Multe incercari ii lovesc pe copiii: materie stufoasa, simulari, examene. Pe de o parte asa e viata si statutul de elev implica si o anumita doza de stres si teze si examene. Pe de alta parte incercam cumva, instinctiv, sa ii ajutam, vrem sa le fie mai usor, sa fie bine pregatiti, sa nu fie stresati. Cum se pregatesc elevii vostri pentru testari?
Examene, teze, capacitate, bacalaureat
Fiecare an e presarat cu emotii: emotii pentru frecventele lucrari de control, emotii pentru teze, apoi pentru examene de capacitate si bacalaureat. Cum studiaza copii si cum selecteaza ei ce vor retine, ce e important, ce e de prim moment sau de aprofundare?
Unii sunt mai aplecati catre un studiu cu creionul in mana, altii prefera variante schematice, rapide. Unii sunt legati de carti tiparite, altii abordeaza prezentari digitale, pe internet. Nu exista o formula universal valabila, deoarece fiecare e diferit si reactioneaza mereu la alti stimuli. Exista persoane cu o memorie foarte buna ori cele care invata rapid, in timp ce pentru altele asezarea cunostintelor cere timp si reveniri. In acest context insa, studiul individual e foarte important, pentru ca oricata tehnologie folosesti, oricat de usor e azi sa gasesti rapid informatia, daca nu te apleci constiincios asupra temelor nu poti avea rezultate bune. Sa ne gandim, de exemplu, la sportivi: De cat antrenament e nevoie pentru a ajunge la performanta? De cate ori au cazut, au esuat, au luat-o de la capat, totul implicand doar efort personal.
Resurse online – Liceunet.ro
Un punct de plecare sau un instrument util ar putea fi pentru elevii de gimnaziu si pentru cei de liceu siteul Liceunet.ro. Siteul face parte dintr-o retea internationala de resurse online pentru elevi. Contine formate EBook pentru diferitele obiecte de examen. Unele se pot accesa gratuit, pentru altele e nevoie de un abonament. Veti gasi aici sceheme si sinteze pentru matematica, biologie, istorie, limba si literatura romana, limba engleza, psihologie.
La capitolul Limba si Literatura română doua sectiuni sunt foarte importante. Prima este cea despre Gramatica limbii române. Se acceseaza gratuit. Contine subcapitole despre fonetica, morfologie si sintaxa, dar si o lista utila cu greseli frecvente. De exemplu, la Verb sunt trecute in revista, cu explicatii si exemple, tipurile de verbe (personale, impersonale, unipersonale, tranzitive, predicative), diatezele, modurile si timpurile.
Materia de la literatura e structurata in Epocile si perioadele literare. Se porneste de la literatura veche, se abordeaza cronologic celelalte perioade (literatura pasoptista, marii clasici, perioada interbelica) si se ajunge la postmodernism. Pentru fiecare perioada sunt marcate caracteristicile si scriitorii reprezentativi. La randul lor, scriitorii au o biografie si comentarii literare scurte pentru unele opere. O parte dintre resurse sunt gratis, pentru altele, cum am spus, e nevoie de un abonament. Si, foarte important, cititi operele propuse, nu va limitati la analizele gasite. Veti intelege mai bine orice daca stiti textul original.
Va las pe voi sa descoperiti si alte sectiuni si sa ne spuneti, intr-un comentariu, daca va sunt de folos. Cum studiati? Ce alte resurse mai folositi?
Alte articole pe blog: Un invatator pentru 5 ani sau un invatator in fiecare an?, Teach Like A Pirate.
Ema