Vacanta de vara 2020 poate fi un bun prilej pentru a invata lucruri noi ori pentru a exersa altele. Spun asta pentru ca pare intr-un anume fel o vacanta speciala. Lunile acestea de pandemie ne-au dat ragaz de reflectie, poate am invatat sa privim altfel in jur, sa punem accent si pe alte aspecte.
Vad mereu pe grupurile de social media in care sunt adulti care pun la zid cand pe parinti, cand pe dascali. Se pune pe tava legea celor 7 ani de acasa, se scot amintirile de cand stateam noi cu cheia de gat, se arunca pisica ba in stanga, ba in dreapta. Haideti, nu trebuie sa fie asa! Invatarea, de orice fel, vine la momentul potrivit. Da, nu stie sa se lege la sireturi. Si? De ce atata tam-tam? Da, nu stie sa isi faca un sandvis la 10 ani, sa foloseasca un cutit, sa puna rufe la spalat. Si? Accentul trebuie sa cada pe identificarea acestor nevoi si nu pe aratat cu degetul si blamat ca la 7 sau la 10 sau la 12 ani nu stie sa faca ceva anume. Unii adulti nu stiu sa vorbeasca in engleza, vital am spune daca ne uitam ca tot felul de informatii pe net sunt in engleza. Unii adulti nu stiu sa coasa un nasture, sa faca mancare, sa inlocuiasca un bec. Sa vedem asadar cum putem remedia situatiile in care copilul nostru nu stie sa faca anumite lucruri si sa ii cream oportunitati pentru a le exersa, sa il incurajam si mai ales sa il lasam sa se descurce singur.
10 situatii de identificat
Situatii de identificat, dar nu neaparat si de remediat de azi pe maine. Nu va propuneti asta, e iluzoriu. Insa vacanta de vara v-ar putea ajuta putin. Nu puteti sa va duceti la coplilul vostru cu planificarea si sa bifati cate ceva (desi poate la unii functioneaza si asa). Dar faceti un pas in spate si priviti-l. Stie si poate sa aplice macar 3 dintre cele 10 situatii de mai jos? Unde are nevoie de ajutor? Au fost situatii in viata voastra cand ar fi putut sa le exerseze? I-ati pus si lui cutit la masa? L-ati legat la sireturi si l-ati imbracat doar ca sa iesiti mai repede pe usa?
- Sa se descurce singur. Lasa-l! Lasa-l si incurajeaza-l. Nu sta langa el, nu il pandi daca a facut bine.
- Sa isi faca un sandvis, o salata, sa taie paine, fructe, legume.
- Sa se lege la sireturi, sa le puna inapoi daca sunt scoase.
- Sa foloseasca aragazul si masina de spalat – cu supraveghere, atentie! si cu prezentarea riscurilor, cuptorul cu microunde.
- Sa foloseasca la masa, cutitul si furculita.
- Sa se stearga la gura dupa ce mananca, inainte sa bea din pahar.
- Sa spele niste vase, sa dea cu aspiratorul si cu mopul.
- Sa citeasca etichetele la magazin, mai ales data expirarii.
- Sa isi caute pasiunile, sa vada ce il preocupa, ce il atrage, la ce e talentat.
- Sa se inteleaga, accepte, sa isi cunoasca limitele, emotiile, sa stie ce sa faca daca e foarte nervos, foarte suparat, foarte fericit, foarte plictisit.
Or mai fi si alte situatii ca cele de sus. La fiecare familie altele sunt prioritatile. Stabiliti de unde sa incepeti si cu ce. Unele lucruri pot fi invatate in paralel. Ii spuneti ca azi primeste cutit ca toti ceilalti si isi va taia singur mancarea. Si il incurajati sa se lege singur la sireturi. Iar la magazin il desemnati detectiv de date de valabilitate si ii dati si o lupa mare.
Da, propuneti-va sa remediati totusi cateva din situatiile de mai sus. Si neaparat vara aceasta. Stiti de ce? Pentru ca la scoala sau in alte grupuri de copii se vor vedea diferentele. La 8-9 ani copiii au mandria lor si ar fi usor stanjeniti sa ii legati in parc la sireturi.
Cum devine independent
- Incepeti simplu, sa ia decizii alegand din 2-3 variante: Vrei sa iei tricoul rosu sau pe cel albastru? Pentru ca ieri a decis, azi ii spui: Ieri te-ai descurcat foarte bine la alegerea hainelor, poti sa incerci singur azi?
- Lasa-l sa se descurce, sa greseasca, sa incerce. Nu sari imediat cand spune Mama, nu pot. Lauda-l cand a reusit.
- Incurajeaza-l simplu. Nu conditiona: De-acum esti mare si trebuie sa faci asta.
- Fa-ti-l ajutor. Vrei sa ma ajuti? Eu curat ceapa, tu poti taia ardeiul. Eu dau cu aspiratorul, tu ce ai putea sa faci, dupa puterile tale? Dar daca l-ai prins in echipa, lasa-l sa ia decizii, sa preia controlul.
- Ce ti se aplica tie, adult, nu i se aplica si lui. De exemplu: Gandim mai bine daca e ordine in jur. – Nu are nicio noima pe la 7 sau 9 ani. Unii copiii sunt construiti sa tina totul in ordine, dar altii nu.
Ce sa ii spui ca sa nu il descurajezi
Acestea de vi le propun eu sunt doar niste sugestii. Poate la voi functioneaza altceva sau in alt fel spus. Ideea e sa gasesti tonul pozitiv, spiritul de echipa ori pe cel de initiativa. Stiu ca nu e totul roz, ca spui de o mie de ori acelasi lucru si copilul nu te aude sau amana. Si eu am trecut sau trec prin asta. Cand am citit intr-o carte de parenting intrebarea: E problema ta ca nu e curat in camera copilului?, mi-am dat seama ca exagerez, ca de multe ori duc lucrurile prea departe, ca vreau perfectiune acolo unde nu e cazul, ca ce rost are sa fie curat pentru placerea mea, daca ii place copilului un anume aranjament.
- Vrei sa incerci?
- Te las sa te descurci singur.
- Metoda ta e mult mai buna decat a mea.
- Cum ai putea face?
- Asta e ca o provocare. Te prinzi?
- Vrei sa facem o cursa contra cronometru? Cine termina primul, primeste inghetata.
- Esti foarte creativ / descurcaret / rapid!
Voi cum procedati? Cat de independenti sunt copiii vostri si cum ati facut acest lucru? Ce a functionat la voi? Unde mai e de lucrat si ce ati vrea sa il invatati in aceasta vacanta de vara 2020?
Alte articole pe blog: Aleg o tema de vacanta, Cutia cu fapte bune.
Ema
1 thought on “Ce sa invete un copil in vacanta de vara 2020”