La clasa pregătitoare am alocat câte o săptămână pentru fiecare literă. Scriu în acest articol o parte din activitățile pentru sunetul și litera E. Ele sunt realizate în mai multe zile și sunt ordonate după complexitate. Desenul literei e în prima zi, luni. Compunerea de cuvinte este joi sau vineri.
Desenul literei E
După ce au ascultat povestea Elefantului EMI din caietul auxiliar, am stabilit care e numele elefantului și cu ce sunet începe: cu E. Copiii sunt încă puțin confuzi atunci când le spun sunet și literă. Le-am explicat faptul că sunetul e cel rostit, litera e cea scrisă. Am scris litera E model pe tablă și am analizat-o: din ce elemente este formată, de unde se începe scrierea ei, dacă ridic sau nu creionul pentru a trasa diferitele elemente. Am exemplificat și câteva litere pe care nu le-am scris corect, am făcut unele linii mai lungi sau strâmbe. Copiii s-au distrat și mi-au spus ce nu e bine.
Le-am cerut să deseneze litera în aer, să verbalizeze elementele, să deseneze pe spatele colegului și să o consruiască pe bancă din creioane. După toate aceste mici momente, i-am lăsat să deseneze litera pe caiet, cu creioane colorate. Lângă literă am desenat câteva cuvinte care încep cu sunetul E. Facem astfel de desene pentru ca ei să sesizeze sunetul în cuvinte, să dea exemple de astfel de cuvinte, dar și pentru a-i învăța să deseneze, să aibă ancore vizuale.
Listă de cuvinte care încep cu litera E
Am început lista de cuvinte în prima zi de predare, deoarece copiilor le-a fost ușor chiara tunci să găsească astfel de cuvinte. În fiecare zi am adăugat alte cuvinte pe care mi le-au spus ei. În fiecare zi 4-5 copii vin și îmi spun că au mai găsit un cuvânt cu E.
Am scris lista pe tablă, cu cretă colorată. De obicei scriu cuvintele cu culori diferite, copiilor le e mai ușor așa să citească. Nu citesc toți, însă unii știu toate literele și în pauze îi văd că stau în fața tablei și silabisesc.
Lămurire: Copiii nu scriu aceste cuvinte pe caiet. Doar eu le scriu pe tablă pe măsură ce le aflu de la ei.
Analiza fonematică a cuvintelor
Un exercițiu absolut necesar la clasa pregătitoare este cel de sesizare a sunetelor. Facem astfel de exerciții la fiecare oră, am pentru ei diferite variante. De data aceasta le-am pregătit o fișă de lucru cu imagini, în care sarcina a fost să coloreze după un cod al culorilor imaginile a căror denumire începe cu sunetul E, conține sunetul sau se termină cu sunetul E.
Imaginile sunt așezate pe rânduri și pe coloane. Am făcut împreună 2-3 exemple, apoi i-am lăsat să se descurce singuri. În timp ce rezolvau sarcina, m-am dus pe la fiecare să mă asigur că știu ce au de făcut. Pe unii i-am ajutat. Când au terminat, am verificat frontal felul în care au rezolvat. La final ei au lipit foaia în caiet.
Fișa este lucrată în PowerPoint. Imaginile sunt din banca de imagini, Icons sau de pe internet, cele care au drept de folosire la liber, fără precizarea sursei. Găsiți fișa AICI.
Compunerea cuvintelor cu litera E
Le-am printat copiilor litere și silabe. Au lucrat în perechi. Au decupat etichetele și au compus, pe bancă, tot felul de cuvinte. În timp ce lucrau, am trecut pe la fiecare ca să văd cum lucrează și ca să verific dacă ambii elevi din echipă muncesc. La final i-am numit pe unii să citească o parte din cuvintele formate. Apoi am căutat similitudini: Cine a mai format cuvântul NENE?
Precizare: Folosesc la clasă caietele auxiliare de la Editura Sinapis, Exploratori în clasa pregătitoare. Le găsiti AICI.
Daca aveti si voi activități pentru litera E sau pentru alte litere, vă invit să le scrieți în comentarii.
Găsiți pe blog și alte articole cu activități litere: Litera L, Litera G.
Ema