obiect

Adu un obiect – corelatie intre textul literar si obiecte

O sarcina foarte indragita de copiii mei este “Adu un obiect”. Nu are un nume pompos, nu m-am gandit la ceva rasunator, insa ei stiu despre ce e vorba: Adu un obiect care are legatura cu textul citit si explica-ne de ce l-ai adus. Uneori obiectele aduse sunt in relatie evidenta cu povestirea, alteori  nu si tocmai de aceea explicatiile si corelatiile pe care le fac copiii sunt uimitoare.

Metoda corelatiei

Metoda corelatiei e intalnita in statistica. Ea presupune, pe foarte pe scurt, gasirea de corelatii, de interdependenta intre obiecte. Se poate aplica si la literatura: sa gasesti corelatii intre doua texte, intre text si imagine, intre text si obiecte. Si cu siguranta se poate aplica si la alte discipline. Asa ca as putea sa denumesc asa pompos metoda aceasta a mea de a cauta un obiect care sa aiba legatura cu un text.
Pentru textul Dumbrava minunata de Mihail Sadoveanu copiii au adus:  bascuta Lizucai, pe Patrocle, locul zanelor, o zana, un catel …
obiect
Nu m-as fi gandit la zane. La taramul zanelor.
obiect

Ce fel de obiect?

Incurajati copiii sa fie creativi, sa gandeasca dincolo de limitele textului, mai departe de ideea principala, de personajul principal. O carte, o jucarie, un desen realizat chiar de copil. Acestea sunt cele mai la indemana. Insa un text are multe detalii si se poate lucra cu fiecare.

Pentru Craiasa Zapezii de Andersen, ei au gasit:  un urs polar, o printesa, cartea, un desen, fulgi crosetati, fulgi decupati…

obiect

Casa baietelului (observati ca are si lumina?!) Obiecte asemanatoare au fost aduse si pentru o alta poezie de iarna.

obiect

Noi, albinele, de Calin Gruia – o carte despre insecte, jucarii albine, o albina realizata dintr-un ou Kinder, un urs pofticios.

obiect
Puteti realiza aceasta activitate si acasa, cu copiii: dupa ce cititi o poveste / o poezie, faceti un concurs: cine gaseste prin casa cele mai multe obiecte care au legatura cu povestea. E important ca de fiecare data sa se explice ce legatura este intre obiectul ales si textul citit, deoarece acest lucru ajuta la verbalizarea ideilor, la realizarea de asocieri, la exprimarea libera.
Se poate intampla ca nu toti copiii din clasa sa aduca un obiect. Motivele pot fi diferite: au uitat sau nu au gasit nimic, nu le-a placut sarcina. Nu e problema daca se intampla asta. Ei pot participa la alta activitate de acest gen si pot aduce un obiect pentru un alt text studiat.
Alte idei pentru orele de comunicare – Textul literar in 12 activitati de intelegere, Harta textului,
Fiti creativi!
Ema

4 thoughts on “Adu un obiect – corelatie intre textul literar si obiecte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *