Ce iti doresti pentru 2014? – liste de printat

Rezolutiile – hotararile si deciziile tale pentru 2014. Ce iti propui sa faci, sa fii, sa inveti? Ce planuri ai? Ce tinte? Unde vrei sa ajungi in acest an?

Rezolutiile nu sunt doar pentru adulti. De la o varsta si copiii pot fi determinati sa se gandeasca la acest lucru. Poate fi pentru ei ca un joc in care invata cum sa isi stabileasca niste tinte, cum sa isi urmareasca evolutia, cum sa se implice in propria dezvoltare. Abia astept sa ii intreb pe copiii din clasa mea ce isi doresc pentru acest an 2014, ce planuri au. Cred ca cei mai multi vor spune ca isi doresc sa se joace mai mult si sa aiba mai multe jucarii. Hmmm…. Trebuie sa faci ceva ca sa ai mai multe jucarii? E necesar sa depui un efort ca sa te joci mai mult? A te juca mai mult implica …. doar sa te joci mai mult si atat?

Faceti cu copiii o lista tematica: Hobby, La scoala, Acasa, Prieteni, Citit, Invatat, Excursii, Sarcini, Privit la TV, Timp liber, Economii, Sport. Porniti de la interesele lor sau folositi lista mea: Lista lunga Nu le impuneti nimic, deoarece tot ceea ce e impus de adulti e sortit esecului. Daca va e mai usor, aratati-le lista dumneavoastra. Faceti o lista scurta in care copiii pot sa deseneze sau sa scrie. Puteti descarca modelul meu: Lista scurta

Cu copiii mai mari puteti stabili chiar si termene: poate mai intai o saptamana, doua, apoi cateva luni.

Le spun mereu scolarilor mei ca in fiecare zi invatam ceva nou. Stabiliti ca in timpul liber sa invatati ceva nou: cum sa trimiti o vedere, cum sa leaga sireturile, cum se imbraca fata de perna, cum se curata morcovii… Punctati de-a lungul anului orice reusita. Puteti descarca de aici o lista pe care sa o completati cu ce planuri au copiii: Lista de completat Afisati lista si periodic verificati impreuna daca ceva a fost realizat. Poate chiar trebuie sa modificati ceva, cum ar fi planurile de vacanta sau alte pasiuni aparute pe parcurs.

Fetita mea, Eliza, si-a propus anul trecut sa invete sa manance cu cutitul si furculita. Totul a pornit de la un cadou facut de tati: tacamuri pentru copii, din inox, decorate cu animalute mici. A fost asa perseverenta si i-a placut atat de mult ca are propriile ei tacamuri, incat acum serveste mancarea in mod corect si e tare mandra de ea. (Iar eu mi-am spus: Asta era solutia! De ce nu m-am gandit mai devreme!). De curand am cumparat un cutit special de curatat legume. E tare mandra ca il poate folosi in siguranta si isi perfectioneaza mereu tehnica.

Si eu voi impartasi copiilor planurile mele. Mi-am propus sa citesc mai mult, sa economisesc bani si sa invat sa cos la masina de cusut.

Voi ce planuri aveti?

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *