Probabil ca la intalnirea de dimineata multi dintre voi aveti un moment cu calendarul lunii. Va propun in articolul acesta calendarul lunii Noiembrie. E unul realizat de mine, voi trebuie doar sa il printati, sa decupati etichetele si sa le asezati pe un panou de pluta sau de polistiren. Puteti vedea un astfel de calendar realizat de mine in anii trecuti AICI.
La scoala Waldrof spre exemplu, lunii noiembrie ii e asociata culoarea violet. E o culoare care simbolizeaza inchiderea, somnul, deoarece acum natura e amortita, doarme. Am si pus in calendarul lunii noiembrie o astfel de activitate – copiii sa se gandeasca ce culoare se potriveste toamnei.
Asa cum spuneam mai sus, printati foile pe un carton mai subtire, decupati etichetele. Veti gasi in formatul PDF patru tipuri de calendare. Ele sunt gandite pe aceeasi schema, difera doar daca au sau nu activitati si simboluri. Alegeti modelul care se potriveste cu clasa voastra, cu activitatile, cu obiectivele voastre. M-am gandit ca poate fi folosit la orice clasa si chiar si acasa si de aceea activitatile propuse sunt pentru copii de toate varstele. Gasiti calendarul in format PDF, pentru printat, AICI.
Alegeti un tip de calendar
Primul calendar e unul ce contine simboluri. E pentru copiii de clasa pregatitoare sau de gradinita. Intrebati insa copiii daca simbolul din ziua respectiva se potriveste zilei. Poate acolo apare o umbrela sau un nor cu ploaie, insa afara e soare.
Al doilea contine doar numerele colorate in culorile toamnei.
Al treilea are si activitati. Activitatile pentru weekend sunt formulate in asa fel incat copiii sa poata lucra ceva acasa. Trebuie insa ca voi sa le amintiti vineri de aceste lucruri si sa ii ajutati sa isi noteze sarcinile.
Ultimul calendar are doar numere. Poate fi decorat de copii. Rugati in fiecare zi, de fiecare data alt copil, sa coloreze si sa decoreze eticheta zilei. Sigur va fi o sarcina de onoare pentru ei. lasati-i sa prinda eticheta pe panou in dreptul zilei, sa citeasca ce scrie sau chiar sa rezolve sarcina.
Puteti prinde toate etichetele zilelor sau puteti sa le prindeti pe masura ce numarati fiecare zi. Daca le prindeti pe toate la inceput, se pierde insa elementul surpriza.
Activitati cu calendarul lunii Noiembrie
- Chiar daca alegeti calendarul cu sarcini, mai sunt si alte activitati pe care le puteti realiza la intalnirea de dimineata. Si toate pot avea legatura cu calendarul. Variati-le insa, copiii se vor plictisi daca vorbiti mereu de starea vremii.
- Pentru copiii de gradinita si clasa pregatitoare e acum un prilej bun sa aduceti in discutie notuiunile temporale: ieri, azi, maine. Daca azi e marti, 4 noiembrie, intrebati-i ce zi a fost ieri, ce daat, ce zi va fi maine, ce data.
- La clasele a doua si a treia amintiti cuvintele poimaine, raspoimaine, alaltaieri, raslalataieri.
- Faceti exercitii orale, matematice, cu data zilei. Daca numarul zilei e 20, numarati pana la 20 crescator si descrescator, aflati numarul cu 1 mai mic, pe cel cu 3 mai mare, pe cel de 4 ori mai mare. Descompuneti numarul ca o suma ori ac o inmultire.
- Alcatuiti rapid o problema a carei rezolvare sa fie 20, o propozitie cu 20 de oi sau 20 de tantari (trebuie sa fie amuzant!). Imaginati-va ca aveti 20 de ani, ca primiti drept cadou 20 de elefanti, ca locuiti la etajul 20, ca vreti sa cumparati ceva cu 20 de lei.
- Cautati si alte sarbatori pe care sa le marcati de-a lungul lunii: evenimente internationale sau nationale, zile de nastere ale scriitorilor, evenimente din localitatea voastra, date istorice si, desigur, zilele voastre de nastere. Orice poate deveni subiect pentru o discutie de 5 minute.
- Folositi calendarul pentru a nota pe el diferite activitati, ceva de tinut minte.
Daca aveti si alte idei de activitati, lasati un comentariu. Daca l-ati folosit, trimiteti-mi o poza.
Alte articole cu calendare pe blog: Calendarul copiilor, Intalnirea de dimineata.
Ema
1 thought on “Calendarul lunii Noiembrie”