Coding cu Scratch – programare simpla

Am inscris clasa intr-un proiect international eTwinning: No Problem. E un proiect ce ne propune sa ii ajutam pe copii sa descopere matematica si altfel. Una dintre activitati este de coding, adica sa ii invat pe copii sa faca programare. Pe internet sunt multe siteuri dedicate acestui subiect: Blocky Games, Code.org, Kodable. Pentru ca si in anii trecuti am avut astfel de activitati, am decis ca e timpul sa le fac cunostinta si copiilor acestei generatii cu Scratch.

coding cu Scratch

 

Cum sa faci un joc

Unii dintre copiii din clasa mea stiu deja ABC de programare. Nici eu nu stiu prea multe, dar invat alaturi de ei. Scratch insa ne ajuta sa pornim de undeva. Am folosit Scratch si in anii trecuti, stiu cum functioneaza, asa ca imi e usor sa vorbesc mai departe copiilor despre el.

Cu Scratch se pot crea mici filme si animatii. Are o interfata usor de utilizat, comenzile sunt simple. Are o colectie destul de buna de imagini si sunete. Copiii mei sunt mici, clasa a doua, nu avem in clasa o tableta pentru fiecare. Dar am pus Scratch pe calculatorul meu si am proiectat pe tabla sa vada si ceilalti. Din pacate tabla noastra interactiva e destul de veche si functia touch nu mai e activa. Asa ca unul dintre copii s-a descurcat pe laptopul meu si ceilalti care vedeau pe tabla ii dadeau indicatii. Munca de echipa, nu gluma. Proiectul nostru e salvat si il putem relua oricand.

coding cu Scratch

De ce coding cu Scratch?

As vrea ca in timp sa abordam si alte platforme. Acum am inceput cu aceasta deoarece am lucrat pe ea si stiu, in mare, cum se intampla lucrurile pe acolo.

Cu o astfel de activitate copiii invata sa anticipeze, sa proiecteze, sa planifice. Trebuie sa isi organizeze spatiul de lucru si sa gandeasca logic. Animatiile functioneaza daca blocurile de comenzi sunt puse intr-o anumita ordine si legate intre ele. Copiii trebuie sa decida la fiecare miscare ce doresc sa se intample.

Activitati eTwinning

Sa revin la activitatea noastra eTwinning. Activitatea de coding propusa de partenerii internationali a fost una de inceput pentru copii: sa coloreze dupa codul culorilor. Am inscris activitatile noastre pe CodeWeek si daca totul merge bine vom primi un certificat. Copiii vor fi tare mandri. Pe de alta parte, in programele noastre incarcam pe platforma poze de la activitati. Apoi ne uitam la ce fac alti copii din alte tari. Toate aceste activitati ne unesc intr-un mod minunat, copiii vad cum lucreaza si alti elevi.

Multi colegi m-au intrebat daca e greu la programele eTwinning si cum se face. Nu e greu. Si eu am invatat de la altii, acum invat singura, pas cu pas si mai ales invat de la partenerii internationali. Sunt multe detalii ce tin de organizare si e de mare ajutor sa stii limba engleza.

Daca aveti si voi activitati interesante de programare, va invit sa lasati un comentariu. Sigur ne inspiram unii pe altii. Sau poate aveti experiente minunate cu programele eTwinning.

Alte articole pe blog: The Hour of Code, Numerele pana la 1000.

Ema

1 thought on “Coding cu Scratch – programare simpla”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *