Accesul la informatie e astazi de mare ajutor. Gasesti foarte multe lucruri pe internet. Gasesti si cursuri pentru profesori. Sunt online si o mare parte dintre ele sunt gratis. Te-ai gandit sa faci cursuri online? Sa inveti ceva pentru tine, sa te conectezi cu profesori din alte tari, sa te inspiri. Hai sa trecem in revista cateva platforme care asigura cursuri online, avantaje si dezavantaje.
Cine sustine cursuri online?
Ele sunt realizate si sustinute de universitati si scoli din intreaga lume, de asociatii si fundatii educationale, de catre profesori specializati. Unele cursuri combina materiale video cu materiale scrise. Poti primi o bibliografie, transcrierea filmelor, indicatii sa cercetezi alte surse. Ti se poate cere sa participi la discutii intr-un forum si sa primesti puncte pentru implicare. Evaluarea poate fi traditionala – sustii teste online cu intrebari cu raspunsuri multiple (nu e nimic de speriat!) sau evaluare combinata – teste, alcatuirea unui portofoliu cu text si poze, feedback din partea a trei colegi, feedbackul pe care il dai tu altor colegi. Fiecare curs are modalitati proprii de predare si evaluare.
Avantaje pentru cursuri online – gratis, flexibilitate, noutate
- Te poti inscrie oricand, nu te conditioneaza nimic. Desi unele cursuri au o data de incepere, ele raman deschise o perioada si le poti parcurge in ritmul propriu. Altele au o perioada de inscriere, una de desfasurare, apoi se inchid.
- Sunt periodice. Unele se repeta, altele nu.
- Sunt de mare actualitate, trateaza subiecte de interes: abordare STEM la scoala, cum sa folosesti aplicatiile, dispozitivele electronice la clasa, cum sa folosesti anumite metode.
- Poti invata orice. Poti invata ceva in domeniu, de pedagogie, de psihologie, dar poti invata si o limba straina, matematica, coding, istorie.
- Inveti si lucrezi in ritmul tau. Aceste cursuri online dureaza de la 3 la 7 saptamani. Sau poate mai mult, depinde de fiecare. Dar ai nevoie de doar 2, 3 sau 4 ore pe saptamana pentru a parcurge materia.
- Inveti de acasa, la orice ora vrei, in weekend, in vacante.
- Te invita sa mergi mai departe, sa aprofundezi, sa rascolesti, sa cercetezi.
- Cele mai multe sunt gratis. Foarte multe. Si certificat de participare poti primi. Exista si cursuri care percep o taxa pentru a elibera o diploma. Taxa poate sa inceapa de la 20-30 de euro sau dolari. O poti plati cand incepi cursul sau pe parcurs daca iti dai seama ca intr-adevar ai nevoie de diploma. E atat de flexibil totul!
- Poti sa citesti cursurile pe orice dispozitiv: calculator, tableta, telefon. Unele siteuri au si aplicatii pentru Android sau iPhone.
Incercam sa gasim cateva dezavantaje?
- Cel mai mare dezavantaj (in opinia mea singurul) este ca nu am reusit sa aflu daca aceste cursuri sunt recunoscute in Romania. Alte dezavantaje scrise mai jos nu sunt din punctul meu de vedere niste minusuri serioase, dar asta depinde de fiecare.
- Cursurile sunt in limbi straine. Cele mai multe sunt in limba engleza. Vei gasi si cursuri in alte limbi. Cursurile in limba romana nu sunt bine dezvoltate. Acesta ar fi un dezavantaj daca nu stii o limba straina.
- Evaluare dupa fiecare modul, evaluare finala. Nu, din pacate nu se poate fara o evaluare. Dar nu sunt ceva de speriat. De multe ori evaluarile constau in chestionare cu cateva intrebari din curs. Ai posibilitatea sa sustii de 3 ori aceeasi evaluare, sa revii asupra cursului, pana reusesti.
- Taxa pentru obtinerea unui certificat. Cum am spus mai sus, daca doresti o atestare, trebuie sa platesti. Nu insa la toate cursurile.
Siteuri care sustin cursuri online
Ca sa le gasesti pe internet, cauta dupa termenul MOOC (Masive Open Online Courses). Iata-le mai jos pe primele 5. Poate sunt mai multe, dar eu personal m-am oprit la acestea. Daca dai click pe fiecare nume, vei fi directionat catre platforma respectiva.
Daca ai urmat cursuri online tip MOOC, lasa un comentariu cu experienta ta, recomanda si altora.
Te invit sa mai citesti pe blog: Parenting si cursuri de perfectionare.
Ema
Interesant material! Nu am urmat un astfel de curs… Mulțumesc pentru informații!
In limba romana, curs online pe adresa intelTeach/iteach.ro. Conditiile sunt asemanatoate cu cele de mai sus. O zi frumoasa!
Ema, Ce bine ar fi. Nu am gasit adresa pe care o scrii aici. Poate ai un link. Multumesc. Ema
Este adevărat tot ce se scrie aici despre cursurile online. Eu am trei astfel de certificate obținute pe platforma iTeach. Nu știu câtă valabilitate au în România, cert este că sunt interesante.