Curatenia digitala. Decide, redenumeste, sincronizeaza

Cand faci curatenie in calculatorul tau? Eu ti-as recomanda sa ai o sesiune de curatenie digitala in fiecare luna. Stiu, uneori nu e posibil din diferite motive. Dar daca devine un obicei, te poti tine de program. O alta solutie ar fi sa faci curatenie generala in vacante. Ai mai mult timp liber si poti analiza ce trebuie pastrat, ce trebuie sters, ce se poate arhiva ori ce se poate muta in clouding. Scriu mai jos cateva dintre obiceiurile mele, poate iti sunt de folos sa le introduci in rutina ta de curatenie… digitala.
digitala
Este posibil ca unele din ideile de mai jos sa fie noi pentru tine. Poate nu stiai ca e posibil sa le aplici, nu stiai ca se poate face si asa. Abordeaza-le pas cu pas, nu e greu. Si mai ales stabileste-ti sa le folosesti mereu pentru a deveni o obisnuinta. Iti sugerez sa ai in minte 3 pasi: decide, redenumeste, sincronizeaza. Iata de ce:
  1. Decide: Iti va fi greu sa decizi ce sa pastrezi si ce nu, la un moment dat te doare sufletul sa renunti la poze si tot felul de fise la care ai lucrat. Dar e important sa decizi ce, cat si unde pastrezi.
  2. Redenumeste: Cheia marilor succese in digital este sa denumesti sugestiv tot ce ai pentru a putea gasi mai usor.
  3. Sincronizează: Acesta e functia care te salveaza: sa iti sincronizezi dispozitivele, laptop, calculator, telefon pentru ca oricand sa ai acces la documentele tale. Nu e doar un trend al momentului, e si o abordare foarte utila.

Salveaza in Clouding documente si poze

  •  Verifica adresele de email, schimba parolele daca nu le-ai mai modificat de peste 1 an. Noteaza-le undeva. O parola buna contine 8 caractere, litere mari si mici, cifre, caractere speciale. Bine, acum nu trebuie sa faci acest lucru pentru toate conturile tale si e posibil ca la unele sa nu fie necesar. Incepe cu conturile sensibile: email, clouding.
  •  Organizeaza emailurile in foldere pe care sa le denumesti sugestiv. Toate aplicatiile de email, Yahoo, Gmail, Outlook au organizator. Recomand sa denumesti sugestiv folderele: Scoala, Acte, De rezolvat. In acest fel le vei gasi mai usor deoarece ele se ordoneaza singure alfabetic. Sterge emailurile vechi, goleste folderul de spam. Eu golesc periodic si folderul Trash/Gunoi. Daca stiu ca nu e nimic important acolo, il golesc imediat. Daca insa am sters mai multe emailuri dar vreau sa fiu sigura ca nu e ceva ce imi trebuia, las cosul asa, deoarece dupa 30 de zile sistemul sterge automat ce e acolo, insa eu 30 de zile am posibilitatea sa gasesc un email asupra caruia m-am razgandit.
  • Verifica pozele realizate de-a lungul anului, poate unele nu sunt reusite, sunt dubluri, nu mai ai nevoie de ele. Pe acestea sterge-le. Economisesti spatiu. Pe cele ramase organizeaza-le in foldere pe care sa le denumesti sugestiv. Daca nu ai nevoie de ele in calculator, muta-le in clouding pe Google Drive sau in Dropbox de exemplu. In plus, daca sunt in clouding le poti accesa si de pe telefon daca nu ai calculatorul la tine.
  • Am scris despre cum sa folosesti Dropbox AICI.

Denumeste sugestiv documentele si folderele

  • Verifica documentele din calculator. Sterge ce nu iti trebuie, muta in foldere denumite sugestiv pe cele pe care doresti sa le pastrezi. La fel ca la poze, muta in clouding ce nu iti mai trebuie pe calculator. Chiar daca nu ai timp sa redenumesti sugestiv toate documentele, e suficient sa le muti intr-un folder pe care sa il denumesti folosind cuvinte cheie: „fise mate numere 1000”. De ce cuvinte cheie? Pentru ca nu vei cauta niciodata cuvinte de legatura: in, de, la, ci cuvinte semnificative: matematica, fise, numere.
  • Nu pastra pe desktop mai mult de 10, sa zicem (dar eu as merge pe 5), lucruri (foldere, aplicatii, shortcuts). Ele ingreuneaza calculatorul la pornire, deoarece trebuie mereu sa incarce respectivele lucruri. Pe de alta parte, nu te ajuta la organizare sa ai un ecran plin ochi de iconite. Nu, nu le vei gasi mai usor asa.
  • Goleste cosul de gunoi doar dupa ce verifici ce e acolo. Poate ai ceva ce a ajuns acolo din greseala.
  • Denumeste documentele si folderele sugestiv, foloseste cuvinte cheie si nu cuvinte de umplutura, de exemplu: „planificare mate clasa 2 tabel” sau, daca e o poza, „sarbatoarea recoltei cos fructe scena”. In acest fel le vei gasi mai usor cu functia Search a calculatorului, adica lupa pe care ai in meniul principal al calculatorului sau in bara de instrumente. Te asigur ca e o functie foarte utila si te va ajuta foarte mult, conditia este sa redenumesti sugestiv tot ce ai.
  • Arhiveaza folderele pe care crezi ca nu le vei mai folosi curand. In acest fel vei economisi spatiu. Ca sa le arhivezi, fa click dreapta pe ele si alege functia Archive. Daca sunt si denumite sugestiv, atunci le vei gasi usor oricand.

Sincronizeaza-ti dispozitivele

  • Verifica pe telefon ce aplicatii ai si renunta la cele care nu sunt necesare sau pe care nu le mai folosesti. Poti oricand sa le reinstalezi daca descoperi ca iti sunt necesare.
  • Daca e vacanta si nu ai nevoie, inchide abonamentul unor aplicatii: Zoom, Wordwall. Economisesti putin. Il poti reactiva oricand.
  • Invata ce fac dispozitivele tale, cum se sincronizeaza, cum schimbi conturile pe Google atunci cand trebuie sa fii logat pe unul anume, cum sa arhivezi. Daca folosesti Dropbox si Google si instalezi aplicatiile si pe telefon si te loghezi, atunci poti vedea si pe telefon documentele.
  • Organizeaza-ti paginile de internet salvate de-a lungul timpului. Probabil stii ca atunci cand ai gasit pe internet un site sau un articol pe care il consideri util ti-l salvezi apasand pe staluta din dreptul linkului. In acest fel adresa respectiva este memorata. Gasesti toate aceste linkuri salvate in Bookmarks. Si ele pot fi organizate in foldere pe care sa le denumesti sugestiv.
  • Fa ordine si curatenie si inconturile tale. Daca folosesti Google Drive, Canva, Wordwall, LearningApps sau alte aplicatii, poti organiza in foldere tot ce ai creat de-a lungul timpului. Decide ce trebuie sa fie sters, mutat, redenumit, arhivat. Toate aplicatiile iti ofera posibilitatea de organizare pe foldere.
  • De mare folos pentru organizarea pe internet a linkurilor si lucrurilor gasite iti este Pinterest. Acesta functioneaza ca un organizator urias. Poti citi despre cum poti folosi, ca profesor, Pinterest AICI.

Stiu, probabil ti se invart prin cap ideile: Dar daca mai am nevoie de ele? Le pastrez, poate mai am nevoie de ele. Ca si in cazul lucrurilor din dulap, daca timp de 6 luni nu le-ai folosit, poate e timpul sa te desparti de ele. Desigur, nu se aplica in cazul pozelor pe care vrei sa le pastrezi ca amintire. Insa si acolo s-ar putea ca pentru o singura poza sa mai ai alte 5-10 ipostaze identice sau unele nereusite; decide ce trebuie pastrat.

Ce alte trucuri de organizare digitala ai? Ce aplicatii utile folosesti? Cum organizezi tot ce ai in calculator? Te invit sa scrii un comentariu cu ideile tale.

Daca e nevoie de un webinar pe tema organizarii din calculator, hai sa il facem! Crezi ca ai invata mai usor asa? Ai ceva de intrebat? Ce te-ar interesa?

Alte articole pe blog: Abilitati digitale pentru profesori, Instagram pentru profesori

Ema

2 thoughts on “Curatenia digitala. Decide, redenumeste, sincronizeaza”

  1. Îți mulțumesc, Ema! Și de data aceasta ai doar sfaturi bune. Chiar azi încep curățenia digitală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *