desen cu creta

Desene cu creta pe hartie neagra. Decor pentru serbare

Pentru articolul acesta ar fi fost mai potrivit titlul: Cum a desenat toata clasa cu doar o cutie cu 25 de bucati de creta. La ora de arte vizuale imi place sa le propun elevilor diferite tehnici. Una la care ma tot gandesc si pe care o tot planific este cea de desen cu creta pe hartia neagra. O tot aman dintr-un singur motiv: copiii nu au creta speciala de desen. Norocul a facut ca eu sa achizitionez o cutie cu creta de desen de la Lidl. Are 25 de bucati diferit colorate. O incantare pentru orice pasionat de desen. Dar cum sa impart bucatile diferit colorate celor 28 de copii din clasa?

desen cu creta

Sa gasim o solutie!

La generatia trecuta am desenat cu creta sistemul solar. Puteti citi articolul AICI. Cred ca atunci am folosit creta colorata pentru tabla. Acum am tot exitat sa le propun elevilor aceasta tehnica: nu stiam cum sa le impart echitabil bucatile de creta. M-am gandit sa le rup in bucati mai mici, dar tare mi-a fost mila sa fac acest lucru. Inainte de vacanta de Craciun mi-am zis ca fie ce o fi, trebuie sa le folosim cumva.

Am impartit elevii in grupe. Le-am mutat bancile astfel incat sa stea cate 6 si cate 4 in grup. Le-am facut un desen model ca sa le explic ce vreau de la ei, care e scopul activitatii si unde vreau sa ajunga.

Pentru ca de foarte multe ori, in clasa, de-a lungul zilei vad ca elevii mei nu au grija de lucruri, am pus acum mare accent pe acest aspect. Le-am explicat ca am o singura cutie, are 25 de bucati, dar sunt diferit colorate, asa ca nu le pot imparti echitabil. Si i-am rugat sa le foloseasca in grup, cu atentie si sa imparta si cu alte grupuri. Asa a fost!

Lucrul in grup si managementul clasei

O vreme lucrurile s-au desfasurat foarte bine. Fiecare grup de elevi a primit diferite nuante de verde, galben, rosu, portocaliu – culorile cele mai folosite. Apoi le-au schimbat intre ei in momentul in care au constatat ca au nevoie de o alta culoare sau o nuanta. Mi-a placut mult cand ii auzeam cum striga: Cine are rosu? Unde e verdele deschis? Iti dau galben si tu imi dai alb? Facem schimb? A fost magic!

Catre final lucrurile au scapat putin de sub control. Copiii se agitau, era haos, se grabeau sa termine, nu se mai asteptau unii pe altii. Atunci am spus: Stop joc! I-am intrebat, pe rand, ce mai au de lucru si ce culoare le mai trebuie. Cu rabdare din partea lor, cu intelegere, cu disponibilitatea de a-si astepta randul, au reusit sa termine. S-au rup doar vreo 2-3 bucati de creta, restul s-au intors intregi in cutie. M-au intrebat daca ma supar pentru ca unele bucati s-au rupt. Nu, nu m-am suparat, stiam ca e inevitabil. Le-am spus ca ma bucur ca s-au rupt doar 2-3 si nu toata cutia si mai ales ca ei au reusit sa colaboreze atat de bine unii cu altii.

desen cu creta

Desene cu creta ca decor pentru serbare

Lucrarile lor, la fel de magice precum momentul acesta de colaborare, au alcatuit o parte din decorul serbarii noastre de Craciun. Au desenat un brad impodobit. Bradul este doar un triunghi isoscel, simplu, accentul cade aici pe folosirea culorilor si pe tehnica de lucru, pe detalii. Creta colorata da un aspect usor prafos desenului. Copiilor le-a placut cel mai mult sa intinda creta cu degetul pe foaie, imprastiind culoarea si obtinand un efect difuz. Puteti vedea decorul pentru serbare pe contul meu de Instagram, AICI.

Va invit sa scrieti in comentarii cum lucreaza elevii vostri in grup. Si cum gestionati situatiile dificile. Sau ce decor pregatiti pentru serbarile voastre.

Alte articole pe blog: Compunerea dupa un sir de intrebari, Sa tesem frumos!

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *