Va prezint mai jos 4 dintre cele pe care le voi folosi la orele de Dezvoltare personala. Mie imi place sa leg activitatile si discutiile de cate o carte. In acest fel ofer copiilor un suport intuitiv. Multi se regasesc in personaje si imi place cand ii aud spunand: “Da, asa facea si fratele meu. Exact ca in carte.” sau “Am si eu un priten din clasa a 6-a, asa cum e in carte.” Dupa ce le citesc o carte, discutiile devin mult mai personale. Copiii mereu se raporteaza la imediatul vietii lor. Cu greu ajung sa generalizeze lucruri. Asadar, iata ce va propun si voua: 5 carti cu texte usoare, in limba engleza, pe care le puteti traduce ad hoc sau inainte, cu povestiri amuzante si cu pagini deosebit de frumos colorate. Le puteti achizitiona de pe site-ul Books Express de exemplu. Sau poate le aveti deja in biblioteca. Daca dati click pe titlul cartilor, veti fi directionat in libraria online.
1.
The Giving Tree, de Shel Silverstein – Cartea are 64 de pagini si prezinta povestea unui baietel care are ca prieten un copac. El isi petrece timpul langa copac si ii spune toate lucrurile care i se intampla la scoala sau acasa. Baiatul creste si viziteaza tot mai rar copacul. Pe parcurs, copacul il intreaba pe prietenul sau ce l-ar face fericit si deja ma gandesc sa fie acesta un punct de plecare pentru discutii raportate la propria persoana, dar si discutii anticipative cu referire la carte. Pentru a-si face prietenul fericit, copacul ii daruieste cate ceva: ami intai fructe pentru a le vinde si a castiga bani, apoi crengile sale pentru a-si face casa, apoi trunchiul pentru a-si face o barca. Oare e fericit copilul?
2. – Cartea are cam 35 de pagini si e impartita in capitole care trateaza subiecte legate de prietenie: Cine iti poate fi prieten? Esti timid? Despre sefi si copii agresivi, Cum sa argumentezi…. Fiecare capitol in parte ar putea fi o lectie in sine. Daca le iei pas cu pas, aceste aspecte ar putea constitui o unitate de invatare in sine, rotunda si completa. Cine iti poate fi prieten? – Oricine doreste sa se joace cu tine: un coleg mai mare, un vecin, mama, fratele. Cum te porti cu prietenii? – Ii ajuti, le dai un sfat, vorbesti politicos sau ii jignesti, ii poreclesti si le spui ca sunt grasi si urati?
3. – Carte despre sentimente. In 32 de pagini extraordinar de frumos colorate, foarte sugestive, sunt inventariate emotiile si starile: bucurie, tristete, plictiseala, timiditate, gelozie, sperietura, dezamagirea, furia, recunostinta, frustrarea, incantarea, mandria. Imi place ca fiecarei stari / emotii ii e asociata ori o culoare ori un desen sugestiv. Noi am mai discutat in anii trecuti despre ce culori li s-ar potrivi sentimentelor noastre si cred ca discutia poate fi reluata la un alt nivel acum. Imi si imaginez o ora de pictura in care copiii sa isi aleaga si sa picteze cu anumite culori starile – sa se picteze pe ei. Fiecare stare descrisa in carte are si o scurta descriere.
4. – Iata o carte pe care sa o iubesti pur si simplu. Are un titlu care te face sa zambesti deoarece deja intrezaresti metafora ascunsa in cele 31 de pagini. Cumva … Ti-ai umplut galeata azi? Super amuzant. Cartea spune ca fiecare din noi avem o galeata invizibila pe care o umplem (sau nu) cu cuvinte frumoase si cuvinte. Ce poti face ca sa iti umpli galeata? Hmmmm…. Esti cel care umple galeti sau cel care le goleste pe ale altora? Cred ca intr-o zi am putea umbla fiecare cu cate o galetusa in mana prin clasa. Sau am putea face pe panou o expozitie cu galetuse pline cu exemple de urmat. Fiecare cu galeata lui, viu colorata, mai plina sau mai goala. Sa isi dea fiecare cu parerea ce ar putea pune in galeata. Gata, am trecut pe lista de realizat.
Poti cumpara cartea tradusa in romaneste din libraria online Carturesti – Ai umplut galetusa azi?