Recunosc, parentingul e nou si pentru mine, de-a lungul anilor m-am impotmolit adesea. Nu mai tin minte cum mi-am trimis copilul la scoala si nu mai stiu ce i-am spus. Dar de atunci am mai citit si mai ales am ascultat ce spun cei care s-au ocupat de tema. Am invatat de-a lungul anilor ce sa spun si ce sa nu spun. Si am invatat sa tac si sa ascult. Situatia e urmatoarea: Copilul vostru va merge la gradinita, poate in aceeasi grupa sau in alta noua. Ori copilul vostru intra in clasa pregatitoare, in clasa a cincea sau in clasa a noua. Sau copilul vostru se pregateste de reintoarcerea la scoala. Hai sa vedem ce sa NU ii spui.
Mai voi referi mai jos cu precadere la copiii mici, de gradinita si cei care intra in clasa pregatitoare ori schimba scoala, dar lucrurile sunt valabile si pentru cei mai mari. Adaptati-le si gasiti ceva personalizat la copiii vostri.
Doar asculta, fara sa spui nimic
Ce parere are copilul tau despre scoala? Ce temeri are? Care sunt intrebarile lui? 10 minute de conversatie cu el si vei lamuri urmatoarele aspecte:
- se intreaba cum sunt colegii si daca va reusi sa isi faca prieteni noi
- e ingrijorat de faptul ca va avea multe teme si vor fi grele
- nu cunoaste profesorul / invatatorul /educatoarea si isi face griji daca o sa-l placa, daca stie sa spuna povesti, daca stie… o mie de lucruri pe care noi, oamenii mari, nu le mai vedem importante: sa zambeasca, de exemplu
- se adauga o grija in plus legata de masca, de toata situatia cu pandemia
- se intreaba cand vor decupa si picta, cum va fi ora de sport si ce va invata la stiinte
- ati trecut pe langa scoala si i s-a parut uriasa, oare nu se va rataci?
- cum se va duce la toaleta
- daca are voie sa duca la scoala jucaria preferata
- daca va rade cineva ca poarta ochelari sau parul impletit si lista poate continua. Aflati aceste lucruri. Ascultati ce spun copiii, evitati sa criticati, amanati sa comentati, sa veniti cu solutii.
Dincolo de clisee
Si daca imediat vrei sa spui ceva, asteapta o clipa. In mintea ta fa un pas in spate si asteapta. Iti suna cunoscute formularile de msi jos?
- Pe vremea mea…
- Nu fi stresat, va fi bine!
- Nu iti fa griji, te vei descurca!
- Totul va fi bine.
- Iti vei face o multime de prieteni.
- O sa te joci, vei invata multe lucruri.
- Gata cu joaca, acum ești scolar.
- Lasa ca vezi tu cand ajungi la scoala!
Iti par toate deja niste clisee? Exact asa sunt. Sunt niste clisee care te asaza pe tine intr-o parte si pe copil in cealalta. Sunt abordari care ii induc copilului tau ideea ca totul se va schimba dramatic si nu are ce sa faca, ca scoala e bau-bau, ca are prea multe scenarii negative inutile, ca nu e chiar asa cum spune lumea, ca totul e frumos, ca va fi minunat. Adevarul e ca da, totul se poate schimba dramatic, in bine sau in mai putin bine, ca poate fi frumos azi si nu prea frumos maine din diferite motive. Dar a-i spune copilului cum va fi, cand tu de fapt nu ai fost in scoala de azi, in clasa, e o abordare ce nu il ajuta. Scoala de pe vremea ta nu se mai potriveste. Daca tu ai fost intr-un anume fel, nu inseamna ca si copilul tau va fi la fel. Pe de alta parte, aminteste-ti cum te-ai simtit cand te-ai dus prima zi la noul tau loc de munca.
Ce sa ii spui copilului tau despre scoala?
- Va puteti uita la poze de pe vremea cand voi, parintii, mergeati la scoala. Poate aveti pe undeva si niste caiete. Ar fi minunat sa povestiti despre anii vostri de scoala, dar fara a face comparatie cu scoala de azi.
- Spune-i ca ii intelegi ingrijorarea. Apoi lasa-l sa explice, sa vorbeasca.
- Daca si tu aveai emotii la inceputul anului, recunoaste deschis acest lucru.
- Cautati care e cel mai rau lucru care se poate intampla. Cand il aflati, acceptati-l, nu-l negati.
- Daca va spune copilul ca temele vor fi grele, nu radeti de el si nu ii spuneti ca acesta e sarcina lui de scolar, sa isi faca temele. Incurajati-l mai bine sa gaseasca solutii: Inteleg ca te ingrijoreaza temele, ce ai putea face? Poate ca nu azi, imediat, dar in timp copilul va veni cu solutii gasite chiar de el.
- Crezi ca ceilalti copii vor simti la fel ca tine? De ce da, de ce nu.
- Ce crezi ca simte doamna invatatoare / educatoare / profesorul?
Activitati care ajuta
Ca sa il ajuti pe copilasul tau sa faca tranzitia spre o noua etapa, implica-l in activitatile legate de scoala. Lasa-l sa aleaga ghiozdanul, rechizitele, hainele. Inainte de a merge la cumparaturi discutati despre cum trebuie sa fie ghiozdanul: sa se incadreze intr-un buget, sa nu fie greu, inconfortabil, sa aiba mai multe spatii.
Organizati apoi camera, faceti mici schimbari chiar daca nu e neaparat necesar. Un scaun nou, un anume tablou, o alta aranjare a mesei poate crea impresia ca se trece la alt nivel.
Cu copiii mici exersati rutinele. Dar faceti acest lucru fara amenintarea: Invata sa te speli ca te duci la scoala si vor rade ceilalti de tine. Exersati trezitul de dimineata, rutina la toaleta. Cautati alimentele preferate pentru micul dejun. Invatati-i sa se lege la sireturi, sa se imbrace singuri.
Etichetati impreuna rechizitele. Lasati-l sa adauge un desen mic sau un sticker pe etichete. Ii va fi de folos copilului daca nu stie sa citeasca. Exersati cum se face ghiozdanul. Aratati-i ca si voi, parintii, aveti o geanta cu obiecte utile. Stiu, poseta mamei poate ascunde uneori un univers, dar voi nu ii spuneti asta.
Cititi carti care vorbesc despre experientele altor copii care au mers la scoala: Franklin merge la scoala, Max merge la scoala, Oscar merge la scoala, Zebra care nu voia sa mearga la scoala, Micul Noi la scoala sau la gradinita: E timpul sa mergi la gradinita, Ronti Ront nu vrea sa mearga la gradinita.
Daca ai si alte idei, te invit sa le scrii in comentarii. Ce a functionat la voi? Ce ai spus copilului tau? Cum sa facem mai usoara integrarea intr-un nou colectiv?
Alte articole pe blog: Orar cu imagini, Ghiozdanul ideal.
Ema
Îmi amintesc ca a mea era stresata ca nu știe sa citească… nu a prins CP, i-am zis ca va invata în clasa întâi, nu e nicio problema.
Si in prima zi a scris doamna pe tabla Bine ati venit, de mână. A întrebat cine știe ce scrie pe tabla… și acum vad ce privire mi-a aruncat scorpionul meu când alții au ridicat mâna. Mi-a reprosat si la final, “ti-am zis eu ca trebuie!!!”
Morala. 1. Eu am avut dreptate a învățat în clasa întâi. 2. Nu scriu niciodată pe tabla la CP :D, doar desene în prima zi.