nervozitate

Cum il ajuti sa rezolve problemele conflictuale

Agresivitatea la copii are multe cauze si se poate manifesta la orice varsta. Bulling e atunci cand un copil agreseaza fizic si / sau verbal un alt copil: ii vorbeste urat, il porecleste, il exclude din joc ori din grup, il loveste sau se preface ca il loveste, ii pune piedica, face glume nu tocmai placute. Nu vreau sa vorbesc aici despre cauzele agresivitatii, ci de cealalta latura a baricadei: ce face un copil care e agresat fizic / verbal si ce fac parintii acestuia.


 
1. Comunicare – Mai intai discutati cu copilul despre cele intamplate. Nu sunati pe doamna invatatoare sau pe parintii altui copil. Problema arde la voi mai intai. Pe urma veti vedea ce e de facut mai departe. Discutati cu copilul vostru si stabiliti cat de grava e situatia. De foarte multe ori problema se rezolva de la sine, copilul doar simte nevoia sa se descarce, sa spuna ce l-a suparat. Nu trebuie decat sa il ascultati, fara sa il invinovatiti pe celalalt copil.
2. Solutie – Dupa ce povesteste, intrebati-l cum s-a simtit, ce l-a deranjat: doar ca a fost exclus din grup, ca in cazul de mai sus sau faptul ca ceilalti colegi erau si ei de fata. Stabiliti ce ar fi putut face. Care e solutia? Ce ar putea face pe viitor e un aspect foarte important: Daca se va repeta, ce crezi ca e potrivit sa faci?
 
3. Sa ai o voce! – Invatati-l sa comunice cu ceilalti, sa spuna cand ceva nu ii convine, cand il deranjeaza. Formularile pasnice au multa putere uneori: Ma deranjeaza cand vorbesti asa cu mine. Ma deranjeaza cand ma dai afara. Sunt suparat pentru ca m-ai dat afara.
 
4. Evita – Regula numarul 1 in clasa mea de elevi, regula care se refera la bulling este: Fereste-te, evita. Exista persoane, copii, cu care nu poti discuta. Orice solutie pasnica nu are sorti de izbanda, ba mai mult il face pe cel agresiv sa se creada puternic. Invatati copilul ca in astfel de cazuri sa evite, sa mearga in alta parte, sa cedeze pentru ca … Cel mai intelept cedeaza, sa isi gaseasca alti prieteni, sa isi gaseasca o activitate chiar singur daca situatia o cere. Nu e cazul insa sa ii interziceti copilului sa se mai joace cu un coleg care il deranjeaza. A-i interzice inseamna de fapt a-i impune parerea voastra si nu a-l lasa pe el sa ia decizii.
 
5. Apeleaza la un adult – In cazurile grave copilul trebuie invatat sa ceara ajutorul unui adult, oricare ar fi acesta, primul adult din preajma, fie ca e invatatoarea, portarul, tanti de la curatenie (daca lucrurile se petrec in scoala).
 
6. Un desen – Daca copilul vorbeste des despre incident, desenati impreuna scena. Sau lasati-l pe el sa deseneze si apoi vorbiti despre acest lucru.



7. Autoritatea – Apelati, ca parinte, la invatator, doar daca actiunile agresive sunt foarte dese si acest lucru se petrece la scoala. Apelati la parintii copilului agresiv doar daca actiunile se petrec in fata blocului, pe strada. Daca doriti sa stati de vorba la scoala cu parintii copilului, rugati invatatoarea sa intermedieze acest lucru. Nu recomand sa vorbiti direct cu copilul agresiv, in ideea ca il invatati minte si va vedea el ca si copilul dumneavoastra are pe cineva care sa il apere. Toata medierea trebuie sa se desfasoare in triunghiul invatator – parintii copilului agresat – parintii copilului agresiv.

8. Urmariti si investigati daca copilul vostru are o problema de acest fel doar cu un anume copil sau lucrurile se petrec la fel si in fata blocului si la bunici. Stiu ca e dureros, dar uneori copiii mici exagereaza in relatiile lor cu ceilalti si tind sa exagereze. Daca lucrurile se repeta si cu alti copii si in alte situatii si voi, parintii vedeti asta sau copilul povesteste, atunci trebuie sa il invatati sa aiba o atitudine hotarata in fata celor care il agreseaza. Daca nu descoperiti si alte incidente, poate copilul vostru doreste sa atraga atentia asupra sa si atunci trebuie sa aflati unde anume doreste sa ajunga. Aici e ca in situatia aceea in care unii copii se prefac bolnavi pentru a nu merge la scoala si pe tine, ca mama, nu te lasa inima sa nu il crezi si te agiti in jurul lui. Sa ii invatam pe copii sa isi exprime clar si corect sentimentele, asta e important.

9. Explicati, comunicati, povestiti – Din cand in cand povestiti-i intamplari din copilaria voastra, uitati-va impreuna la poze cu colegi de clasa si povestiti despre ei ce va amintiti, fara a critica, doar cu scopul de a-i arata ca are o problema pe care o poate rezolva. Acesta e scopul nostru ca parinti: sa ii invatam pe copii sa gaseasca singuri solutii problemelor lor.

Daca aveti sugestii, intrebari, solutii, lasati un comentariu.

Cu drag,
Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *