Prima zi de scoala vine, pentru profesori, cu provocari de tot felul: momente organizatorice, eterna intrebare „Cu ce ma imbrac?” si gasirea unor activitati. Prima zi e incarcata cu emotii, cu nerabdare, e un vartej de stari. Cred ca orice profesor se gandeste cu ce va umple orele, cum va seta activitatile astfel incat momentele petrecute de catre copii la scoala sa fie placute. Pe langa ideile mele, va prezint mai jos idei stranse de la colegi din tara si din strainatate. Ce sa nu faci in prima zi de scoala?
Fara festivitate cu invitati speciali
Care sunt activitatile nepotrivite sau la care putem renunta? Ce sa nu ne propunem pentru prima zi de scoala? Ce nu se mai potriveste elevilor din acest an scolar? Cred ca cea mai mare greseala pe care o fac adultii si de multe ori profesorii, este sa nu accepte ca elevii se schimba si sa nu accepte ca ei pot gandi altfel, au o alta viziune si alte asteptari decat parintii si profesorii lor. Daca ceva a mers anul trecut, nu inseamna ca va merge si anul acesta. Daca mergea pe vremea cand eram noi copii, nu inseamna ca in mod sigur va functiona si acum.
Recunosc, unele dintre activitati le-am facut in anii trecuti, acum as vrea sa schimb ceva si sa setez altfel startul.
Puteti vedea discutiile AICI si AICI.
- Festivitate de deschidere a anului scolar, cu invitati speciali din partea primariei, din partea inspectoratului, a politiei, a bisericii, a pompierilor. Poate ca elevii claselor de inceput, din clase pregatitoare, cincea si a noua au nevoie de o intampinare si pentru ei s-ar putea organiza un moment altfel. Sa fie festivitati doar cu elevi si profesori. Sau deloc. (In scolile din strainatate nu se fac festivitati.)
- Banci incarcate cu materiale cumparate din banii profesorilor.
- Mici „surprize” nefolositoare pe care elevii le lasa aruncate sau le uita.
- Discutii despre cum si-a petrecut fiecare vacanta. Colegii au semnalat ca intotdeauna sunt copii care nu au calatorit sau nu au avut o vacanta potrivita. Ar fi potrivit sa stim astfel de aspecte de dinainte sau sa directionam discutiile astfel incat sa nu ii punem pe acesti copii in ipostaze delicate.
- Desenul cu amintirile din vacanta. Nu mai e potrivit elevilor din clasele a treia si a patra. Merge la clasele mici.
- Evaluare initiala.
- Recapitulare.
- Planificarea prea multor activitati.
- Sa nu fii pregatit.
- Sa le pronunti gresit numele.
- Sedinta cu parintii.
- Sa le spui: Gata cu vacanta, iesiti din modul de vacanta, acum aveti de invatat!
Din experienta voastra, ce activitati nu ati face chiar in prima zi de scoala? Poate ca in anii trecuti unele dintre idei au functionat, au fost bune, copiilor le-a placut tot ce le-am propus. Anul acesta sa facem un pas inapoi si sa ne gandim cum sunt elevii azi, ce le place, cum ii motivam.
Activitati potrivite pentru prima zi de scoala
Si totusi, ce punem pe lista de realizat in prima zi? Nu putem avea o zi in care sa nu avem o organizare si sa-i lasam pe elevi sa faca tot ce doresc, sa se plimbe trei ore prin scoala sau prin curte. Daca noi, ca profesori avem un plan, transmitem chiar din prima zi elevilor nostri ca stim ce facem, ca avem un plan, ca ne-am gandit la ei si am cautat activitati.
Propunerea mea: Daca aveti o clasa deja formata, sigur aveti un grup pe WhatsApp in care comunicati unii cu altii. Intrebati-i ce si-ar dori sa faca in prima zi. Dintre toate ideile care se vor strange, alegeti 3pe care sa le faceti in prima zi, iar pe restul le puteti planifica pentru zilele urmatoare. Chiar daca sunt activitati ce vi se par caraghioase ori ciudate (desigur, in limita rezonabilului), abordati-le: sa mancati inghetata, sa mergeti in parc, sa dansati.
- Fa-ti un plan al zilei, o structura, un program.
- Seteaza chiar din prima zi cateva reguli si atmosfera. Despre regulile clasei poti vorbi cu elevii intr-o alta zi, acum formuleaza cateva reguli generale: Ce astepti tu de la ei?
- Organizeaza turul scolii pentru elevii din clasa pregatitoare, de exemplu, pentru a vedea unde sunt cabinetul medical, toaletele, sala de sport, biblioteca, secretariatul, cancelaria.
- Daca ai o clasa noua, acorda timp cunoasterii elevilor. Poti propune jocuri cu numele lor, jocuri de spargere a ghetii. Cea mai potrivita asezare a elevilor pentru aceste jocuri este sa stea in cerc. Afla care sunt pasiunile lor.
- Propune si activitati ce implica miscare.
- Asteapta-te sa nu mearga totul ca pe roate chiar din prima zi.
- Vorbeste-le despre tine. Lasa-i pe elevi sa iti puna intrebari. Spune-le mai mult decat numele tau si ce disciplina predai, spune-le ce iti place sa citesti, ce hobby ai, care e mancarea ta preferata.
- Citeste-le ceva amuzant sau interesant. Chiar daca sunt elevi de gimnaziu sau de liceu, adu-le un citat, o povestioara si porniti discutii de la ideile citite.
- Poarta haine care sa te lase sa te misti, alege niste incaltari comode.
- Sa nu te panichezi!
- Hidrateaza-te si zambeste mult!
Daca ai si alte idei, te invit sa le scrii in comentarii. Eu cred ca Less is More, adica e mai bine sa iti propui mai putine activitati, dar sa realizezi unele relevante si nestresante.
Alte articole de pe blog: Labirint prin vacanta, Back to School .
Ema
Stimata doamna,sunteți minunata!Ideile dv m-au ajutat f mult.Va mulțumesc!
Bună ziua. Foarte bune sugst8ile, mulțumesc. Iau prima data clasa pregătitoare și am emoții mari.
Pentru prima zi de școală ( de fapt a doua), după ziua cu festivitatea, în loc să îi întrebăm ce au făcut în vacanță se poate juca un fel de bingo cu activitați de vacanță.
Se împart copiilor foi cu un careu de 4/4 sau 5/5 pătrățele. Titlul foii este ,,Găsește un coleg care în vacanță….”. În fiecare pătrățel se scriu activități diverse. ,,a fost la munte”, ,,a băut limonadă”, ,,a mers cu bicicleta”, ,,a înotat” etc. până umplem toate căsuțele. Elevii trebuie să se plimbe prin clasă și să completeze pentru fiecare căsuță numele unui coleg care a realizat respectiva activitate. Nu au voie să scrie numele unui coleg de mai multe ori.
Cine completează o linie strigă ,,linie” și jocul se oprește. Apoi jocul continuă până la ,,bingo„, adică atunci când cineva și-a umplut toată foaia.