La întrebarea: În ce program realizati fise?, cei mai multi colegi mi-au raspuns: In Word. Ce-ar fi sa le facem in PowerPoint le-am spus. S-a concretizat ideea intr-un webinar scurt organizat de Comunitatea Teacher Me si inimoasa Maria Zancu. M-am intalnit cu 190 de colegi din toata tara, pe Zoom si le-am povestit cum fac eu magie cu fisele si cu PowerPoint.
De ce fise in PowerPoint?
Mai pe la inceputuri, si eu cream fise sau alte materiale in Word. Atat stiam, asa faceam. Cautand tutoriale despre cum sa fac ceva anume, am ajuns la cum creau altii, din strainatate, fise si tot felul de materiale (orare, pliante, biletele, anunturi, postere etc) in PowerPoint. Si de atunci PowerPoint a devenit marele meu ajutor, mana mea dreapta, palaria mea magica.
Word e un editor de texte. In Word puteti scrie texte, povesti, poezii, puteti face ziarul clasei sau al scolii (va lasa sa aranjati pe coloane si sa inserati paragrafe si imagini). Dar PowerPoint are toata magia: acolo lucrez eu cu casete de text pe care le pozitionez si le modific asa cum doresc. Pentru ca in principiu, cam asta e magia: usurinta cu care pot misca pe foaie casetele de text, imaginile, formele. O usurinta pe care nu o va avea Word. E ca atunci cand ne alegem imbracamintea in functie de ocazie: la o petrecere alegem o haina festiva, la jogging un trening. Alegem imbracamintea avand in vedere scopul sau, dar si imprejurarile in care o purtam. Asa e si cu programele: alegem ceea ce se potriveste scopului final: Word e editor de texte, Excel e pentru tabele, PowerPoint e pentru prezentari si iata ca si pentru alte materiale.
Lucrez o data, folosesc in mai multe feluri
- De-a lungul anului scolar lucrez materialele in doua documente PowerPoint: folosesc unul pentru formatul portrait (foaia sta in picioare) si altul pentru formatul Landscape (foaia sta culcata).
- Acolo, in documentele acestea, adun toate fisele si materialele. Nu am mai multe documente pentru fiecare fel de material.
- Formatul PowerPoint il pot salva ca PowerPoint si il pot folosi ca prezentare. Ori tot documentul ca PDF ori PDF selectiv: doar unele pagini. Pot salva o pagina sau mai multe ca imagine de tip jpeg, png. Sau pot salva ca film.
- Daca vreau sa fac copiilor niste biletele de lipit pe caiet, voi concepe unul singur. Ii pot adauga text si imagine si cu functia Shape Format – Group grupez caseta de text si imaginea sa fie un grup, apoi doar copiez si multiplic mai departe pe pagina. Pe aceeasi pagina incadrez 6 biletele, de exemplu, pentru 6 copii. Voi printa 5 pagini.
- Ce sa faceti voi? Apasati pe toate butoanele, invatati ce face fiecare. Cautati tutoriale pe internet despre cum sa faceti anumite lucruri: inserare de poze, colorarea unor casete. Folositi functia Help de la PowerPoint ca sa cautati raspunsuri. Setati limba romana ca sa va fie usor.
Drepturile de autor
Sa abandonam ideea: Daca e pe net, e gratis. E minunat ca gasim acum pe internet atat de multe lucruri. Dar asta nu inseamna ca toate sunt gratis sis e pot folosi oricum. Unii creatori (de fise, de poze, de filme, de audio, de texte, de orice) sunt de acord ca altii sa foloseasca si sa modifice creatiile lor. Dar multi altii nu sunt de acord cu acest lucru. Deloc. Unii vor sa platim sau nu pentru creatiile lor si sa le folosim in scop personal, fara a le distribui pe net, in grupurile de Facebook. Unii ne cer sa precizam sursa, autorul, pe cel ce le-a creat, altii nu.
- Intotdeauna, dar intotdeauna, verificati daca ceea ce ati gasit poate fi folosit pentru uz comercial sau personal, daca poate fi distribuit mai departe sau nu.
- Toate siteurile au o sectiune de Termene si conditii. Neaparat citit acolo ce aveti voie sa faceti cu materialele lor.
- Canva, Slides Go, Slides Mania – au materiale gratis, dar in anumite conditii.
- Daca luati de pe internet fise, poze, materiale, texte si le folositi pentru uzul personal, la clasa, acasa, nu e nicio problema. Desi, uneori si la clasa ar trebui sa precizati sursa. Daca vizionati un film, Morometii, de exemplu, elevii trebuie sa stie de unde e, cine e autorul.
- Daca realizati fise si folositi orice imagini de pe net, dar le folositi pentru uzul personal, nu e nevoie sa precizati sursa.
- Dar daca distribuiti pe internet, pe Facebook, pe Pinterest fisa creata (continand o imagine, chiar gratis), atunci trebuie sa mentionati sursa imaginii daca autorul sau cere acest lucru. Puteti adauga fisei voastre inca o pagina unde sa precizati, cu link, sursa imaginii.
- M-a intrebat o colega cum poate sa isi semneze fisele. Puteti insera in footnote, de exemplu, numele vostru, scoala, clasa, anul. Salvati formatul ca PDF pentru a-l distribui mai departe.
- De ce sa mentionam sursa? Pentru ca e munca si la fise si la poze si la filme sau imagini. Pentru ca asa e corect. Pentru ca daca noi facem asta, si ceilalti vor face asa. Pentru ca daca noi facem asta, si copiii vor face asa.
Cum cautati imagini gratis pe internet
- Cautati pe Google o pisica. Alegeti sa vedeti imaginile. In partea dreapta, langa caseta de cautare, aveti o optiune: Tools sau Unelte. Apasati acolo si selectati Usage Rigts (langa Size, Color, Type,Time). Acolo selectati Creative Commons licence. Veti obtine, de regula, imagini care pot fi folosite gratis. Dar nu va opriti!
- Intrati pe imaginea dorita. Vizitati siteul. In partea dreapta veti gasi drepturile de a folosi imaginea. Am incercuit in pozele de mai jos informatiile relevante.
3 directii magice pentru fise
- Design simplu – fara multe poze, imagini. Mie imi place sa fie pagina aerisita, copiii sa vada clar exercitiile.
- Informatii esentiale – sarcini simple, pe intelesul lor.
- Economie de tus si hartie – Inserez imagini alb-negru – copiilor le place sa coloreze, iar cand fac biletele pentru toata clasa le organizez sa incapa mai multe pe o foaie.
Resurse
Daca aveti si alte idei, va invit sa le scrieti in comentarii.
Alte articole pe blog: Drepturile de autor, Nu modificati fise.
Ema
Felicitări pentru răbdarea de ieri!
Am realizat, urmărindu-te, că ai transformat PowerPoint într-un program de grafică pentru începători. Cu puțin efort, vorba ta, nu stă nimeni să apese pe butoanele din program în locul tău, pot face chiar și cei cu puțină experiență pc lucruri frumoase!
Însă am înțeles ceva printre rânduri, destui așteaptă să facă lucrurile simplu, fără niciun efort. Pică pară… știi tu. Pe grafică, nevoia e cel mai bun profesor. Ce vreau să fac? Cum fac? Caut tutoriale, citesc, că na… unele sunt explicate astfel. Să treci de la imitație la creație presupune un efort, „profesorul creativ“ are alte înțelesuri însă.