Cum sa faci un ierbar

O activitate minunata pentru vacanta de vara: Construieste un ierbar. Da, construieste, deoarece alcatuirea sa presupune planificare, aranjare, sistematizare a informatiei, constructie propriu-zisa a paginii, detalii. E complex. Si e o activitate care se potriveste mult copiilor de diferite varste, ii prinde pe cei care doresc sa colectioneze ceva, dar si pe cei carora le plac transformarile. Ierbarul poate fi de fiecare data altfel: poate fi unul doar cu flori sau doar cu frunze, cu plante de tot felul sau doar cu plante medicinale.

Un ierbar in fiecare vacanta

Alcatuirea unui ierbar e o activitate complexa. Presupune studiu individual, cautare, munca sustinuta, grija, atentie la detalii. Pare complicat scris asa pe hartie, in realitate lucrurile acestea vin firesc, din aproape in aproape, copiii invata din propria experienta. Ei vor vedea ca daca nu au grija cum preseaza plantele, acestea se vor rupe sau vor mucegai.

ierbar

Un ierbar nu trebuie sa aiba sute de pagini. E suficient daca un copil aduna 5 plante aromatice sau 5 plante medicinale. Va fi cu un pas mai departe de a nu sti nimic despre ele. In fiecare an copiii pot adauga plante in ierbarul lor, concentrandu-se pe ceva anume: intr-un an frunze, in alt an flori, in alt an plante intregi si tot asa.

  • Copiii vor observa plantele, vor invata singuri despre partile plantelor.
  • Vor invata sa le deosebla forma frunzelor, la culori si mirosuri.
  • Vor invata sa le catalogheze, vor invata denumiri noi.
  • Ierbarele pot fi tematice: doar frunze, doar flori, doar plante medicinale.
  • Vor invata cum sa le preseze, cum sa le aseze, cum sa le verifice periodic.
  • Cu siguranta vor invata sa fie atenti la detalii de forma, marime, culoare, textura, parfum.

Materiale necesare pentru un ierbar

Urmariti filmul meu ca sa aflati cum sa faceti un ierbar AICI.

Puteti folosi un ierbar gata cumparat de la librarie. Sau puteti mesteri voi unul folosind hartii albe sau colorate pe care sa le prindeti impreuna. Diferenta este ca cel cumparat are o hartie speciala, mai poroasa, care ajuta ca plantele sa nu retina umezeala. Dar va functiona foarte bine si daca veti presa plantele intre paginile unor carti vechi si apoi le veti prinde in ierbarul vostru.

Aveti nevoie de: foi de hartie, lipici de tip aracet sau un lipici de hartie bun si fin, foarfece, banda adeziva ingusta, carti vechi, servete de hartie pentru a absorbi apa, creioane colorate daca vreti sa adaugati detalii.

Cum se face un ierbar in 10 pasi simpli

  1. Culegeti plantele atunci cand vremea e insorita, nu cand ploua.
  2. Alegeti plante frumoase, sanatoase, fara gandacei, fara noroi. Daca totusi sunt murdare, trebuie sa le curatati inainte de a le presa.
  3. Puneti plantele intre servetele de hartie, apoi asezati-le intre paginile cartilor vechi.
  4. Aveti grija ca frunzele sau florile sa nu fie mototolite.
  5. Asezati cartile cu plante sub niste greutati.
  6. Verificati la 2-3 zile ce fac plantele, daca trebuie sa schimabti servetelele, poate sunt umede.
  7. Daca plantele sunt subtiri, se usuca repede, chiar si intr-o saptamana.
  8. Lipiti plantele in ierbar, scrieti denumirea lor, data si locul recoltarii daca doriti.
  9. Puteti adauga detalii cu creioanele colorate, detalii ale plantelor, frunze, flori sau puteti desena atmosfera: fluturi, soare, nori.
  10. Duceti ierbarul la scoala si aratati-l colegilor. Povestiti despre plantele din el.

Stiu ca si copii din tara au pornit sa alcatuiasca un ierbar dupa indicatiile din filmul meu. Ma bucura mult acest lucru. Daca aveti si voi un ierbar, scrieti in comentarii cum decurge activitatea voastra, de unde culegeti plante, cate plante aveti.

Alte articole pe blog: Ghiocelul – fise de lucru, jocuri, idei, Ciclul de viata al plantei – fasolea.

Ema

2 thoughts on “Cum sa faci un ierbar”

  1. Ieri am cules flori de camp si le-am pus la presat, speram sa se preseze bine. Le-am pus intr-un caiet, chiar o sa le verific sa vad daca e ok hartia. Le-am identificat cu ajutorul aplicatiei PlantNet si am scris si denumirea latineasca si aia in romana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *