Ideea acestui colaj cu un iepuras nu imi apartine. Am vazut lucari ale altor elevi si mi-au placut foarte mult. Mi s-a parut o tema potrivita pentru perioada de primavara. Mai intai am realizat eu un colaj, am probat cat timp imi ia sa il realizez si care ar fi etapele. M-am gandit cum voi explica elevilor mei modul de realizare si la un moment dat mi-am dat seama ce trebuie sa optimizez, sa imbunatatesc. Va prezint mai jos modul in care au lucrat copiii.
Colaj cu hartie rupta
Pe Instagram, pe contul unui profesor din strainatate – @Young School Art with Mr Giannetto, am vazut modelul iepurelui ce m-a inspirat. Mi-a placut ideea si tema se potrivea foarte bine cu ce aveam eu in planificare: texturi diferite. Poate vi se pare ca ruperea hartiei este o activitate pentru gradinita. Nu e deloc asa. Incercati si veti vedea chiar voi ca la un moment dat, ca sa obtii fasii de o anumita lungime sau grosime e necesar sa rupi hartia intr-un anume fel. Elevii au nevoie de o astfel de activitate senzoriala in care sa isi foloseasca muschii degetelor, de o activitate de finete. Am mai avut de-a lungul timpului colaje cu hartie rupta. Acum, in clasa a treia, am observat ca elevii sunt mai atenti, rup hartia in bucatele tot mai mici, acorda atentie detaliilor.
Materiale necesare: hartie colorata pentru corpul iepurelui (poate fi maro, alba, neagra), o hartie pe care este lipit iepurele (o culoare de contrast, daca iepurele va fi maro, atunci fundalul va fi alb, galben sau verde), hartie alba pentru bot, mustati, ochi, hartie de alta culoare pentru funda sua papion, hartie roz pentru interiorul urechilor, hartie portocalie si verde pentru morcovi, marker negru, lipici, optional foarfece (unii copii au taiat mustatile).
Modul de lucru
Se incepe cu capul iepurelui. Acesta se incadreaza pe mijlocul paginii. Bucatile de hartie se asaza circular pentru a forma cercul, apoi interiorul se umple cu bucatele de hartie asezate una langa alta si una peste alta, astfel incat sa se acopere toate spatiile. Se continua cu urechile si cu corpul, atat cat se poate realiza din corp pe spatiul ramas pe foaie. La urechi se adauga si fasii roz pentru interiorul lor. Se lipseste botul din hartie alba si nasul din harie roz. Se lipesc mustatile, trei intr-o parte si trei in cealalta parte. Se decupeaza doua cercuri pentru ochi. Irisul se deseneaza cu carioca neagra sau se poate realiza din alte doua cerculete mici de hartie neagra. Tot cu markerul negru se deseneaza gura. Iepurele poate primi un papion sub barbie sau o funda langa o ureche. Pe langa iepure pot sa apara morcovi, fie desenati fie realizati din hartie.
Puteti urmari filmul activitatii AICI.
E o lucrare migaloasa, formele trebuie potrivite, etapizarea activitatilor e importanta. Iepurasii realizati de elevii mei sunt foarte diferiti. Fiecare a luat propriile decizii, de la cele privind culoarea hartiei de fundal sau a iepurelui, pana la cat de mare e forma realizata, cum e incadrata, ce detalii pot fi adaugate.
Daca at realizat si voi astfel de colaje, lasati un comentariu cu ideile voastre.
Alte articole pe blog: Ziua filmului, Activitati de Pasti cu copiii.
Ema