Am facut o selectie a unor aplicatii de pictura pe care le consider utile pentru dascali si pentru copii, pentru pasionati sau pentru incepatori. Toate sunt pentru Android, unele sunt complet gratis, pentru altele sunt gratis doar anumite functii. Oricum, daca va hotarati ca merita investitia, pentru un pasionat de arta, pretul nu e mare. Le gasiti si le puteti instala pe toate din PlayStore, pe telefon, pe tableta.
Or mai fi si alte aplicatii, mai performante, mai bune, mai profesioniste. Acestea sunt doar un inceput. Merita sa le incercati si sa vedeti ce prezinta interes. Ideea pe care o sprijin eu este aceea ca trebuie sa-i invatam pe copii (si pe unii adulti) ca tableta si telefonul pot fi si instrumente de lucru si informare. Doar una dintre aplicatiile prezentate mai jos e si in limba romana, restul sunt in engleza.
Pe de alta parte, sfatul meu este ca atunci cand oferiti copiilor informatii luate din aceste aplicatii, sa verificati veridicitatea si corectitudinea lor.
1. Daily Art – O pictura pe zi
Dupa ce ati instalat aplicatia, veti primi in fiecare zi notificare cu pictura zilei. Fiecare opera are poza si descriere. Din setari puteti alege la ce ora a zilei sa va apara notificarea. Asta e important pentru unii. Adica vreti sa cititi dimineata, la cafea, despre arta sau seara spre exemplu, cand aveti minute libere. Daca mergeti in arhive, puteti alege sa vedeti toate operele pe care le contine aplicatia si dand click pe fiecare sa cititi despre ele. Artistii sunt organizati in ordine alfabetica. Aveti 5 muzee, fiecare cu operele care sunt expuse acolo. Intr-un cuvant, aplicatia va ofera informatii despre picturi si pictori. E utila copiilor pasionati sa afle mai multe. Si e utila dascalilor deoarece aveti la indemana informatii esentiale prezentate succint si va puteti folosi de ele la scoala. E o aplicatie numai buna de folosit cand stai intr-o sala de asteptare, cand calatoresi cu avionul, cand vrei sa mai citesti si altceva.
2. Famous Paintings
Sunt mai multe aplicatii cu acelasi nume. Prima pe care am incercat-o este cea care are la iconita pictura lui Van Gogh, Starry Night si e realizata de cei de la Socratica. Aveti mai multe optiuni aici. In galerie vizualizati opere de arta, pictorul si unde se afla expusa. In Lookup aveti lista pictorilor in ordine alfabetica. Are si un joc sub forma de quiz – se afiseaza pictura si trebuie sa selectati pictorul. In parade, cu muzica, se face o parada a unor picturi. Iar la video gasiti cateva filmulete amuzante cu intrebari despre arta: ce e Barocul? Ce e Fin de Siecle? Ce e Roccoco?
3. Famous Paintings – alta aplicatie pentru pictura
Cu acelasi nume ca cea de mai sus, aplicatia aceasta are la iconita pe Mona Lisa. E realizata de un roman si puteti alege sa o cititi in engleza, in romana sau alta limba. Informatiile sunt organizate aici pe curente.
4. Pigment
Aici te joci. Pigment te lasa sa colorezi, cu degetul, alegand culorile si doar atingand ecranul. Nu e pentru copii foarte mici. Veti gasi peste 200 de pagini de colorat, mandale de tot felul, desene fantastice, doodles, tot felul de animale, forme. Va puteti alege din galerie o sectiune anume. Doar prima pagina din fiecare categorie e gratis, pentru celelalte trebuie sa platiti. Dar poate va intereseaza. Pe unii ii calmeaza acest fel de desen.
5. ArtKive – salveaza pictura copilului tau
O aplicatie care va permite sa salvati si sa organizati toate desenele copilului, sub forma de poze. Le puteti printa si chiar edita, adaugand text sau detalii. Si desigur, le puteti da share cu bunicii, prietenii, alti membri ai familiei.
6. Let’s Create! Pottery Lite
Va prezint si o aplicatie care nu e pentru pictura, e pentru modelaj. Vi se da un bot de lut, il modelati in forma unui vas. Aveti optiunea sa il ardeti si apoi sa il vindeti. Gasiti toate lucrarile intr-o galerie, unde se salveaza automat. Desigur ca o aplicatie nu poate inlocui placerea modelajului cu lut natural, insa e amuzanta.
Atentie: Unele aplicatii de pictura (sau altele) va cer date personale, prea personale. Una pe care am instalat-o eu vazuse locatia in care ma aflu si sub forma unui magician care imi ghiceste preferintele in arta imi cerea numele, data nasterii si … nu mai stiu ce o fi fost, deoarece am inchis repede si am dezintalat-o. Nu vad nicio logica pentru care o aplicatie pentru pictura ar avea nevoie de locatia mea, data nasterii si nume. Nu dati informatii personale si instruiti copiii in legatura cu aceste aspecte.
Daca folosesti o aplicatie pentru arta si iti place mult, recomanda-ne-o in comentarii.
Alte articole despre aplicatii utile si amuzante: Quiver – insufleteste desenele, Dropbox – pastreaza poze si documente.
Ema
Buna, Ema!
Multumesc mult pentru recomandari! Adaug una faina (din partea fiicei mele – preadolescenta): Color Puzzle.