Cum sa faci un terrariu

Suntem la unitatea “Plante si seminte”. Am citit povestea Jack si vrejul de fasole. S-ar fi potrivit sa plantam cateva boabe de fasole si sa le observam cresterea. Poate vom face la anul aceasta activitate. Anul acesta am ales sa facem un terrariu – mi s-a parut ca va fi ceva extraordinar pentru copii. Nu am gresit: au fost incantati din momentul in care i-am anuntat. Incercati si voi – e un proiect amuzant si deosebit de educativ.

Materiale – bol de plastic transparent sau de sticla, pietricele / nisip / scoici pentru drenaj, pamant de flori, plante suculente, plante mici, seminte, figurine mici de plastic. 
Iata cum am procedat: copiii si-au asezat, in clasa, pietrele si nisipul pe fundul vasului – acestea ajuta la drenj si previne aparitia mucegaiului, deoarece vasul nu are scurgere. (Cand ai 30 de copii lucrurile trebuie sa mearga intr-o ordine precisa; ei au invatat sa aiba rabdare, sa se astepte unii pe altii si – cel mai important!! – sa ma astepte pe mine sa ii ajut pe fiecare daca e nevoie.) 

Apoi am iesit in curte – umplerea vaselor cu pamant implica ceva mizerie. Ei au stat in cerc, iar eu le-am impartit pamantul in vase. Ei si l-au asezat, l-au scormonit, l-au studiat. In imaginea de mai jos se vad pietricele colorate, deoarece unii dintre ei au ales sa foloseasca pietricele de acvariu pentru drenaj.

Am pus in terrariu plante mici, suculente. Le-am cumparat din piata – 1 ron paharul, le-am desfacut radacinile si astfel mi-au ajuns pentru toti cei 30 de copii. Cate 2 plante diferite fiecaruia. In imaginea de mai jos Ilinca a ales sa planteze cateva plante aduse de ea, cu tot cu radacina. Nu sunt plante de terrariu, dar asta nu are importanta. E bine ca uneori sa fim diferiti si incurajati-i pe copii sa fie astfel. 

Sonia ne-a adus si cateva ramurele de cactus. In vasele mai mari au incaput 3 plante. Dar am plantat si cateva seminte – am ales plante aromatice: busuioc, cimbru, isop de gradina. Vor creste inalte, stiu, insa pana vor creste copiii le vor putea urmari evolutia.

Terrariile vor sta pe banci vreo 3-4 saptamani. Plantele nu au nevoie de apa multa. Arata minunat. Clasa e mai vesela, iar ei cerceteaza mereu ce se intampla (desi deocamdata nu se intampla nimic, semintele nu au incoltit).

Fiecare si-a decorat terrariul cu ce figurine a dorit. Printese, soricei mici de la ouale de ciocolata, pietricele frumos colorate, dinozauri, scoici si melci.

Daca aveti si voi un astfel de proiect verde, lasa un mesaj, povesteste-ne despre el. E o activitate ce se poate face si acasa, chiar si cu copii mai mici. 
Ema 

1 thought on “Cum sa faci un terrariu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *