Cum pot folosi profesorii Chat GPT

In fiecare zi citesc sau aud: A aparut inca un robot care ne va inlocui. Poate se va intampla peste cativa ani, nu zic nu, dar tot nu as pune aceasta idee pe primul loc. Open AI este o  companie tehnologică ce a lansat Chat BPT. Chat GPT este un chatbot. Un chatbot este un program sau o forma de inteligenta artificiala cu care se poate conversa. Spre exemplu, de ceva timp, tot mai multe siteuri (bancile, furnizorii de electricitate, magazinele mari) folosesc astfel de programe in locul oamenilor care raspundeau la telefon si preluau reclamatiile.

Chat GPT

Initialele GPT vin de la Generative Pre-trained Transformer. Cum functioneaza acest chat: Pe siteul OpenAI (dupa ce te loghezi), în caseta de dialog se tasteaza intrebarea dorita sau se scriu combinatiile de cuvinte pentru care sa fie generat un raspuns. Intrebarile se pot formula in orice limba.

Ca profesor, consider ca Chat GPT poate fi un instrument de ajutor pentru munca mea de la clasa, o sursa de generare a ideilor, o posibilitate de a afla niste raspunsuri. Pentru ca deocamdata un robot ramane totusi un robot, am mici rezerve in a folosi tot si orice si in orice forma. Dar acest lucru nu inseamna ca nu-l mai folosesc. Mai bine sa vad ce poate face si cum ma pot folosi de el. De aceea, inainte de a enumera posibilitatile de utilizare a Chat GPT, va propun 5 reguli pe care le am eu in vedere.

5 reguli de folosire pentru Chat GPT

  1. Pastreaza o doza de retinere. Nu lua de bun raspunsul pe care il primesti. Verifica-l, citeste-l, ajusteaza-l. In fond Chat GPT e un robot care functioneaza ca o masinarie. Tu ii spui ce sa faca.
  2. Foloseste cuvinte cheie pentru a obtine un raspuns relevant pentru tine. Daca tastezi „jocuri de gramatica” e o formulare prea larga, vei primi jocuri care poate nu corespund obiectivelor tale. Mergi catre termeni foarte specifici: „jocuri de gramatica pentru substantiv la clasa a treia” sau „jocuri de gramatica pentru consolidarea semnelor de punctuatie la clasa a doua”.
  3. Nu te multumi cu un singur raspuns. Daca spre exemplu ai cautat „importanta lecturii la clasele primare” si ai primit un raspuns, incearca si o alta cautare care sa mearga in paralel: „lecturi recomandate pentru clasele primare”, „modalitati de lectura la clasele primare”, „cultivarea gustului pentru lectura la clasele primare” etc. Aceasta abordare te ajuta atunci cand vrei sa elaborezi un eseu, un referat, un articol.
  4. Foloseste Chat GPT ca pe orice alta unealta. Iti e de folos, iti salveaza timp, iti da idei, dar nu lasa robotul sa iti gestioneze toate activitatile. In fond, el nu poate da amprenta umana, emotia, personalizarea, subiectivismul necesar uneori, claritatea, uneori nu poate da nici corectitudinea gramaticala.
  5. Nu te lasa convins ca a folosi Chat GPT e ceva rau, ca in cativa ani robotii ne vor inlocui la clasa, ca elevii vor copia tot de acolo. In opinia mea, asa cum am spus, robotul e o unealta, asemeni unui ciocan, asemeni unui automobil – va face ce ii vei spune. Cumva depinde de noi ce se va intampla peste cativa ani. Poti incepe de pe acum sa devii de neinlocuit pentru elevii tai. Chat GPT poate ne va face concurenta la capitolul volum de informatie, dar nu va putea gestiona emotii. Si de ce sa ne gandim ca chatbotul ne va inlocui daca noi nici macar nu am inceput a-l folosi?

Acesta e cadrul general de la care sa pornim. Aveti in vedere si faptul ca platforma e in continua dezvoltare si autodezvoltare (adica robotul invata singur din interactiunea cu oamenii), ca raspunsurile vor fi formale, succinte, elaborate poate cu anumite sincope, intr-un limbaj informal, fara emotie.

Prezint mai jos cateva situatii in care un profesor ar putea folosi Chat GPT.

Gasesti raspunsuri la aproape orice intrebare

Pe Google gasesti raspunsuri la orice intrebare sau pentru orice topic. Pe Chat GPT intrebarile pot fi personalizate, iar raspunsurile pot fi mai precise. Pe Google primesti o lista de pagini si siteuri pe care tu sa cauti informatia care te intereseaza. Trebuie sa le iei pe fiecare pe rand. Pe Chat GPT economisesti timp, raspunsul este la obiect, precis. Exista și situatii particulare, speciale, personale in care Chat GPT nu poate oferi raspunsuri deoarece, dupa cum chiar „el” recunoaste, nu are acces la anumite informatii.

  • Recomandarea mea: Chiar daca de multe ori pe Chat GPT primesti raspunsuri relevante, citeste mereu cu atentie. Uneori chiar e nevoie sa intervii in raspunsul primit. Ar putea sa nu fie chiar complet sau sa nu atinga ideile pe care le ai in minte. Nu lasa totusi robotul sa decida pana la capat.

Afli cum sa predai sau sa explici un continut

Cum predau litera m? Cum explic inmultirea numerelor formate din zeci si unitati? Cum explic aproximarea numerelor pentru clasa a treia? Chiar daca esti profesor debutant sau profesor cu experienta, sigur vei gasi folositor raspunsul dat de Chat GPT. Vei primi etapizarea activitatilor, sugestii de activitati, idei, recomandari. Totul e structurat si logic, iti salveaza foarte mult timp.

  • Recomandarea mea: Foloseste-te de raspunsul primit, dar personalizeaza-l. Verifica daca se potriveste clasei tale, daca e in concordanta cu obiectivele pe care le ai. Adauga un joc, o poveste. Raspunsul generat e unul care urmeaza tiparul standard, pe cand in clasa trebuie sa ajungi si la sufletul copiilor ori trebuie sa te adresezi copiilor care invata intr-un anume fel.

chat GPT

Genereaza un plan de lectie

Cat de minunat e si cat de util sa ai mereu la indamana un plan de lectie! Este economie de timp in primul rand. pe de alta parte, Chat GPT s-ar putea sa iti propuna o abordare noua, la care nu te-ai gandit, ceea ce ar fi minunat. Imi place mult ca planul generat cuprinde obiective, etapele lectiei, sugestii de activitati, timp propus pentru fiecare segment de lectiei. Poti genera si o prezentare PowerPoint. Robotul nu va genera formatul PowerPoint asa cum il stii, ci iti va spune ce sa scrii pe fiecare slide. (Pentru a obtine totusi o prezentare PowerPoint generata de inteligenta artificala, cauta pe internet aceasta optiune, ea exista.)

  • Recomandarea mea: Planul de lectie generat nu are etapele lectiei cu denumirile pe care le stim noi: dirijarea invatarii, retentie si transfer, insa etapele invatarii sunt aceleasi. Trebuie doar sa le transferi raspunsul in formatul pe care il doresti. As sugera si sa personalizezi planul de lectie generat. Verifica daca ti se potriveste, daca se incadreaza in timpul tau, daca poti sa aduagi ceva deosebit: un joc, interactiune.

chat GPT

Rezolva o problema de matematica

Chat GPT va rezolva rapid orice problema de matematica (si nu numai, ar putea fi si o problema de chimie, de fizica). Simpla copiere a rezolvarii pe caiet nu e neaparat valoroasa. Probabil multi elevi (de varste mai mari decat scoala primara) se folosesc deja de acest avantaj. Raspunsul primit devine valoros in momentul in care elevul va analiza rezolvarea si va incerca sa inteleaga demersul.

  • Recomandarea mea – Va sugerez o activitate: Dati copiilor sa rezolve o problema de matematica si lasati-i sa verifice rezolvarea cu ajutorul Chat GPT. Confruntarea celor doua rezolvari ii va ajuta mult. Si in felul acesta ii veti invata cum sa utilizeze cu folos chatbotul.

Genereaza un text cu cuvinte date sau pe o tema data

De cate ori nu ati avut nevoie de o poveste pentru o litera, pentru a preda un continut, pentru a explica un concept? De cate ori nu v-ati dorit ca cineva sa va scrie discursul? Sau sa va faca o lista cu ce veti spune parintilor la intalnirea cu parintii? Avem acum cu totii un ajutor. Tastati tema, cuvintele cheie, cuvintele de sprijin si Chat GPT va genera textul.

  • Recomandarea mea: Asa cum am spus si mai sus, cititi cu atentie textul generat si vedeti daca puteti interveni. Personalizati textul pentru a corespunde cu ce aveati in minte. Poate uneori nu e nevoie sa personalizati cu ceva, dar o citire atenta e de mare folos.

chat GPT

Cauti jocuri pe diferite teme

Sunteti in pana de idei? Aveti nevoie de 2-3 sau poate de 10 jocuri pe o anumita tema? Ca sa faceti cautarea mai usoara, introduceti cuvinte-cheie. Cautati jocuri pentru afara sau pentru in clasa? Poate doriti jocuri de matematica pentru a preda ori pentru a consolida inmultirea. Ati vrea sa adaugati intercativitate in predarea adjectivului? Cu cat sunteti mai specifici in cautare, cu atat exemplele generate vor fi mai aproape de ceea ce cautati.

Creezi un test sau doar o problema de matematica

Am o retinere in a vorbi despre aceasta posibilitate, insa ea oricum a fost sau va fi descoperita de alti utilizatori. Testele pe care le dam elevilor nostri trebuie obligatoriu corelate cu obiectivele si cu continuturile pe care le avem. Deasemenea, un test bun nu verifica doar informatia, ci si modul in care elevul o aplica. Chat GPT poate genera si un test pe orice tema sau o problema de matematica.

chat GPT

Corecteaza sau tradu un text

E clar ca eu ca invatator nu as sta sa scriu pe chat compunerile elevilor mei pentru a le corecta un robot. Dar as putea folosi chatul pentru invatarea unei limbi straine. Am introdus un text in limba romana, un text cu greseli de ortografie si am primit varianta corecta. Nu m-as baza la nesfarsit pe acest lucru. Apoi am scris formulari in limba engleza si am cerut corectare si traducere. La fel, aceasta ar putea fi aceasta o activitate pentru copii.

Recomandarea mea: La partea de limba, despre orice limba ar fi vorba, am o retinere. Daca stii gramatica, e usor sa iti dai seama daca robotul iti genereaza un raspuns corect. Insa posibilitatea de corectare a unui text ramane valabile si poate fi folosita cu chibzuinta.

Folosește-l pentru a te informa

Vorbesc aici despre experienta mea. La voi poate sa fie diferit. Pe Chat GPT pot cauta informatii despre orice domeniu. Am cautat liste de carti pe o anumita tema (lista de carti pentru predarea istoriei, lista de metodici pentru predarea limbii romane, carti de istorie pentru copii de 10 ani). Am cautat informatii legate de diferite teme care ma intereseaza (cum crosetez, cum cant la chitara, ce inseamna anumiti termeni, cum explic ceva, cum desenez o pasare, ce inseamna micro-teaching etc). Mi se pare valoroasa experienta deoarece raspunsul generat vine sub forma unor pasi de urmat ori sub forma unor explicatii etapizate, ordonate logic. Pe de alta parte, mi se pare extraordinar cum robotul sintetizeaza in doar cateva secunde miliarde de informatii. E clar ca voi castiga timp asa, in loc sa iau la rand si sa accesez pagina cu pagina pe internet. Si nu in ultimul rand, Chat GPT este pentru mine un punct de plecare: primesc idei si asa stiu cum sa caut mai departe, pe ce sa pun accent, invat cum sa gandesc, cum sa structurez informatia.

Daca aveti si alte idei despre cum sa folosesti inteligenta artificiala si Chat GPT ca profesor, te invit sa lasi un comentariu.

Alte articole pe blog: Turnirul intrebarilor, Povestea tricoului tau.

Ema

3 thoughts on “Cum pot folosi profesorii Chat GPT”

  1. Vă mulțumesc pentru informația bine structurată, actuală, pe înțelesul cititorului ( mai ales dacă face parte din breasla noastră).
    Vă mulțumesc că găsiți timp să aveți grijă și de alții, adică, de noi acei dornici de a învăța lucruri noi .. Succese și gânduri de admirație vă transmit .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *