I-am spus cuvinte jucause pentru ca m-am gandit ca traducerea word cloud nu are aceeasi semnificatie in limba romana. Va vorbesc aici despre o aplicatie pe telefonul mobil. Se numeste WordCloud, dar la fel de bine ar putea fi oricare alta aplicatie care va aseaza cuvintele intr-o forma prestabilita: nor, inima, frunza. Ce puteti face cu aceste cuvinte jucause? Desigur ca le puteti folosi in fel si chip. Depinde de scopul vostru, dar si de imaginatie.
Cum functioneaza:
*Alegeti o forma dintre cele prestabilite in functie de tema pe care o aveti: frunza daca vorbiti despre toamna, mar daca vorbiti despre fructe, o fata zambitoare pentru dezvoltare personala, un semn al intrebarii daca aveti semnele de punctuatie.
*Scrieti cuvinte care au legatura cu tema voastra. Nu trebuie sa fie multe. Alegeti unele reprezentative de la care sa porniti o discutie.
*Alegeti dintre fonturile prestabilite, cautati culorile potrivite.
*Salvati. Imaginea creata se salveaza in telefonul vostru de unde puteti sa o exportati. Daca lucrati si cu Dropbox, exportul se face usor, Add to Dropbox si puteti vedea imaginea pe calculator si desigur puteti lucra mai departe cu ea: fie o inserati intr-un document Word sau PowerPoint spre exemplu, fie o lasati ca imagine.
Idei pentru cuvinte jucause
1.Mesaj de bun venit pentru prima zi de scoala de exemplu. De la cuvintele alese puteti porni nenumarate discutii.
2. La matematica – Puneti exercitiile intr-o forma amuzanta. Copiii pot completa rezultatul sau alegeti o sarcina: Incercuiti toate exercitiile al caror rezultat e 12. Nu am marit scrisul aici, de aceea apare asa aglomerat. Jucati-va la setarile scrisului, dimensiunea fontului, pentru a avea exerctiile mai aerisite.
3. La gramatica – Recunoasterea unor parti de vorbire: Incercuiti / colorati doar substantivele. Stabiliti apoi ce de ce sunt acestea substantive, cum le-au recunoscut, vorbiti despre numar si gen, alcatuiti propozitii, stabiliti ce parti de vorbire mai apar in forma data. Vorbiti despre campul lexical sau familia lexicala. Puneti definitia intr-o forma amuzanta.
4. Dezvoltare personala – Daca vorbiti despre persoana, o sarcina ar putea fi: Incercuiti insusirile care credeti ca va caracterizeaza / insusirile celui mai bun prieten.
5. Gramatica – Semnele de punctuatie – Scrieti in semnul intrebarii cuvintele care ajuta la formarea unui enunt interogativ.
6. Recunoasterea literelor – Rugati copiii sa incercuiasca doar litera pe care au studiat-o in ziua respectiva, de exemplu e. Recunoasteti impreuna si celelalte litere. Formati cuvinte, alcatuiti propozitii.
Cum sa prelucrezi imaginile
Puteti folosi imaginile asa cum sunt ele, ca postere spre exemplu daca doriti sa le aveti mai multe zile afisate (ma gandesc la faptul ca cel cu semnele de punctuatie e potrivit pentru asta) sau le puteti insera in fisele si documentele cu care lucrati. Eu lucrez fisele in PowerPoint deoarece e mai usor sa mut imaginile si sa adaug casete de text unde doresc. Deoarece Word e un editor de texte, lucrul cu imagini e greoi si veti constata ca nici imaginile si nici textul nu stau cum doriti si trebuie sa le asezati mereu. Dar iata ambele variante:
- In Word – Deschideti documentul, alegeti din bara de sus functia Insert, alegeti fisierul unde ati salvat imaginea, selectati imaginea si apasati Insert. Puteti micsora imaginea tragand de colturi. Puteti copia imaginea sau adauga cu functia Insert mai multe imagini, in functie de scopul pe care il aveti.
2. In PowerPoint – Deschideti documentul, alegeti, la fel, functia Insert din bara de sus, selectati imaginea, apasati Insert pe butonul de jos. Adaugati cu functia Insert – Text box o caseta de text unde scrieti sarcina. Salvati apoi documentul in format PDF (cand salvati puteti alege acolo, in casuta de salvare ce format sa aiba).
Sper ca v-am fost de folos cu aceste idei si daca le folositi la clasa, va rog sa imi trimiteti poze. Daca aveti si alte idei de folosire a cuvintelor in forme, lasati un comentariu.
Gasesti pe blog si alte activitati cu cuvinte, alt fel de cuvinte jucause: Cuvintele se deseneaza, Poem in plic – joc cu cuvinte , Bingo cu cuvinte.
Ema
Mulțumesc, Ema! Interesantă aplicația și utilă!
Bună! Cum fac să am doar o singură dată cuvintele pe care le scriu? Atunci când aleg o formă mi-o umple cu cuvintelel pe care le-am scris…le multiplică