Te-ai gandit sa iti faci un blog de scoala? Sa scrii despre activitatile voastre ori de cate ori ai timp, sa pui poze, sa iti spui parerea? Ce sa fie: un blog sau un site? Stii care e diferenta dintre ele? In primul articol din aceasta serie dedicata construirii unui blog, il poti citi aici Blog de scoala – Poate e timpul sa ai un blog, povesteam despre cum sa incepi, cum sa scrii, ce trebuie sa stii la inceput. In articolul de fata vom lamuri cateva aspecte tehnice si informatiile de mai jos sper sa te ajute sa iei decizii bune.
Mai intai v-o prezint pe Angela Boartes, inginerul blogului meu. Pe Angela am cunoscut-o pe Facebook, in urma cu multi ani. Ne-am intalnit o singura data, anul acesta, la Timisoara (nu stiu de ce atat de tarziu) si mi-a prezentat echipa ei. Angela are doi copii minunati si inca unul … tehnic, firma ei de IT, Soft Build. Echipa de la firma e formata din doar cativa oameni tare frumosi si inimosi. Au multe proiecte si activitatea lor mi se pare minunata.
Asadar, am rugat-o pe Angela sa ne explice primii pasi in scrisul online. Cititi mai jos informatiile primite de la ea.
Blog sau site?
Blogul este varianta moderna a jurnalului, cu avantajul ca ne putem impartasi gandurile cu ceilalti. E o solutie practica de a ne prezenta ideile si de a gasi persoane pe aceeasi lungime de unda, dar si un mod de a contribui in societate, de a educa.
Site-ul e ca o carte de vizita online. E mai putin personal decat blogul, prezinta mai degraba fapte, produse, servicii, decat idei si convingeri personale. Site-ul e util, in general, pentru afaceri.
Din punct de vedere tehnic, nu exista diferente prea mari intre ele. Ambele sunt accesate la o adresa, denumita domeniu. E numele pe care il scriem cu www. Domeniul trebuie sa fie unic, se cumpara pe minim un an si se poate innoi anual, de la firmele de specialitate, cu preturi de 15-17 eur/an . Pentru a verifica disponibilitatea unui nume de domeniu, cautam pe www.rotld.ro.
Fisierele ambelor sunt localizate pe servere, gazduite – cum spunem tehnic. Gazduirea se contracteaza de la firmele de hosting si costa cativa euro pe luna, in functie de pachetul ales.
De unde incepi, cum sa scrii
Pentru ca am terminat cu partea tehnica, permiteti-mi sa trec la partea practica. Daca aveti idei sau doriti sa creati un blog, sfatul meu este sa incepeti prin crearea unui cont gratuit pe www.wordpress.com. Acolo puteti configura un blog in cateva minute si va puteti apuca de scris. Nu veti avea nevoie de domeniu, pentru ca blogul va fi accesibil cu o adresa special alocata pentru dumneavoastra si va fi gazduit, gratuit, cu anumite limitari, pe serverul WordPress. Dar nici nu aveti nevoie de mai mult la inceput!
Alocati-va cateva minute zilnic pentru a va putea obisnui cu panoul de administrare, pentru a alege un design care va reprezinta, pentru a adauga elemente pe coloana din stanga/dreapta. Testati diverse functionalitati si profitati de faptul ca nu aveti inca multi vizitatori, pana decideti asupra aspectului general.
Scrieti cat mai mult, invatati sa formatati frumos textul, sa puneti poze, sa organizati pagina, astfel incat sa fie atractiva pentru cititori. Distribuiti postarile, invitati cititorii sa distribuie daca le-a placut. Astfel, veti avea un public cat mai mare.
Cu timpul, pe masura ce popularitatea blogului creste, veti avea nevoie de administrare avansata, de domeniu si gazduire. In punctul acela, va sfatuiesc sa apelati la profesionisti si sa va axati pe adaugare de continut.
Daca aveti intrebari, va stau cu drag la dispozitie. Ma gasiti la angela@soft-build.com.
Angela
Alte articole pe blog: Aplicatii de scris povesti online, Metoda Fishbone.
Ema