planor

Cand copiii sunt invatatori

La mine in clasa si copiii sunt invatatori. La diferite activitati, mai simple sau mai grele, ii las pe ei sa explice, sa aduca materiale, sa se documenteze si sa expuna.

Care sunt beneficiile unei astfel de activitati?
1. Isi organizeaza ideile, isi fac un plan.
2. Invata sa se documenteze singuri, sa caute informatii relevante. Se pregatesc.
3. Stau in fata unui auditoriu, isi inving emotiile.
4. Exerseaza vorbitul in public, isi aleg cuvintele, isi formuleaza propozitiile cu grija pentru a fi intelesi.
5. Au ocazia sa fie in centrul atentiei.
6. Invata sa explice, sa astepte intrebari, sa raspunda la intrebari.
7. Devin responsabili.
8. Se implica mai mult.

Noi facem acest lucru la orele de joc si miscare (in fiecare saptamana 2-3 copii propun un joc, il explica, organizeaza echipele, aduc materiale daca jocul solicita acest lucru), la arte vizuale (propun o tehnica de lucru si explica etapele), la muzica (cauta o melodie clasica pe care sa o dirijeze in fata clasei), prezinta meteo, noutatile zilei, explica probleme de matematica sau notiunile la gramatica, aduc carti pe diverse teme si le prezinta, recomanda carti pe care ei le-au citit, recomanda celorlalti diverse jocuri educative pe tableta.

Una dintre activitatile de acest gen a fost pregatirea unei piese de teatru. Am vrut sa folosesc teatru cu sunete si miscari la lectia despre verb. In mare taina am oferit propunerea de colaborare Nicoletei si i-am sugerat sa isi aleaga din clasa doi colegi cu care sa lucreze. Le-am dat timp 2 zile sa se organizeze, sa repete. Mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca lucrurile au devenit foarte serioase si fetele s-au intalnit intr-o dupa amiaza acasa la una dintre ele pentru a repeta. Minunat!

Acum, la sfarsitul anului scolar, dupa ce am terminat o mare parte din materie, ii vor organiza pentru a reactualiza ei cunostintele.

1 thought on “Cand copiii sunt invatatori”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *