Invitatie la lectura: citeste mereu, citeste in fiecare anotimp, citeste singur, citeste copilului tau. Dar cum alegi ce citesti? Da, tu ca adult, cum alegi ce citesti? Nu-i asa ca functioneaza mai multe variante? Citesti ce iti recomanda altii sau ce vezi la librarie. Citesti ceva legat de o pasiunea de-a ta sau de un subiect preferat ori chiar in functie de stilul unui autor. Tot asa stau lucrurile si in ceea ce priveste lectura copiilor tai? Multi parinti ma intreaba daca am o lista de titluri pentru o anumita varsta. Nu am. Mereu imi propun sa adun cate ceva, pe varste, dar nu reusesc. Pe blog gasiti insa cateva liste realizate dupa lunile anului si dupa teme: cartile lunii Mai, cartile lunii Aprilie, cartile lui Road Dahl.
Cum alegi carti pentru copilul tau
- Poti alege carti la orice varsta pentru copilul tau, dar nu ar fi mai bine sa il inviti sa faceti asta impreuna? De multe ori copiii refuza propunerile venite de la adulti si doresc sa fie independenti.
- Axati-va pe carti din zona sa de interes: dinozauri, magie, zane, pirati. Of, da, unele titluri trebuie citite si sunt foarte frumoase, dar poate ca pentru moment copilul tau nu rezoneaza cu aceste texte: Ion Creanga, Agarbiceanu, Sadoveanu, dar jonglati intre placerea de a citi si acest trebuie.
- Daca un titlu sau un stil nu va place voua, nu inseamna ca nu ii place copilului vostru. Nu ii refuzati o carte de care se arata interesat, spunandu-i ca nu e literatura sau nu sunteti de acord cu subiectul.
- Nu trebuie intotdeauna sa discutati cartile citite. Unii copii au nevoia aceasta de discutie si de a-si spune parerea, altii nu doresc acest lucru si e bine si asa. A-i cere copilului sa spuna ce a citit, ce a inteles inseamna ca nu ai incredere in el, ca il verifici permanent.
- De va citeste copilul cu voce tare, nu il corectati la fiecare cuvant, nu ii spuneti ca e semn de intrebare si nu a citit corespunzator.
- Nu explicati pozele din carti. Puteti inventa povesti dupa ele, dar nu le explicati si nu intrebati mereu: Ai inteles?
- Cititi impreuna: fie ca cititi voi o propozitie si copilul una, voi o pagina si el alta, voi un cuvant si el altul, activitatea in sine are beneficii. Sunteti, in primul rand, parteneri de lectura si daca va accepta ca cititor inseamna ca nu avenit vremea ca lectura sa fie o activitate individuala pentru copilul tau.
- Daca lectura obligatorie data de scoala pare grea, textele sunt lungi, cautati impreuna solutii: cititi impreuna, cititi cu toata familia, 5 pagini pe zi, cercetati ce i se pare greu, de ce nu ii place subiectul.
- Cumparati carti, dar si imprumutati de la biblioteca. Imprumutul are farmecul sau, copiii invata sa aiba grija de carti, sa respecte termenele, iar biblioteca e un loc minunat! Oferiti altora cartile pe care nu le mai cititi.
Imparteala cartilor de mai jos e oarecum subiectiva. Copiii sunt diferiti, gusturile lor sunt diferite, fiecare citeste altfel. Daca stiti un copil de aceeasi varsta care citeste mai bine si multe carti, nu aplicati regula si copilului vostru. Sunt si copii care la 4 ani dezvolta pasiuni pe care nu le au altii la 9 ani. E firesc sa fie asa.
Pana la 3 ani – carti caldute din universul apropiat
Daca e un copil mic, foarte mic, de la 1 la 3 ani sa zicem, va rasfoi singur sau impreuna cu tine cartile alese de tine, parintele lui. Se intampla asa deoarece cel mic nu stie ce sa aleaga. Pe de alta parte tu, ca parinte, crezi ca anumite titluri sunt frumoase sau abordeaza subiecte care vi se potrivesc. Sunt si cazuri de copii de 3 – 4 ani care dezvolta o predilectie pentru un anume subiect: carti cu masini, cu printese, cu dinozauri. Si puteti incepe chiar acum sa stabiliti impreuna ce carti veti citi. La librarie sau la biblioteca mergeti impreuna.
Pana la 3 ani rasfoiti impreuna (sau copilul poate frunzari singur, desigur) carti cu poze mari si scris putin. Exista si carti fara scris, iar voi, adultii, pe baza ilustratiilor, puteti inventa o poveste. Daca micutul vostru are o pasiune pentru masini, dinozauri, cosmos, pirati, unicorni, dezvoltati-i aceasta pasiune si alegeti titluri care i se potrivesc. Incercati sa vedeti pana unde merge pasiunea lui in ceea ce priveste cartile: le prefera pe cele cu poze sau poate asculta si o poveste cu personajele preferate? Cartile cu activitati, stickere sunt potrivite pentru aceasta varsta, insa nu abuzati de ele. E mai bine ca cel mic sa se joace liber si sa rezolve mai putin sarcini intr-o carte.
De la 4 la 7 ani – Povesti cu animale, fabule, enciclopedii
Inscriem si aici cartile cu poze si scris putin. Daca aveti un copil care doreste sa citeasca, alegeti carti cu scris mare, 1 – 2 propozitii pe pagina. Librariile online au, de obicei, cartile organizate pe sectiuni si pe vartse, va e de ajutor asa. La aceasta categorie de varsta copiii incep sa manifeste preferinte nu doar pentru anumite subiecte, ci si in ceea ce priveste cand citesc, cine citeste, cat de mult. S-ar putea ca unii copii sa fie reticenti la ce le sugereaza un adult si desi voua o sa vi se para minunata o carte, ei nu vor dori sa o abordeze. Adaugati la povesti si basme si fabule, enciclopedii, poezii despre natura.
De la 8 ani – Mistere, aventuri, magie
Ati asteptat sa ajungeti la timpul in care copilul va citi singur? E bine ca vrea acest lucru. De la 8 ani copiii vor sa fie independenti si la capitolul citit. Daca se poate, din cand in cand, cititi si impreuna. E o activitate minunata, un adult are anumite inflexiuni ale vocii, un alt ton, o alta expresivitate si copilul va va imita. Incurajati copiii sa citeasca cu voce tare, macar din cand in cand. Ii ajuta la formarea auzului fonematic, adica felul in care percep cuvintele, se obisnuiesc sa isi auda vocea, vor fi mai atenti la pronuntie. Cautati texte care au text mai lung. Imaginile aduc acum un plus de savoare. Mergeti tot pe pasiuni si interese, iar daca micul vostru cititor nu doreste sa abordeze titlurile care voua vi se par absolut minunate, nu insistati. Dupa 8 ani e vremea cartilor de aventuri, a celor cu vrajitori si magie, a misterelor.
La 11 ani – Relatiile interumane, cine sunt eu
Copiii din clasele de gimnaziu vor prefera inca tituluri cu aventuri si mistere, vor incerca si cartile politiste si pe cele SF. E acum si varsta textelor despre cum se descurca alti copii in diferite situatii, carti despre sine, despre prietenie, despre relatiile dintre oameni. Inca puteti citi impreuna, de amuzament. Daca sunteti invitat sa faceti asta, nu refuzati.
Cititul e totusi o activitate personala si subiectiva
Doar de la o anumita varsta cititul devine o activitate individuala. Cititul de placere vine din interiorul fiecaruia. Unii citesc de placere, insa altii pentru ca trebuie. E bine oricum. Dar si daca cititul nu e o pasiune a copilului tau, tot incurajeaza-l sa se adanceasca intr-o carte. A incura nu inseamna a obliga. 🙂
Stiu, se tot spune ca daca un copil va vede pe voi, adultii citind, va face la fel. Poate da, poate nu. Suntem insa diferiti. Desigur, la varste mici functioneaza imitatia si copiii va pot imita in actul de lectura, de la a sta cu o carte in mana, pana la tonul vocii.
Daca nu citeste literatura, nu inseamna ca va fi un ratat, ca nu va sti nimic. Unii copii prefera pur si simplu textele non literare: enciclopedii, carti tehnice. E foarte bine asa. Insa voi incurajati-i sa citeasca divers, tot felul de titluri, sa incerce si poezie si roman.
Care sunt cartile voastre preferate? Cum le alegeti sau mai bine zis, cine le alege? Lasa un comentariu cu ideile tale.
Spor la citit!
Ema
2 thoughts on “Ce carti citeste copilul tau? Un alt fel de ghid de lectura”