class dojo

Class Dojo – aplicatie pentru managementul clasei

Class Dojo e o aplicatie care functioneaza si pe calculator si pe telefon. Intrati pe siteul lor AICI si faceti-va un cont. Din Play Store descarcati aplicatia pe telefon. Daca ati facut un cont, va logati si pe telefon, apoi totul se va sincroniza. Este o aplicatie pentru managementul clasei. Nu am folosit toate facilitatile ei, dar am in plan. Va povestesc mai jos cum functioneaza.

class dojo

 

Class Dojo pentru managementul clasei

Class Dojo e pentru toate clasele. Probabil are impact mai mare la cei mici, dar merita incercat.

  • Cum adaugati elevi – Aveti o functie New Class. Acolo scrieti elevii nume si prenume si salvati.
  • Invitati parinti – Accesati functia din dreapta sus a ecranului Invite parents. Pentru fiecare elev vi se cere sa scrieti email sau telefon. Parintii vor primi o notificare. Dupa ce isi instaleaza aplicatia sau acceseaza pe calculator, isi creeaza un cont.
  • Managementul clasei cu puncte – In dreapta sus a ecranului aveti Options. Alegeti acolo Edit Class si vi se deschide o fereastra. Aici alegeti Skills si incepeti sa adaugati comportamentele pe care le urmariti si pe care le punctati sau depunctati. Unele sunt prestabilite si sunt in engleza. Schimbati denumirea lor pentru a fi in limba romana si selectati cate puncte acordati. Ca sa schimbati denumirea, doar apasati pe fiecare si puteti edita. Aveti comportamente pozitive cu + si comportamente negative cu -.

Observatia mea: Eu sunt de parere ca un comportament negativ, de orice natura e el, nu trebuie sa anuleze un comportament pozitiv. Adica daca elevul primeste 2 puncte pentru ca citeste foarte bine, ele vor fi anulate daca marchez un comportament negativ la care i se iau 2 puncte. Depinde de voi cum doriti sa abordati problema. Deocamdata eu acord 2 puncte pentru activitati la scoala si iau un punct pentru atitudini negative. In felul acesta copilului nu i se sterge de tot partea pozitiva. Puteti face astfel incat comportamentele negative sa fie punctate cu 0 si marcarea lor sa functioneze doar ca avertisment si semnal de alarma pentru copii si parinti.

Cum marchez comportamentele

  1. Comportamente pozitive pe care le marchez eu: Participa la activitati, Ajuta pe ceilalti, toate disciplinele defalcate, Pastreaza curatenia, Classroom Job, Lucreaza in grup, Lucreaza singur, Comportament, Aspectul caietului, Asculta povestea, sta linistit. In timp le voi modifica, anuland pe cele care nu mai corespund si adaugand altele, de actualitate.
  2. Comportamente negative pe care le marchez eu: Nu participa la activitati, Nu lucreaza singur, Nu lucreaza in grup, disciplinele defalcate, Nu asculta povestea (asta pentru ca avem o activitate speciala in care copiii, adunati pe podea, ii necajesc pe altii sau vorbesc in timp ce se citeste), Loveste pe ceilalti, Foloseste cuvinte urate, Aspectul caietului.
  3. Comportamente la care nu dau sau iau puncte: Cititul e marcat la mine cu zero. Deoarece am clasa pregatitoare, nu ar fi corect sa penalizez acest lucru. Dar marcand acolo pozitiv sau negativ, parintele vede acasa ce am facut la scoala si e un semnal pentru el ca elevul are nevoie de ajutor.

Class Dojo pentru parinti

  • Fiecare parinte isi vede doar propriul copil. Cand copilul primeste puncte, parintele primeste o notificare.
  • Marcarea activitatilor se vede defalcat pe zile si ore.
  • Am explicat parintilor ca folosim aplicatia Class Dojo mai mult ca un instrument de monitorizare si mai putin de penalizare. Desigur, punctele se aduna sau se imputineaza, copiii vor tot timpul sa stie cate au. Dar in relatia mea cu parintii aceasta e ideea: seara, acasa, sa vada cu copiii si sa discute ce  s-a intamplat la scoala. Daca apare acolo un comportament negativ, copilul trebuie sa isi aminteasca ce nu a fost bine si ce ar fi putut sa faca.
  • Parintii pot acorda si ei puncte copilului, pentru activitati de acasa. Pentru acest lucru ei trebuie insa sa isi faca un abonament platit.

La ce imi foloseste mie Class Dojo

In afara de faptul ca monitorizez activitatile, utilizez Class Dojo si pentru alte aspecte.

  • Cea mai importanta functie pentru mine, acum, e raportul. La fiecare copil pot adauga note personale, in fiecare zi, consemnand ce a facut deosebit copilul in acea zi. Nu folosesc notele (notele se refera la text scris de mine, la notite, nu la calificative) pentru toti copiii, nu am timp. Le folosesc insa la copiii cu CES si la cei cu probleme de comportament pentru a inregistra activitatile lor si progresul. De pe calculator pot sa export raportul pentru toata clasa, saptamanal si sa vad care e evolutia clasei. Dar pot sa imi salvez in Excel si raportul, cu puncte si notitele adaugate de mine, pentru fiecare copil in parte si acest aspect e foarte valoros.
  • In Portofolio se pot adauga activitati pe care elevii sa le efectueze logandu-se in aplicatie. Va apare defalcat cine a efectuat activitatea.
  • In Class Story eu postez poze din timpul zilei, poze din caiete, cu lucrarile elevilor. Parintii pot vedea ce s-a facut la scoala.
  • In sectiunea mesaje se pot trimite mesaje parintilor.
  • Cand deschideti sectiunea cu clasa, va apare jos pe ecran o bara cu instrumente. Toolkit cuprinde un cronometru, muzica, o functie pentru a imparti elevii pe grupe, functii epntru a da sarcini si instructiuni, o functie pentru a anunta noutatile zilei, o functie pentru inregistrarea nivelului de zgomot.
  • La sectiunea Big Ideas se afla fimle si materiale pentru managementul clasei, pentru a gestiona conflicte, filme despre perseverenta, mindfulness, atitudine, respect, gandire pozitiva. Toate pot fi folosite la clasa, la orele de dezvoltare personala. Ele sunt in engleza, dar sigur gasiti o formula sa le abordati.
  • In contul vostru apare si o sectiune cu resurse pentru profesori. Imi plac toate si am pe lista sa folosesc monstruletii cu care decorez clasa. Pentru ac sunt foarte colorati ma fac sa ma gandesc la faptul ca ma va costa mult sa imprim, asa ca tot caut idei sa ii folosesc intr-un mod in care sa nu ma coste mult.

Am evitat un timp sa folosesc aplicatia, mi se parea ca imi va consuma timp. Acum m-am obisnuit si faptul ca am aplicatia pe telefon ma ajuta sa apelez rapid la ea. Uneori o abordez in clasa, la sfarsitul fiecarei ore, alteori in orele mele libere, alteori pun totul cap la cap seara, cand ajung acasa. In fiecare saptamana discut cu copiii cate puncte au, ii incurajez sa acumuleze mai mult. Cei care au cele mai multe puncte primesc un premiu mic: un creion deosebit, un carnetel, post-it. Nu prea ma incanta ideea aceasta de a premia doar pe unii, deoarece in realitate toti fac eforturi. Insa deocamdata asa functioneaza la copii si eu incerc sa ma adaptez dupa ce imi cer ei. saptamana resetez punctele si toata lumea are oportunitatea sa inceapa de la zero.

Daca ai folosit sau folosesti si tu aplicatia Class Dojo, te invit sa ne spui in comentariii care sunt experientele tale, ce parere au parintii si copiii.

Alte articole pe blog: Dezvoltare personala la clasa pregatitoare, Carti de dezvoltare personala pentru copii

Ema

2 thoughts on “Class Dojo – aplicatie pentru managementul clasei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *