La clasele mici, pregatitoare, intai si clasa a doua, poate uneori chiar si la clasa a treia, conceptele si notiunile noi pot fi legate de cate o povestioara, o carte, o istorisire. E stiut ca multi invatatori spun o poveste pentru fiecare litera sau cifra. E minunat! Copiii sunt dusi prin atmosfera de basm si poveste si leaga notiunile, poate uneori greu de inteles, de intamplari frumoase, cu morala, cu personaje emblematice. Va prezint mai jos patru carti frumoase pentru clasa pregatitoare. Sunt carti de la Editura Cartemma si le puteti achiziona chiar de pe siteul editurii, AICI. Le puteti citi acasa sau la scoala, la orele de comunicare sau de dezvoltare personala, seara la culcare, de placere.
O carte despre anotimpuri
Asculta in jur de Philips Gershator si Alison Jay e o carte in versuri, despre anotimpuri – o gasiti AICI. Traducerea e minunata, versurile sunt foarte frumoase. E foarte potrivita pentru a vorbi despre cele patru anotimpuri. Fiecare anotimp e prezent cu simboluri reperezentative. Si ceea ce imi place mult sunt onomatopeele: Vâj, vâj, ia vântul pălăriile / Bu-hu-hu, ne sperie bufnitele. La fiecare pagina le veti intalni, plus o multime de verbe tare sugestive.
- Identificati simbolurile fiecarui anotimp.
- Gasiti animalele si plantele despre care se vorbeste in carte.
- Stabiliti ce fac animalele si plantele: bufnitele ne sperie, gastele striga, pisicile torc, lujerii au iesit.
- Imitati toate sunetele sugerate de versurile cartii.
- Priviti ilustratiile si jucati I spy. Sunt multe detalii care trebuie descoperite.
- Cartea pune accent pe a asculta. Pastrati linistea si rugati copiii sa inregistreze sunetele care se aud.
O carte despre cine e șef si ce inseamna sa fii șef
Potrivita la o ora de dezvoltare personala, cartea Ratoiul interzice de Alison Ritchie si Hannah George – AICI – va v-a deschide discutiile despre ce inseamna a fi sef. Grupurile de copii isi aleg adeseori un leader sau, in alte cazuri, altcineva, poate un adult, stabileste un leader. Ce face un leader, un sef? Cum se comporta cu prietenii sai? Ratoiul devine sef peste iaz si decide sa interzica, rand pe rand, activitatile. Animalele parasesc iazul si isi gasesc alt loc de joaca. Isi va da seama ratoiul ca a gresit?
- Stabiliti ce e un iaz. Care e diferenta dintre iaz si lac?
- Identificati animalele din carte.
- Discutati intamplarile, anticipati finalul.
- Ce inseamna sa fii seful prietenilor tai?
- Ce face un sef?
- Imaginile sunt minunate, inainte de a citi cartea ii puteti incuraja pe copii sa spuna ce le sugereaza fiecare. Apoi cititi povestea si stabiliti daca au avut dreptate.
O carte despre prietenie
Oarecum filozofica, o astfel de carte precum Prietenia de pe trompa elefantului de Marius Marcinkevicius si Ausra Kiudulaite – AICI – e una dintre acele carti care nu trebuie dezbatuta prea mult. Fiecare cititor sau ascultator isi va lua din ea ce i se va potrivi si ce va intelege, ce ii va atrage atentia. Textul e putin, unele cuvinte sunt scrise cu majuscule – un bun prilej pentru copiii de la clasa pregatitoare sa le identifice si sa le citeasca usor. Imi place si faptul ca textul e jucaus din punct de vedere vizual: cuvinte cu majuscule presarate printre cele cu minuscule, pasaje scrise cu fonturi mai mari si altele cu fonturi mai mici, cuvinte bolduite pentru a scoate in evidenta un anumit aspect. e foarte potrivita pentru dezvoltare personala si cred ca invita la a fi citita cu o intonatie speciala, mai ales ca felul in care e scris textul cere acest lucru.
O carte despre albine
Tot despre prietenie, dar cu albine: Prietena mea, Albina, de Alison Jay – AICI. Foarte potrivita daca aveti o unitate tematica despre albine. Cu imagini frumoase si scris putin, cartea aceasta are si o idee tare frumoasa pe care zilele trecute o citeam si prin mediul online: Daisy si Albina imprastie seminte de flori. (Citisem despre un indemn tare frumos: pastreaza samburii de la fructele pe care le consumi si imprastie-le pe unde mergi. Poate vor creste pomi fructiferi.)
- Vorbiti despre albine si rolul lor. Poate la litera A sau poate primavara, cand apar albinele.
- Vorbiti despre ce inseamna polenizarea.
- Apare in carte contrastul oras / camp, orasul cenusiu fara plante si campul plin de flori. Gasiti solutii pentru ca orasul sa devina prietenos, plin de plante.
- Puneti seminte de flori la incoltit.
- Stiati ca unele plante atrag albinele? Cautati care sunt acestea.
- Faceti o lista cu plantele din carte si ideintificati-le.
- Ce a-i face daca ti-ar intra in camera o albina?
- Real sau imaginar? Stabiliti ce e real si ce e inchipuit in carte.
Ce alte carti frumoase recomanzi? Ce titluri i-au impresionat pe cititorii vostri? Va invit sa scrieti in comentarii despre lista voastra de lectura.
Alte recomandari de carti gasiti pe blog: Carti de primavara, Carti pentru copii – O pisica, doua, trei.
Ema
2 thoughts on “Carti frumoase pentru clasa pregatitoare”