Va recomand o carte pentru copii: Picnic cu tort, de Thé Tjong-Khing. E o carte tare delicata si e speciala: e o carte care spune povesti. Va explic imediat de ce si mai ales cum face acest lucru. Puteti cumpara cartea de pe siteul Editurii Frontiera . Si tot de acolo puteti salva, gratuit, fise de lucru pentru carte, fise la care am lucrat cu Ileana Achim, director editorial.
Carte pentru copii – de spus povesti
Cartea e „scrisa” de ilustratorul olandez Thé Tjong-Khing. Mai bine spus e ilustrata. Si credeti-ma, are niste ilustratii extraordinare. De ce o carte de spus povesti? Pentru ca nu are text. Are doar ilustratii frumoase, cu o multime de detalii, cu personaje frumos desenate. Rasfoind-o, puteti spune in fiecare zi alta poveste. Si pe rand, fiecare personaj din carte poate fi unul principal. E carte ce se adreseaza copiilor peste 3 ani. Poate fi „citita” si acasa, dar si la scoala. Incercati sa o abordati cu copiii mai mari, la scoala, deoarece ilustratiile invita la activitati creative.
Alt fel de povesti – Picnic cu tort
Nu va voi povesti subiectul cartii. Gasiti detalii pe siteul Editurii Frontiera, unde puteti citi si un interviu cu autorul Thé Tjong-Khing. E o carte care te invita sa fii creativ, sa fii autor de poveste, sa fii in fiecare zi altcineva. Te invita sa cauti detalii, sa legi amanuntele intre ele, sa cauti indicii. E o poveste care va fi mereu alta, mereu din alt punct de vedere. Iata cateva idei:
- Inainte de a deschide cartea, anticipati: Priviti coperta si intrebati-i pe cei mici despre ce ar putea fi vorba in carte.
- Rasfoiti cartea impreuna cu copiii vostri si doar priviti pozele, fara sa spuneti nimic.
- Rasfoiti iar cartea si incercati sa inchegati o poveste. De unde ar putea sa inceapa? care sunt personajele principale?
- A doua zi incercati sa dati rolul principal altor personaje din carte. Alegeti un personaj si desocperiti ce face el pe fiecare pagina.
- Daca aveti copii mici, 3-5 ani, incurajati-i sa formuleze propozitii. Ajutati-i cu intrebari: Unde este cainele? Cum e imbracata capra? Ce meserie crezi ca are porcul?
- Daca folositi cartea in clasa, invitati copiii sa isi aleaga un personaj despre care sa spuna ceva si pe care sa il urmareasca prin celelalte pagini.
- Folositi intrebari deschise, care invita la dialog, la formularea de raspunsuri creative: Ce crezi ca va face doamna caine? Cine crezi ca a luat tortul? Ce a patit iepurele? Cum ar putea sa transporte tortul?
- Alegeti sa spuneti si voi, adultii, ceva despre personaje. Formulati enunturi scurte, copiii va vor urmari mai usor. Formulati 2-3 enunturi despre acelasi personaj, adaugand mereu alte detalii: Ai vazut iepurasul? Uite, el e imbracat cu o haina galbena. Iepurasul are un zmeu. El a inaltat zmeul foarte sus.
- La un moment dat, dupa ce copiii au inteles continutul si au observat destule detalii, spuneti-le povestea de la cap la coada, asa cum o vedeti voi.
- Cand spuneti povestea, incercati sa o spuneti cu emfaza, teatral: schimbati-va vocea, mai subtire, mai groasa, in functie de personaj; exclamati, puneti intrebari. Spuneti unele enunturi soptit, pe altele mai tare.
- Descarcati fisele, printati-le si incurajati-i pe copii sa rezolve sarcinile.
Alte activitati:
12. Organizati un picnic pe covor sau in parc, cu jucariile de plus sau cu 2-3 prieteni. Stabiliti care sunt lucrurile de care aveti nevoie.
13. Jucati I spy… – Adica spuneti copiilor ca vedeti pe pagina ceva anume, iar ei trebuie sa gaseasca.
14. Numarati – Incercati, cu copiii mici, sa numarati personajele sau alte obiecte de pe anumite pagini
15. Gasiti nume personajelor.
16. Spuneti povestea folosindu-va de marionetele din fisele de lucru.
17. Invitati copiii sa realizeze ei, desenand doar, continuarea povestii sau un anumit moment ori un personaj.
Scrieti in comentarii cum ati abordat cartea cu copiii vostri, daca va place stilul acesta fara text. Stii o alta minunata carte pentru copii? Recomanda-ne.
Va recomand si alta carte a aceleiasi edituri: Willie Fulg de Nea.
Ema
7 thoughts on “Picnic cu tort – Povesteste dupa ilustratii”