Iti arat astazi cum sa faci o pinata. Ce e o pinata si la ce sa o folosesti. Poti citi despre istoricul ei AICI. Pinata e un container umplut cu bomboane. La zilele de nastere se agata de ceva si copiii o lovesc pentru a o sparge si pentru a aduna bomboanele care curg. Nu e greu sa faci o pinata, reteta mea e chiar simpla. Trebuie sa ai insa rabdare sa astepti sa se usuce straturile de hartie pe care le pui. Poti folosi pinata si la scoala, la diverse activitati. O poti umple cu litere, cifre, cuvinte, exercitii. Dupa ce va jucati cu ea si copiii o sparg, isi aleg sarcini pe care sa le rezolve.
Cum sa faci o pinata in 3 zile
Materiale: un balon, hartie poroasa de ziar, 2 pahare de apa, faina de grau, aracet, hartie colorata, un castron, o sfoara sau o panglica.
Umfli balonul si il pozitionezi in castron. Vei lucra mai usor asa daca balonul sta drept in castron. Rupi foile de ziar in fasii. Pregatesti papier mache: amesteci apa cu faina – trebuie sa obtii un amestec gros ca o smantana. Inmoi fiecare fasie de ziar in faina, o asezi pe balon, o netezesti. Totul merge foarte rapid, vei termina in cateva minute. Trebuie sa ai grija sa acoperi tot balonul, sa nu ramana locuri goale. Unele fasii se pot suprapune. Lasi pinata sa se usuce o zi, eventual in cursul zilei o intorci and pe o parte, cand pe alta, ca sa se zvante toate aprtile. A doua zi asezi urmatorul strat de ziar. Poti proceda asa cu 3 sau mai multe straturi de ziar. In fiecare zi pinata se va intari. Amestecul de faina si apa actioneaza ca un lipici.
Cand pinata s-a uscat complet si a fost acoperita cu 3 straturi, o decorezi. Poti folosi hartie creponata si hartie colorata. Le vei atasa cu aracet. Dupa ce ai terminat de decorat, vei scoate balonul: cu varful unui foarfece ciupesti usor balonul si il lasi sa se dezumfle. Trebuie sa lasi aerul sa iasa foarte incet, deoarece peretii lui sunt lipiti inca de ziar. Atasezi pinatei o panglica sau o sfoara ca sa o poti atarna. Dupa ce scoti balonul, faci doua gauri in pereti, langa deschizatura si treci pe acolo sfoara.
La ce folosesti pinata?
Acum ca ai aflat cum sa faci o pinata, hai sa vedem ce idei ne vin cu ea. Se foloseste de obicei la zilele de nastere, umpluta cu bomboane. Dar poate fi si decor in sala de clasa. Ori recipient in care sa depozitezi ceva. Sau ar putea fi o pinata plina cu litere, exercitii, sarcini de tot felul. Copiii se vor amuza sa o sparga.
Daca vrei ca pinata sa fie mai trainica, in amestecul de apa si faina poti pune si aracet.
Din papier mache poti face tot felul de alte obiecte. Aceasta tehnica implica putina mizerie, amestecul de faina si apa se intareste repede si iese greu de pe tesaturi. Poti aborda tehnica si acasa, dar si in clasa cu copiii mai mari din clasele 3 – 4. Si poate si cu cei mai mici daca ai un spatiu potrivit pentru murdarire si mai ales un spatiu unde poti lasa lucrarile sa se usuce de la o zi la alta.
Cu un balon de alta forma, inima, animal, rotund, lunguiet, poti face alte forme.
Te invit sa ne spui in comentarii experientele tale cu pinata si cu tehnica papier mache. Ce ati mesterit?
Alte articole pe blog: Fise cu cuvinte – Un cuvant pe zi, Regulile clasei – postere.
Ema