A venit si noul an. Va doresc sa fie unul bun si creativ! Am terminat calendarul lunii ianuarie. Contine doua feluri de calendar, unul colorat cu albastru si unul alb-negru si niste fise pentru exersarea citirii calendarului. Pentru ca e inca iarna, culoarea lunii este o nuanta de albastru, diferita insa de cea din decembrie.
Activitatile desfasurate in jurul calendarului nu trebuie sa ocupe mult timp. Pe de alta parte insa, lucrul zilnic ii ajuta pe copii sa isi formeze notiunile despre saptamana, an, zile inainte de a ajunge la unitatea de invatare despre unitatile de masura.
Idei de activitati cu calendarul lunii ianuarie
- Printati etichetele cu zilele saptamanii si cu datele pe un carton mai subtire. Daca alegeti varianta alb-negru, copiii pot colora si pot decora fiecare eticheta. Puteti face acest lucru intr-o singura zi, fiecare copil primeste ceva de colorat sau pe rand. In fiecare zi, mereu alt copil va colora eticheta zilei.
- Folositi etichetele cu numerele de la 1 la 31 si pentru a numara crescator si descrescator, pentru a sorta numerele pare si impare, pentru a vorbi despre vecini.
- Compuneti sarcini pentru fiecare zi, in functie de subiectul zilei respective sau in functie de ideea pe care vreti sa o accentuati. Daca e vorba de o sarcina la matematica, descompuneti numarul zilei. Daca e o sarcina la comunicare, alcatuiti un enunt cu un anumit numar de cuvinte ori cautati sinonime. Spre exemplu, daca astazi este 18 ianuarie, cautati 18 sinonime pentru un cuvant sau 18 verbe sau 18 cuvinte cu 2 silabe. Sau bateti de 18 ori din palme ori sariti de tot atatea ori.
- Aveti in vedere doua sarbatori importante in ianuarie: 15 ianuarie – Mihai Eminescu si 24 ianuarie – Unirea Principatelor Romane.
- Daca aveti o clasa cu copii mici, insistati pe citirea calendarului. ce zi e azi, ce a fost ieri, ce va fi maine. In ce zi a saptamanii va fi data de 19. In ce zi a saptamanii se termina luna.
Gerar, frigurosul ianuarie
- Ianuarie se numeste, popular, Gerar. Intrebati copiii daca se potriveste lunii acest nume, cautati si alte nume potrivite.
- Notati date importante, zile de nastere, evenimente din familie sau din scoala ori din orasul vostru.
- Stabiliti cu copiii niste obiective pentru luna ianuarie, notati-le, iar la sfarsitul lunii analizati daca ati reusit sa le indepliniti. Pot fi obiective pentru toata clasa sau unele individuale.
- Ianuarie e luna inceputurilor, a ordinii. Stabiliti zile in care sa faceti ordine acasa sau in clasa. Poate va e de folos planificarea mea pe 30 de zile pe care o gasiti AICI.
- Inserati in activitatile voastre si activitati de reciclare, de ingrijire a pasarilor din parc (mesteriti casute si puneti mancare), activitati senzoriale specifice iernii: joaca in zapada, experimente cu gheata, ornamente de gheata.
- Incurajati copiii sa propuna ei mini – activitati pentru fiecare zi.
Daca ati folosit calendarul meu, lasati-mi un feedback sau trimiteti-mi poze. Cu siguranta aveti si voi activitati interesante legate de calendar, lasati ideile in comentarii.
Formatul PDF cu mai multe tipuri de calendare, inclusiv cel cu sarcini si cu 10 fise de exersat citirea calendarului se afla AICI.
Alte articole pe blog: Activitati cu parintii, Cookies cu mesaje.
Ema