Spune cu cuvintele tale! Nu-i asa ca cereti de multe ori celor din jur sa explice ceva fara sa se complice? Va propun un joc cu cuvinte, Cuvinte explicate sa ii zicem, un joc simplu ce va destinde atmosfera, dar care va tine mintea in priza. Odihna activa adica. Varianta pe care o prezint aici poate suferi modificari in functie de scopul pe care il urmariti si in functie de continuturile pe care le abordati. Il puteti juca acasa sau la scoala, in excursie, in autobuz, in masina in drum spre mare, in tabara, pe plaja. Printati si decupati biletelele, nu ocupa loc mult. Le puteti pune, pliate, intr-un bol si fiecare copil isi poate alege un biletel pe care sa il rezolve.
Cuvinte explicate si conexiuni
Poti descarca jocul AICI.
Ce legatura este intre urmatoarele cuvinte: muscă, pac, aripă? Uneori putem gasi o conexiune intre ele, pare evident ca vad o musca, fac pac cu pliciul si o prind, are aripi. Alteori, unele cuvinte par a nu avea nicio legatura unele cu altele. Aici intervine mintea noastra, careia ii e suficient un declansator mic pentru a porni la treaba si a genera idei. Pe aceasta abordare se bazeaza acest joc: cuvintele pe care le veti gasi pe biletele, cuvintele scrise cu majuscule, trebuie explicate celorlalti folosind doar alte 3 cuvinte ce functioneaza ca indicii. De exemplu: BIBLIOTECA – sala, scaune, citesc. E o sala cu multe scaune unde pot sa citesc. Hai ca aici a fost simplu!
Beneficiile acestui joc
- Stimuleaza imaginatia, copiii trebuie sa gaseasca legaturi intre cuvinte.
- Copiii invata sa formuleze enunturi lungi, scurte, sa explice ceva.
- Vor fi nevoiti sa condenseze explicatiile in doar cateva cuvinte, una sau doua propozitii.
- Vor cauta cea mai buna exprimare care sa atinga toate obiectivele: folosirea doar a cuvintelor date, explicarea unuia prin raportarea la celelalte.
- E un joc de concentrare si pentru ascultatori. Va imaginati rotitele creierului?
- Poate fi si un joc ce apeleaza la metafore, alegorii, deoarece unele cuvinte trebuie explicate in acest fel folosind altele.
- E odihna activa, activitate organizata. Umple timpul in mod creativ.
- Da posibilitatea copiilor sa se afirme, pentru unii e greu sa stea in fata colegilor si sa explice ceva.
Variante de joc
Pornind de la jocul meu, puteti inventa voi alte reguli si alte sarcini. Va puteti baza pe sinonime sau antonime. Explica de exemplu cuvantul MELC folosind doar antonimele cuvintelor la care te-ai gandi prima data cand spui melc. Puteti explica in acest fel emotiile, situatiile, actiunile. Complicati jocul in functie de varsta jucatorilor: se pot folosi si gesturi sau si alte indicii, se pot reformula enunturile deja date, se pot adauga alte mici detalii nu tocmai evidente. Daca vrem sa explicam cuvantul URS si spunem ca traieste in padure si face mor, deja e prea simplu.
Daca ai si alte exemple de jocuri cu cuvinte, cuvinte explicate sau analizate sau formate, lasa un comentariu cu ideile tale.
Alte articole pe blog: Cuvinte jucause – o aplicatie pentru cuvinte in forme, Cosul cu povesti.
Ema
6 thoughts on “Cuvinte explicate – Joc cu cuvinte”