Cum sa scrii o scrisoare? Acesta e un subiect ce ar trebui exersat mai mult la scoala. Scrisoarea e un text creativ, seamana cu o compunere. Are introducere, cuprins, incheiere. Si mai are alte doua elemente caracteristice: formula de adresare si cea de incheiere.
O scrisoare respecta cerintele unei compuneri
Multor adulti le vine greu sa astearna pe hartie cateva ganduri. Poate in scoala generala nu au fost prea buni la compunere. Sau poate nu au exersat destul. Cred ca aceasta din urma e explicatia. A scrie o compunere, un text simplu, scurt, nu presupune sa ai inclinatii artistice, sa stii sa fabulezi, sa folosesti metafore. Scrierea unui text in forma lui cea mai simpla e o abilitate de baza, alaturi de cea de calcul, de citit, de exprimare orala. “Nu sunt bun la scris.” nu este o explicati pentru faptul ca nu stii sau nu poti sa asterni pe hartie trei enunturi in care sa spui ce vrei.
Ma leg aici de scrisoare, insa la fel de bine am putea vorbi, asa cum am spus, de orice text simplu. Adultii sunt mereu nevoiti sa scrie texte felurite: o cerere, o scrisoare de intentie, o declaratie, o dare de seama. Apropo, tendinta actuala in materie de scrisori de intentie este ca dupa ce scrii si respecti protocolul, sa fii sincer si direct, fara floricele de compozitie.
Cum sa scrii o scrisoare cu orice ocazie
- Profitati de orice ocazie, la scoala, pentru a propune elevilor sa scrie scrisori.
- Incepeti chiar din clasa intai. La inceput va fi o scrisoare simpla, stangace, din 3, 4 sau 5 enunturi.
- Scrieti scrisori pentru orice, pentru oricine, faceti sa fie amuzant si interesant: pentru personajele din text, pentru autorul textului, colegului de banca, o scrisoare pentru caietul tau, pentru ploaie, pentru jucaria preferata. Pentru Mos Craciun aveti deja o idee? Sau o scrisoare catre sine. O scrisoare catre ziua de ieri ori una pentru anul care vine. Pentru paucii tai ori pentru perna ta. O scrisoare catre un cuvant ales de voi sau una pentru cana de ceai.
- Iesiti din sfera rigida a scrierii unei scrisori oficiale. Putini copii mai trimit scrisori in vacanta, mai scriu bunicilor din tabara. Asa ca imaginati diferite motive pentru a-i invata si incuraja sa puna gandurile pe hartie. Sau chiar incurajati-i ca in decursul unei vacante sa scrie scrisori membrilor familei ori colegilor.
- Pastrati un format simplu pe care sa il tot repetati: formula de adresare, introducere, cuprins si incheiere, formula de incheiere, semnatura.
- O scrisoare trebuie sa aiba cel putin 3 alineate: unul pentru introducere, unul sau mai multe pentru cuprins, unul pentru incheiere. La inceput limitati-va doar la 3 alineate. Pe masura ce copiii se obisnuiesc, va deveni necesar pentru ei sa o ia de la capat cu o idee noua.
Feedback la scrisoare
- Dupa ce copiii au scris scrisori, analizati-le, identificati elementele sale caracteristice, numarati alineatele.
- Exersati identificarea elementelor pe scrisori pe care sa le pregatiti dinainte.
- Nu uitati ca scrisoare difera de bilet. Desi ambele pot avea formula de adresare si de incheiere (semnatura), biletul e mult mai scurt, e un mesaj scris rapid, uneori poate sa lipseasca formula de adresare: Mihai, Mancarea e in frigider. Mama
- Incurajati copiii sa formuleze scrisori pe hartii separate, sa le coloreze, sa le decoreze. Faceti cu ele o expozitie. Schimbati scrisorile intre copii, rugati-i pe colegi sa citeasca pe ale colegilor, sa le aprecieze, sa le comenteze, sa faca sugestii de imbunatatire.
- Scrieti scrisori pe care sa le si trimiteti: colegilor, scolii, primarului, bibliotecii, copiilor din alte orase, din alte tari.
- Si voi, cadrele didactice, scrieti scrisori copiilor. Pot fi unele de sarbatori, unele de sfarsitul anului scolar, de ziua de nastere sau unele fara un motiv anume. Pentru ca e minunat sa primesti, in posta, o scrisoare.
O scrisoare catre vulpe
Iata mai jos o scrisoare catre un personaj.
Draga vulpe,
Stiu ca m-ai pacalit si mi-ai spus sa merg la balta ca sa prind peste cu coada.
Eu nu-ti doream tot pestele, doream doar unul.
Deja visam un car plin cu peste.
Chiar daca m-ai pacalit, iti propun sa fim prieteni.
As dori sa iti ceri scuze.
Doresc ca inainte de hibernare sa dau o petrecere.
Vreau sa iti dau pesti sa mananci.
Daca esti de acord cu ideea mea, sa-mi scrii.
Cu drag,
Ursul
Daca aveti idei si activitati in legatura cu scrisorile, spuneti-ne in comentarii ce scrisori ati scris in clasa sau acasa, cui, ce activitati ati desfasurat pentru a le citi, a le intelege, a le analiza.
Alte articole cu scrisori si despre cum sa scrii o scrisoare, pe blog: Scrisoare de la Mos Craciun, Scrisoare catre autor.
Ema
Foarte frumoase, felicitari! Sint cele mai simpatice&creative scrisori pe care le-am vazut la copii de clasa I. 🙂
Scrie textul unui scrisori către personajul Narcis, în care îl rogi să-ți explice comportamentul său