scolare sau extrascolare. Ii puteti invita sa vorbeasca despre meseria lor, sa citeasca elevilor o poveste ori le puteti solicita sprijinul intr-o excursie, la o activitate de colectare a deseurilor sau la una de mesterit impreuna diferite obiecte. Da, poate nu toti se vor putea implica pe moment, insa creati oportunitati si propuneti variante pentru ca dansii sa poata sa aleaga si sa isi adapteze programul.
Iata mai jos povestile unor colege. Cu siguranta va vor inspira.
Programarea activitatilor
Andra Gligor
Am inceputi timid in urma cu doi ani (in clasa pregatitoare) sa invit parintii sa desfasoare activitati cu copiii. I-am indemnat sa isi aleaga singuri activitatile pentru a se simti confortabil in derularea lor. Daca nu au idee despre ce ar putea sa faca dar totusi isi doresc i-am rugat sa ma abordeze pentru a gasi impreuna o activitate potrivita. In ambele cazuri, discutam cu parintii despre idee, daca e potrivita duratei de timp de care dispuneam, capacitatilor copiilor si intereselor acestora. Stabileam apoi lista materialelor necesare si sprijineam pregatirea acestora cand era cazul.
La finalul fiecarei saptamani le trimit un e-mail parintilor, in care le prezint ce am facut in saptamana incheiata, ce urmeaza sa se intample in urmatoarea saptamana si prezentam foarte pe scurt activitatea desfasurata de parinti si sclipirea din ochii copiilor la momentul in care isi vad parintele in fata clasei, invatandu-i sa faca ceva (orice). Astfel, incet au prins curaj tot mai multi parinti, unii ajungand sa pregateasca si sa sustina mai multe activitati.
Am limitat numarul activitatilor desfasurate de parinti la una pe saptamana, pentru a nu incarca programul copiilor. Pentru a nu ne trezi in situatii cu saptamani fara activitati sau cu mai mult de o activitate, am realizat un tabel cu saptamanile anului scolar, afisat la panoul clasei, in dreptul carora parintii au avut posibilitatea de a-si trece numele si activitatea dorita.
Mini echipa de teatru cu parintii
Lili Iurescu
Pentru ca am deja clasa a III-a, mi-a venit mai usor sa afirm ca liantul dintre scoala si parinti l-a constituit optionalul “Teatru pentru copii”. Uitandu-ma la fotografiile facute pe parcursul celor 3 ani si ceva, imi dau seama ca legatura s-a construit incet, dar sigur.
O prima activitate a fost sarbatorirea zilei nationale, cand din toti parintii, nu stiu daca au venit vreo cinci. Apoi a venit sarbatoarea celor 100 de zile, unde parintii au lucrat foarte incantati pentru copiii lor.
O alta activitate cu parintii a fost cea de plantare, in Luna Padurii(activitate reluata, in fiecare an). Apoi Clubul de lectura( copiii citesc o carte pe luna, parintii ii motiveaza cu prajituri si….ciocolata calda!) Sau Concurs de biciclete/role( nu cred ca se poate face o asemenea activitate fara sprijinul parintilor). Excursii.
Si cel mai amplu proiect a fost constituirea echipei de teatru MINIART,tot impreuna cu parintii, ca urmare a rezultatelor obtinute cu piesele lucrate la optionalul „Teatru pentru copii”.
Petrecere in pijamale
Dorina Spatariu
Petrecerea in pijamale – A fost o activitate in preajma zilei de Mos Nicolae. A inceput seara la sase (dupa ce si au terminat parintii treburile). Au venit copiii insotiti de mamici. Ne-am asezat cu totii pe covor. Copiii aveau un plus preferat si stateau alaturi de mamicile lor. In fundal se auzeau cantece de iarna, de sarbatori.
Prima parte a fost lectura unei povesti, cu mesajul ca fiecare poate deveni un Mos. Apoi fiecare a spus care a fost cadoul cel mai special de la Mos si ce-si doreste – si mamicile si copiii au raspuns pe rand. Pentru destindere am dansat pe ziar, pana fiecare mamica a luat copilul in brate iar pentru un timp a fost o hora … cu etaj – amuzant. Obositi, ne-am asezat pentru un alt moment emotionant – copilasii, pe bratele mamelor, mangaiati fiind isi spuneau din visele lor de viata – ce si-ar dori sa faca, sa devina.
Apoi rolurile s-au inversat, mamicile, cu capul pe picioarele copilasilor, mangaiate fiind de acestia, au spus ce visau ele cand erau copii, daca au facut ceva asa cum au visat. A urmat inca o parte de dans, Scaunele muzicale . In tot acest timp, Mos Nicolae adevarat a lasat ceva la intrare – erau catelusi care latrau si aveau ochisori fluorescenti. Doamne ce incantati au fost! Copiii facusera anterior un felinar cu lumanare plata si cu luminile aprinse au plecat. A fost o experienta tare frumoasa. Suntem prescolari si locuim la tara.
Daca si voi ati desfasurat astfel de activitati, va invit sa ne povestiti intr-un comentariu sau chiar intr-un articol.
Alte articole pentru activitatile cu parintii: Idei de activitati cu parinti, Parinti la scoala.
Ema
Multumesc mult tuturor autorilor! 💐
Minunat. Felicitări!