Acum i se spune goana dupa manuale scolare si nebunia auxiliarelor. Acum avem o gama foarte larga de materiale din care sa alegem. Editurile se intrec in a le prezenta, in a le scoate pe piata cat mai repede, unii inaintea altora. De la o liniste ce dainuia prin 2010 – 2012, s-a ajuns la o agitatie permanenta, la o stare de stres provocata de prea multele oferte, de prea insistentele promovari.
Scriu articolul acesta pentru a prinde in el niste puncte de reper. Cum alegi un manual?
Ca sa ne fie mai usor, spun invatatorii si profesorii si educatoarele. Ca sa ne fie mai usor cautam cele mai bune manuale scolare, cele mai bine organizate auxiliare, materiale didactice care sa atraga si sa sustina interesul elevilor. Mie mi-a fost mai usor fara manual cand am luat in 2012 o clasa pregatitoare. Am avut libertatea de a alege ce continuturi se potrivesc obiectivelor mele. Cu un manual de-a gata, folosesti continuturile pe care le primesti. La care adaugi si presiunea parintilor care, daca tot au dat un ban, vor ca paginile sa fie rezolvate. Sigur, desigur, nu te impiedica nimeni sa folosesti manualul si in acelasi timp sa suplimentezi si cu alte lucruri, sa fii creativ, sa intorci ideile pe toate partile.
Dar cum alegi manuale scolare foarte bune?
As spune ca unul foarte bun nu exista si nici nu va exista. Pentru ca e foarte bun acel manual care se pliaza pe viziunea ta, care corespunde obiectivelor programei si obiectivelor tale. E bun cel care iti place tie, care te-a atras si te-a invitat in timp ce l-ai rasfoit sa ai si alte idei.
Si care sunt auxiliarele cele mai bune? De la ce editura? Toata lumea cauta recomandari, e firesc. Insa mi se pare atat de subiectiva alegerea lor, incat recomandarile nu te mai ajuta uneori. Pe de alta parte, pentru ca vorbesc la modul general aici, alegerea unui manual depinde si de clasa la care predai si de disciplina. Poti la stiinte fara manual? Sau la istorie? De ce da, de ce nu.
Daca ai mai multe materiale si trebuie sa alegi, aseaza-le pe toate pe covor, deschide-le pe toate la aceeasi pagina, la cuprins, compara-le. Intreaba-te ce astepti de la toate materialele acestea. Compara-le cu continuturile din programa. ramane sa hotarasti si daca alegi manuale care au si auxiliare sau doar manuale simple.
Cerinte pentru manuale scolare si auxiliare foarte bune
- Corespund continuturilor din programa?
- Corespund cu viziunea ta? Nu e suficient ca i-a placut colegei de anul trecut, trebuie sa iti spuna tie ceva.
- Rasfoieste-le. Te atrag? Ce iti place la ele?
- Propun abordari interesante?
- Are pagini incarcate cu multe informatii sau pagini aerisite?
- Are imagini color sau are si imagini alb-negru ce pot fi colorate de catre copii?
- Imaginile sunt clare, corecte, de actualitate?
- Textul se citeste usor, informatiile sunt bine strucutrate?
- Are teorie si are si aplicatii, exercitii, exemple? Care e ponderea acestora? Vrei sa aiba mai multa teorie sau mai multe exercitii?
- Exercitiile sunt strucurate pe nivel de complexitate? Are si exercitii creative sau doar de rutina?
- Vrei un manual ori un auxiliar care trateaza diferentiat unele aspecte, are exercitii mai usoare si unele mai dificile?
- Manualele alese de tine au si auxiliare care le completeaza? Au si suport sau format digital? Iti foloseste suportul digital si e chiar bine realizat?
Ne trebuie auxiliarele?
Uneori da, alteori nu. Iar depinde de viziunea si abordarea ta de cadru didactic.
DA – Folosite cu masura. Ele scutesc copiii de transcrierea pe caiet a exercitiilor, a cerintelor. Te ajuta sa nu mai faci copii altor fise. Suplimenteaza exercitiile din manual. Pot avea cerinte creative si cerinte de rutina. Unii copii au nevoie doar de exercitii de rutina. Altii pot merge mai departe.
NU – Sunt materii pentru care nu iti trebuie auxiliare. Analizeaza. La dezvoltare personala poti realiza o multime de jocuri si activitati, foarte rar e necesara o fisa. Daca tu ca profesor ramai doar la litera manualului si doar in paginile auxiliarelor, nu e bine. Asa cum le spune si numele, sunt auxiliare. Ele vin sa completeze. Dar si tu poti completa, mai departe, pe langa ele sau in locul lor. Poti completa cu jocuri si activitati care nu implica fise, cu exercitii ce presupun miscare, cantece, ridicat de pe scaun. Poti completa cu discutii constructive, cu explicatii orale, cu prezentari si proiecte. In plus, mai multe auxiliare ingreuneaza ghiozdanul.
Alte materiale didactice – ne trebuie?
- Depinde si de materialele in sine si de disciplina pentru care le vrei. Exista materiale pe care nu poti sa le ai altfel decat daca le cumperi de-a gata: magneti, mingi, riglete si or mai fi. Sunt si materiale care arata mai bine confectionate de un profesionist, la o fabrica: alfabetarul spre exemplu.
- Dar exista si materiale pe care le poti face chiar tu, singur ori cu copiii. Placere mai mare nu e decat sa mestereasca ei. Satisfactie mai buna nu ai decat atunci cand te implici tu. Calendarul naturii, panoul pentru intalnirea de dimineata, posterele cu litere si cifre, tot felul de postere si afise. Pe unele le poti realiza la calculator, dar … posterele cu litere si cifre sunt atat de frumoase si calde si personale atunci cand sunt desenate cu creioane colorate de lemn sau ceara!
- Si exista si materiale pentru care nu trebuie sa cheltuiesti nimic: pietricele, samburi, scoici, castane, ghinde, frunze, ramurele, materiale reciclabile.
Asa ca … mai gandeste-te.
Care e editura cea buna?
Asta tu trebuie sa descoperi. Am lucrat de-a lungul timpului cu materiale de la diferite edituri. Mi-au placut multe manuale si auxiliare:
- de la Edu – erau realizate de doua colege din scoala mea si stiam cum abordasera continuturile, aveau si format digital, aveau exercitii creative
- de la Art – manualele lor de comunicare aveau texte foarte frumoase
- de la Paralela 45 – caietele lor sunt in format alb-negru, fara incarcari inutile si mi-a placut ca elevii puteau colora ei ori puteau scrie cu creioane colorate
- culegerile de mate de la Taida au multe exercitii
- Sinapsis, Joy, Kreativ…
Daca ai o recomandare, lasa un comentariu. Ce manuale scolare folosesti? Cat de utile sunt auxiliarele? Cum alegi cu ce lucrezi la clasa? Hai si pe grupul de Facebook EmaLaScoala sa povestim.
Alte articole pe blog: Profesorii debutanti, Clasele simultane.
Ema
Eu as fi curioasa cum schimbi manualul deja existent în școală. Vezi ca nu e ok, ai avut timp sa studiezi altul care ți se pare mai potrivit, dar… Nu se poate.
Eu as fi curioasa cum schimbi manualul deja existent în școală. Vezi ca nu e ok, ai avut timp sa studiezi altul care ți se pare mai potrivit, dar… Nu se poate.