Am aici cateva fise pentru orele de dezvoltare personala: Ce stii despre mine?. Pe una am folosit-o la clasa. Pe cea in care intrebam copiii ce cred ei ca ar trebui sa stie parintii lor despre ei, ce ar trebui sa stiu eu, dascalul, despre ei, ce sa stie prietenii. A fost un episod sensibil. Le-am sugerat copiilor sa nu se semneze, insa i-am cunoscut dupa scris. Multi dintre ei ar fi vrut ca noi, adultii, sa stim ca nu le place sa fie certati. Cum suna: As vrea ca mama sa stie ca nu imi place cand ma cearta si sta suparata pe mine. Sau: As vrea ca doamna sa stie ca uneori nu am timp sa imi fac lectiile pentru ca sunt foarte obosit dupa cursurile de dupa masa. Sau: Stiu ca mai gresesc, dar nu o fac cu rea intentie.
Ieri am fost alt eu, azi sunt cel adevarat
In realitate, ce stim noi despre ceilalti? Mi se pare ca exista un nivel la care nu stim nimic. Putem spune despre cei din jur ce preferinte au, ce culoare le place, cum vor reactiona intr-o anumita situatie, daca le e teama sau sunt stapani pe situatie. De fapt, cum toata fiinta e intr-o continua transformare si tot ce ne reprezinta difera zilnic in functie de starea de bine, de nevoile primare indeplinite sau nu, de vremea de afara, de educatie, de ambient, ar fi corect sa spunem ca nu ii cunoastem pe cei de langa noi. Tot timpul trebuie sa facem un update, sa fim la curent. Si acest update sa fie in doua directii: unul de la fiecare dintre noi catre ceilalti si unul de la noi catre sinele nostru.
Cat de mult se cunosc copiii pe sine? Cred ca pusi in ocazia de a se gandi la acest aspect, copiii pot identifica, pot verbaliza, pot analiza ce e cu ei in raport cu fiinta lor de ieri si in raport cu ceilalti. Pentru ca nu doar preferintele se schimba de la o saptamana la alta, dar si felul in care reactioneaza la diferite situatii sau stimuli. Unii fac eforturi vizibile sa schimbe ceva la ei: sa scrie mai frumos, sa fie activiti, sa zambeasca mai mult. Pe altii ii asteptam ori poate au nevoie de mai multa sustinere. Iar daca nu intelegem ca pe altii trebuie sa ii asteptam si sa ii incurajam si luam reactiile lor ca pe ceva foarte personal, ajungem sa citim: Nu imi place cand ma certi.
Ce stii despre mine?
Descarcati fisele de lucru AICI. Ele contin idei. Idei de la care sa porniti discutii, analize, marturisiri, introspectii. Organizati activitatile raportand persoana la cei din jur si la sine. Intrebati copiii daca vor sa pastreze anonimatul. Discutati cu ei unele aspecte. Intrebati-i daca vor sa vorbeasca, in fata clasei, despre ceva anume. Pentru ca un astfel de moment poate fi unul in care copiii se decid sa spuna raspicat o dorinta veche: Nu ma mai trageti de codite ca nu imi place! Sau poate ca scrisul pe hartia pe care nu se semneaza e pentru ei o eliberare, insa nu vor sa stie si ceilalti ce framantare au. Asigurati-i pe toti ca daca simt nevoia sa va spuna un secret, in particular, ii veti asculta.
- Ce stiu despre mine? Ce imi place si ce nu imi place? La ce sunt foarte bun? Unde trebuie sa ma straduiesc mai mult si de ce? Ce solutii am? Cine ma poate ajuta? Ce fac atunci cand ma tem? Dar cand sunt furios?
- Ce stiu ceilalti despre mine? – Una dintre fise e o fisa calatoare cu 4 spatii pentru scris. Ea poate calatori la 4 colegi din clasa, fiecare sa adauge ceva. Stiu ceilalti ce imi place si ce nu? De ce nu stiu? Ar trebui sa le spun ca nu imi place cand imi iau lucruri fara sa imi ceara voie?
- Ce stiu eu despre ceilalti? – Veti gasi aici doua fise – una este pentru baieti si cealalta pentru fete. Stiu ce ii place prietenului meu? Stiu ca e pasionat de reptile sau de muzica? Il pot ajuta sa isi imbogateasca o colectie? Oare ce nu ii place? La fel ca si mie, nu ii place spanacul. Si nici broccoli.
- Ce as vrea sa stie parintii? Dar invatatoarea mea? Vreau sa le spun colegilor ca imi place mult cand ne jucam impreuna.
Am desfasurat cu copiii o activitate proiect pe aceasta tema. Gasiti articolul aici Totul despre mine – proiect.
Recomandari pentru aceasta tema
Va recomand pentru atema Ce stii despre mine? cartile de mai jos. Daca apasati pe titlu, veti fi redirectionati in librariile online:
- Povestea lui Tracy Beaker, de Jaqueline Wilson – Cartea incepe chiar asa: detalii fizice si morale, ce stiu despre mine, care sunt pasiunile mele, care sunt prietenele mele, cum e scoala mea, cum e familia mea. O carte perfecta daca pentru tema aceasta, o carte care ii ajuta pe copii sa se gandeasca la ei. O puteti folosi cu succes la lectiile despre caracterizarea personajelor, cand vorbiti despre trasaturi fizice si morale. Mai mult, veti indragi cartea aceasta!
- Marea si nemaivazuta carte pentru fete, de Rosemary Davidson si Sarah Vine
- Ce se intampla cu mine, varianta pentru baieti, de Alex Frith
- I Like Me, de Marion Teal, in limba engleza.
- Filmul Inside Out
Daca aveti si alte idei care pot fi abordate la aceasta tema, lasati un comentariu. Si nu te teme sa spui celorlalti cate ceva despre tine.
Alte articole de dezvoltare personala pe blog: Carti de dezvoltare personala pentru copii, Cinci jocuri pentru dezvoltare personala.
Ema
This is such a great way to teach students about personal development. It is so important to have students learn about themselves and to let teachers know what they are willing to share with the rest of the class as some things may be private.
This is a great activity to develop self awareness in students. Love it.
Laura