carti pentru copii

Carti pentru copii – O pisica, doua, trei, Simona si candoarea ei

Sunt mereu in cautare de carti pentru copii. Scotocesc prin librarii, la biblioteca si online. Online am gasit-o, cu mult timp in urma, pe Simona. Ea scrie carti pentru copii, scrie poezii. Sunt atat de frumoase! Sunt poeziile acelea pe care le citesti o data si deja iti raman in minte. Acum are niste carti noi care mi-au facut cu ochiul: Ghici, ghici, ce-i aici și Literele vesele. Deja am in minte activitati pentru ele. I-am scris. I-am pus intrebari. Am vrut sa stiu cine e persoana din spatele acestor versuri amuzante, mai ales ca Simona are si o pagina care se numeste Cosul cu pisici si asta mi s-a parut tare interesant. Ce legatura e intre pisici si carti?

 

carti pentru copii

 

Cum sa scrii carti pentru copii

Draga Simona,

Imi plac tare mult cartile tale. Copilul meu e mare acum, nu i se mai porivesc, dar le-as citi la scoala copiilor. Sunt curioasa sa iti aflu povestea. Cred ca poti inspira copii si adulti si poti fi un exemplu de creativitate. Te invit sa scrii despre tine.

Ema draga,

Cea mai mare multumire a mea este sa-mi spuna cineva ca i-au placut cartile mele, o multumire care imi hraneste imaginatia si ma motiveaza sa scriu. Nu stiu daca chiar este o „poveste’’ legata de cartile mele, dar iti raspund cu drag la intrebari.

 

1.Cine e Simona Epure? Ce profesie ai? Ai copii? Scrii cu gandul la ei? (Ma gandesc la faptul ca esti poate inginer sau arhitect sau medic si ai inceput sa scrii poezii pentru copii.)

Profesia mea este cea de avocat dar, cel putin in momentul de fata, ma simt mai mult autoare de carti pentru copii decat orice altceva. Am doi copii studenti, Vlad si Irina, care imi reproseaza, in gluma, „ca lor nu le-am scris poezii atunci cand au fost mici”. Dar nu stiu ca, pentru mine, ei sunt inca mici!? Scriu poezii cu gandul la toti copiii:

„Nu-i asa ca-i minunata

Lumea cum e ea formata?

Din stele si licurici,

Copii, gaze si pisici!

2. Cand si de ce ai inceput sa scrii poezii pentru copii?

In 2014 am scris prima mea carte pentru cei mici. Toate celelate care au urmat au fost destinate copiilor, pentru ca poeziile pentru cei mari se termina trist.

3. Scrii doar poezii sau si proza?

Am inceput sa scriu si proza. Profit de ocazie sa ma laud un pic si sa-ti spun ca tocmai am castigat Premiul al III-lea la Concursul National „Ion Creanga” al Muzeului Literaturii Romane Iasi 2018, pentru o poveste atipica, destul de diferita de povestile clasice.

4. De ce se numeste pagina ta Cosul cu pisici? Iubesti pisicile?

„Cosul cu pisici” este, de fapt, una dintre primele mele carticele. Iubesc pisicile foarte mult, intotdeauna am avut cel putin o pisica. Nici nu-mi pot imagina o casa fara pisica. Si cred ca e foarte important ca fiecare copil sa aiba o pisicuta, un caine sau macar un hamster. Ii responsabilizeaza foarte mult.

5. Ce te inspira?

Am scris poezii plecand chiar si de la un simplu desen sau auzind o intamplare povestita de cineva. Uneori imi vine o idee care, initial, nici nu stiu unde va duce. De un lucru sunt insa foarte sigura: toate textele mele au un mic mesaj, cat se poate de vesel si optimist. Si mai sunt sigura si de faptul ca totul se poate invata mult mai usor in joaca.

 

carti pentru copii

 

6. Cum scrii poeziile? Iti vine o idee si te joci cu ea, alegi cuvintele? Cum face un poet sa scrie o poezie?

Aceasta este o intrebare dificila pentru ca nu stiu cum scriu. Uneori imi vine o idee pe care nu vreau s-o pierd si o notez pe ce am la indemana, pe un ziar spre exemplu. Au fost situatii cand am oprit masina la marginea drumului ca sa notez ceva sau sa ma trezesc noaptea si sa notez. Cel mai usor scriu pe laptop, iar ideile par sa curga mai repede.

 

carti pentru copii

 

7. Ce planuri mai ai? Ti-ai propus sa scrii si altfel sau pentru alti cititori?

Planuri am destul de multe: o carte cu povestiri, niste piese de teatru pentru copii, dar si pentru cei mari.

8. Cate carti ai scris pana acum? Unde se gasesc ele?

In total am scris 13 carti pentru copii, care se gasesc in librarii, in special in Carturesti, la targurile de carte Bookfest, Gaudeamus, chiar si la targurile de carte din afara tarii. Sau pot fi comandate de pe Libris.ro. Ultima mea carte este o carte de ghicitori „Ghici, ghici ce-i aici?” care va avea lansarea pe 31 mai 2018, ora 11,00, la Bookfest si pe care abia o astept.

carti pentru copii

9. Cine ilustreaza cartile tale?

Majoritatea cartilor mele au fost ilustrate de ilustratori pe care, initial, nu-i cunosteam, dar pe care i-am abordat vazandu-le stilul de a desena si gandindu-ma ce stil s-ar potrivi cel mai bine cartii respective.

10. Alte detalii pe care vrei ca noi, cititorii, sa le stim.

Nu va grabiti sa cresteti mari si, daca ati facut-o deja, pastrati-va candoarea!

carti pentru copii

Atelier de scris poezii si de ilustrat carti

Ema: Am o propunere: Vrei sa facem niste articole, ca un atelier, niste pasi de urmat despre cum sa scrii o poezie? Sau despre cum sa ilustrezi o carte. Cred ca ar fi multe de spus aici – poate impreuna cu unul dintre cei care ilustreaza o carte de-a ta sa povestim pe indelete, intr-un articol, cum ajunge cartea sa aiba ilustratii. Tu propui ilustratiile? Desenatorul citeste poeziile si vine cu o idee? Se schiteaza desenele si apoi ce se intampla? Uite, nici macar eu nu stiu amanuntele acestea. Cred ca e o poveste extraordinara in jurul fiecarei carti.

Simona: Vreau sa facem impreuna un atelier, dar te previn ca nu stiu cum se scrie o poezie, eu o scriu si atat. Daca ar exita niste pasi clar delimitati, ar fi foarte multe poezii pentru copii. Exista, intr-adevar, foarte multa literatura pentru copii, dar nu poezii, tocmai pentru ca nu e usor sa scrii poezii pentru cei mici, cel putin nu atat de usor ca poeziile pentru cei mari.

Uneori eu propun ilustratiile sau vin cu o idee, stiind de la bun inceput cum as vrea sa fie ilustrata cartea. Iar ilustratiile sunt foarte importante in cartile pentru copii. Sunt ca o haina potrivita pentru cineva anume. Ascult intotdeauna si parerea ilustratorilor si ma bucur sa descopar ce imaginatie nemaipomenita au unii dintre ei. Dar se intampla si in sens invers: ilustratorul sa aiba o idee pentru un desen, iar eu sa scriu textul dupa ce ilustratorul a terminat desenul. Asa s-a intamplat cu ghicitorile, unele dintre ele le-am scris dupa ce au fost terminate ilustratiile. Multe idei vin pe parcurs, chiar si dupa ce cartea a fost trimisa la tipar mi s-a intamplat sa schimbam ceva. Dar aici deja intervin si alte persoane: corectorul, editorul, tehno-redactorul etc. Iar cea mai mare teama a mea este pana cand primesc cartea de la tipografie si ma asigur ca nu s-a gresit nimic, ca nu lipseste o litera sau altceva. Ca atunci cand tii un copil nou-nascut in brate, un copil pe care l-ai asteptat cu mult drag.

Semnat cu dragoste,

Simona

Daca aveti nevoie de carti frumoase, amuzante, usor de citit pentru copiii vostri, daca sunteti in cautarea unui cadou, daca faceti acum lista de lecturi pentru vacanta ori daca pregatiti un premiu, adaugati in cos si cartile Simonei. Sunt tare frumoase si vesele.

Alte carti ale Simonei: Sofia si pisoiul Miau, Caruselul numerelor, Greta in bucatarie, Povestea celor trei vrajitoare toante. 

Daca ai citit cartile ei, lasa-ne impresii in comentarii. Simona s-ar bucura sa primeasca un feedback de la micii sai cititori, iar eu as fi incantata ca voi ati citit niste carti super.

Alte carti pentru copii: Confesiunile unui prieten imaginar, Picnic cu tort

Ema

2 thoughts on “Carti pentru copii – O pisica, doua, trei, Simona si candoarea ei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *