email

Cui dai adresa ta de e-mail?

Intr-un grup de profesori un coleg sugubat a facut o gluma care s-a dovedit … trista: a spus ca cine doreste sa primeasca un format de diploma, sa lase adresa de email. Stiti ce a urmat, nu? Au urmat sute de comentarii cu adrese de email. Presarate pe ici pe colo cu glume si atentionari ale altor colegi care stiau ca e o gluma. De ce? De ce si-au scris acolo date personale, simplu, fara sa citeasca tot ce se spunea mai sus, fara sa vada ca e o gluma, fara mai ales sa se gandeasca la consecinte? De ce? Doar pentru a primi pe email un format de diploma pe care poate nici nu il vor folosi si poate nici nu va fi pe placul lor.

email

PRECIZARE: Blogul meu e cu activitati cu copiii, dar mai am si articole pentru adultii din jurul meu. Stiu ca a-i invata pe adulti ceva nu e usor, iar a le atrage atentia ca gresesc e chiar periculos. Nu va invat de rau. Cu totii invatam in fiecare zi. Acesta sa fie scopul.

Cat suntem de digitali?

Lasati pe Zoom, invatati sa scrieti si sa trimiteti un email si ce sa faceti cu o adresa de email (mai ales ca e in programa scolara chiar de la clasele mici). Digitalul incepe de la lucrurile simple:

  1. Cum cauti informatii pe internet
  2. Cum te protejezi in online
  3. Cum iti dai seama ce e adevarat si ce nu.

Trista realitate asta e si iata ca e nevoie uneori de o gluma ca sa atragi atentia. Inainte de a-i invata pe profesori sa lucreze online, ar trebui ca multi sa invete lucruri de baza: cum iti faci email, cum iti faci cont, cum te loghezi, unde cauti informatii. Am vazut lipsa acestor obiceiuri si la un curs de predare online: colegi pierduti cu totul in online, in cursuri, in prea multe butoane. Nu are importanta a cui e vina ca s-a ajuns aici, important e ca avem o problema si ar trebui sa o rezolvam.

Ca si in viata de zi cu zi, si in online lucrurile functioneaza la fel. Daca tu iti lasi emailul peste tot (e doar un exemplu ce se poate aplica la orice):

  • esti exemplu si pentru altii la fel de neinformati care vor face la fel
  • transmiti mesajul ca habar nu ai de protectia datelor, de siguranta ta
  • transmiti ca te intereseaza un lucru minor in loc sa vezi ansamblul
  • te pui in pericol (te vei mira ca primesti mesaje spam)
  • nu considera ca tie nu ti se poate intampla

email

4 reguli pentru email – doar 4!

  1. Adresa ta de email sa fie una serioasa, fara cuvinte de genul puisor, frumusica.
  2. Nu iti scrie adresa de email peste tot in spatiile online publice, pe Facebook, pe Instagram (poti folosi mesaje private)
  3. Cand trimiti un email sa ai: salut si formula de introducere, textul propriu zis, incheierea si semnatura, adica numele tau
  4. FOARTE IMPORTANT!!!Invata neaparat sa faci acest lucru. Cand trimiti email la mai mult de 2 persoane care nu se cunosc, foloseste campul BCC. Cei care vor primi emailul tau nu vor vedea in acest fel cine l-a mai primit, iar adresele tuturor nu vor fi expuse. La campul TO trece propria ta adresa de email (da, si tu vei primi acel email).

email

Propuneti-va in vara aceasta sa puneti la punct niste aspecte care tin de lucrul online. Cereti ajutor, cercetati la billioteca sau online, printre colegi sau chiar la copiii vostri. Invatati cu pasi mici, azi despre email, maine despre stirile false, poimaine despre cum aplicatiile Google.

Daca aveti sugestii sau intrebari, va invit sa lasati un comentariu.

Alte articole pe blog: Carti de parenting recomandate si pentru profesori, 12 abilitati digitale pentru profesori

Ema

2 thoughts on “Cui dai adresa ta de e-mail?”

  1. … și experimentul încă continuă, l-am văzut de dimineață că înregistra în continuare!

    Nu știu ce va urma, însă dacă nu școlim rapid părinții… degeaba atâta „online”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *