Din nou la scoala a inceput pentru cativa dintre noi cu un Zoom. A fost ideea unei colege din tara sa ne intalnim pentru a discuta mici aspecte organizatorice de inceput de an si pentru a aduna idei. Impreuna cu Proiectul Merito care ne-a asigurat un Zoom cuprinzator, am pus la cale aceasta intalnire. Inregistrarea ramane activa, ideile le veti avea la indemana, luati ce considerati necesar pentru a adauga planului vostru de inceput de an scolar.
Le multumesc foarte mult tuturor celor care si-au luat din timpul ultimei zile de vacanta pentru a participa la activitate pe Zoom sau live pe Facebook.
Un plan simplu, obiective clare
Le-am propus colegilor urmatorul plan: sa discutam despre cateva lucruri pe care le abordam la inceputul anului scolar. Din formularul de inregistrare a rezultat ca mai sunt multe alte subiecte despre care am putea discuta: adaptarea la scoala, lucrul diferentiat, clasele simultane, planificarea etc. Am ales insa urmatoarele idei pe care sa ne concentram:
- Jocuri de spargere a gheții și de socializare
- Așezarea clasei – pro/contra, eficientizarea spațiului
- Evaluarea inițială – când, cum/oral, scris, altfel/ observarea elevilor
- Ședința cu părinții – cum o faci plăcută, ce discuți cu toții și ce discuți în particular
- Relația cu colegii de cancelarie
- Proiecte de abordat în cursul anului – eTwinning, Erasmus, altele – cum?
- Regulile clasei – câte, cum sunt formulate, unde se afișează, împreuna cu elevii, impuse?
- Gestionarea comportamentelor dificile
- Idei de încurajare a unui hobby, a lecturii
- Alte idei care nu sunt mai sus.
Ce e de facut la inceput de an scolar?
Reiau planul de mai sus cu cateva concluzii desprinse din intalnire.
- Jocuri de spargere a gheții și de socializare – Setati ca primele zile de scoala sa fie pentru conectarea grupului de elevi. Propuneti jocuri de socializare si de cunoastere: sa isi ia interviu unii altora, sa vorbeasca despre sine. Parerea mea este ca in fiecare zi se pot face astfel de jocuri.
- Așezarea clasei – Decorul prea incarcat e obositor. Asezarea bancilor intr-un anume fel are avantaje si dezavantaje, depinde de noi si de obiectivele pe care le avem in primele zile sa asezam clasa. Elena ne-a spus ca ea ii schimba pe elevi in banci, ei nu stau in acelasi loc si cu acelasi coleg tot timpul anului. Eu procedez asa: cateva saptamani copiii stau cu fata la tabla si in asezarea clasica, deoarece predau lucruri noi, alte cateva saptamani pun bancile in grup de cate 4 sau 6 deoarece imi propun sa lucram pe echipe.
- Evaluarea inițială – Sa fie evaluarea initiala in primele 2 -3 zile, inainte de a reactualiza cunostintele sau dupa 2 saptamani de reamintire? Parerile au fost impartite. Sa fie o evaluare initiala scrisa? Nu neaparat. Diana ne-a sugerat ca evaluarea sa fie sub forma observatiei invatatorului. Se pot organiza diferite activitati in care copiii pot fi observati cum comunica scris si oral, cum rezolva probleme. Un joc de tipul Cine stie, castiga! la stiinte sau istorie poate asigura o atmosfera placuta de evaluare.
- Ședința cu părinții – Serviti parintii cu ceai si fursecuri. Puteti organiza cu ei un joc simplu, de conectare. Ii puteti indemna sa scrie un mesaj in caietele copiilor si sa deseneze ceva. Eu va recomand sa va faceti un plan. Da, s-ar putea sa fie un monolog, de aceea e bine sa aveti un plan. Pastrati un ton optimist, incepeti cu lucrurile bune de anul trecut, imprimati entuziasm.
- Relația cu colegii de cancelarie – Cereti ajutorul cand nu stiti ceva, cand nu mai gasiti o solutie. Poate nici colegii nu au o solutie, dar discutand cu ceilalti s-ar putea sa se clarifice ideile.
- Proiecte de abordat în cursul anului – Simona ne-a vorbit despre multele sale proiecte, e foarte valoroasa prezentarea sa. Abordati un proiect eTwinning anul acesta. Gasiti in inregistrare si motivele pentru care sa incepeti unul. Nu e greu.
- Regulile clasei – Sa fie setate in prima zi de scoala? Nu, au zis colegii. Sa fie impuse de invatator sau satbilite de catre copii? Invatatorul poate seta niste reguli generale, copiii pot completa.
- Gestionarea comportamentelor dificile – Managementul clasei poate fi sustinut si cu aplicatii online, Class Dojo sau Classcraft. Fiecare decizie gresita se discuta mult, copiii nu pot sa actioneze conform din prima clipa.
- Idei de încurajare a unui hobby, a lecturii – Da, si la scoala putem incuraja pasiunile elevilor. Copiii sunt preocupati de discipline pe care nu le predam: dans, astronomie, fizica, fotbal. Gasiti cateva idei pe Padlet.
Zambiti, hidratati-va, ganditi pozitiv!
Las aici si setarile mele pentru acest an. Nu mi-au reusit toate anul trecut. Pe unele mi le-am stabilit eu, pe altele mi le-au spus diferiti colegi sau le-am aflat la cursuri ori din carti. Daca mai aveti ceva de adaugat, va rog sa lasati un comentariu.
Gasiti inregistrarea acestui atelier pe pagina de Facebook a Proiectului Merito AICI. Intr-un Padlet gasiti ideile pe care le-au notat colegii AICI. Padletul ramane deschis, puteti adauga oricand alte idei valoroase.
Incepeti cu voi! Schimbarea incepe de la fiecare dintre noi
Am si trei precizari altfel:
- Cancelaria virtuala e foarte puternica, impreuna, chiar ca grup format aleator, suntem foarte puternici si productivi. Va multumesc!
- La Zoomul nostru s-au inscris prin formular 175 de persoane, dar au participat doar 50. Acest lucru inseamna ca ceilalti au ocupat un loc pe care l-ar fi vrut altii. Nu mai faceti acest lucru. Daca vreti ca elevii vostri sa fie prezenti toti la orele voastre, daca vreti ca ei sa se tina de cuvant, incepeti cu voi.
- Din cei 50 de colegi prezenti, foarte putini au luat cuvantul si au avut ceva de zis si le multumesc foarte mult. Le multumesc infinit si celor care ne-au lasat idei pe Padlet, desi nu au luat cuvantul, contributia lor este foarte valoroasa. Este de inteles ca multi dintre voi nu se simt confortabil sa se expuna, sa vorbeasca, dar aveati la indemana si varianta „tacuta” a unei posibile interventii: sa scrieti idei pe Padlet. Daca vreti ca elevii vostri sa participe, sa se implice, sa fie efervescenti, incepeti cu voi.
Va doresc un an scoalr minunat!
Alte articole pe blog: Sfatul expertului, Jocuri de spargere a ghetii.
Ema