carti

Biblioteca din cutia de pantofi

Intr-o cutie de pantofi, David a mesterit o biblioteca. Despre el si despre biblioteca lui va vorbesc in articolul acesta. Despre cum sa ai 9 ani si sa mesteresti. Poate pare ceva obisnuit, cu siguranta aveti si voi acasa un copil care ar transforma orice petic in ceva fabulos. De aceea va si povestesc despre David, ca sa ridicati privirea si sa priviti la lucrurile minunate pe care le fac copiii vostri. Pot fi o biblioteca, o litera, o pagina de exercitii. Poate fi dezordinea din camera, incercarea de a scrie perfect un cuvant, straduinta de a citi cursiv. Poate fi orice. Asa sa le priviti.

biblioteca

Inainte de a va povesti cum a realizat biblioteca…

David, imi pare foarte bine ca te-am cunoscut, doar virtual si prin intermediul mamei tale si iti multumesc pentru ca mi-ai dat voie sa povestesc despre tine.

biblioteca

Cum sa incapa o biblioteca intr-o cutie?

David are 9 ani si este elev in clasa a treia la Liceul Nicolae Blacescu din Cluj Napoca. Mama lui a postat in grupul de Facebook EmaLaScoala poze cu biblioteca lui David. Poate nu o sa ma credeti: cand am vazut mestereala, parca totul s-a oprit in jur si eu am intrat prin poze in cutia aceea de pantofi, in biblioteca. Nu neaparat pentru ca e perfecta asa cum a gandit-o el, ci pentru ca acolo e o intreaga inginerie a omului pasionat, aplecat peste idei, cautand solutii, punand cap la cap lucruri, inventand si creand o lume.

Roxana, mama lui, mi-a povestit ca David a lucrat la acest proiect pentru scoala in doua zile, cam trei ore pe zi. Pentru ca e pasionat de constructii si mestereli de tot felul, el a facut planul acestei biblioteci. A folosit mai multe feluri de carton, iar mama l-a lasat sa utilizeze pistolul fierbinte cu silicon. Pentru podea a pus un carton ce imita parchetul.

Pentru ca e pasionat de lumini si becuri, David a mesterit si lampa din tavanul bibliotecii. E o lanterna cu leduri, pusa pe exteriorul cutiei, adusa inauntru printr-o gaura. Desigur ca se poate folosi intrerupatorul pentru a aprinde si stinge lumina.

Si cartile? Ei bine, cartile au fost realizate cu calcule si masuratori precise pentru a se potrivi pe rafturi. Ele se pot imprumuta. Adica le poti scoate pe fiecare de pe raft, “sa le citesti”. Nu uita sa le asezi frumos inapoi, in sectiunea corespunzatoare: Poezii, Povesti, Carti pentru copii, Minecraft. Vin si cititori la biblioteca. Ei sunt de tip Lego acum. Nu a fost uitat nici instinctorul.

Lumi inventate, perfecte

Cand mesteresc si cand se joaca, copiii inventeaza lumi. Paralele, fantastice – cum vreti sa le ziceti, dar PERFECTE. Acestea sunt minunile si miracolele. Citeam intr-o carte de beletristica pe care chiar v-o recomand, The Land of Decoration, de Grace McLeen, ca asteptam prea mult minuni, cand ele sunt de fapt langa noi.

Alte articole pe blog: Ti-au ramas cartile mici? , De ce nu citeste copilul meu? .

Ema

1 thought on “Biblioteca din cutia de pantofi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *