Tin mult la orele de dezvoltare personala. Ele ii ajuta pe copii sa se inteleaga pe sine, unii pe altii si ne ajuta pe toti sa ne conectam. Sunt momente de respiro si de reflectie. Scormonim dupa idei si solutii. Ce fac atunci cand…? Sunt o multime de situatii in care copiii au nevoie de ghidaj, de repere, de timp pentru a intelege cum functioneaza emotiile si mai ales cum raspund ei la diferite actiuni.
De la inceputul anului scolar si pana acum am planificat activitati care ii ajuta pe copii sa treaca usor peste perioada de acomodare. Emotiile sunt puternice la aceasta varsta, cu siguranta ca fiecare clasa de copii se confrunta cu certuri, lupte, situatii in care nimeni nu cedeaza ori cu momente in care copiii nu se inteleg si nu stiu de ce actioneaza intr-un anume fel. Cred ca dezvoltarea personala e un subiect care nu se termina, trebuie sa revii periodic la cate ceva care sa te aduca inapoi pe traiectorie, fie ca esti adult sau copil. Iata mai jos cateva dintre temele discutate de noi:
O carte, ceva de mesterit, o privire de ansamblu
Volumul cartilor de dezvoltare personala pentru copii a crescut considerabil. In orice librarie fizica sau virtuala gasiti un raft ori o sectiune cu titluri dedicate copiilor, povesti moralizatoare, terapeutice ori chiar carti ce explica si dau solutii. Imi place sa pornesc discutiile de la cate o carte. Imi pare mai simplu asa: citesc o poveste sau despre o situatie ce trebuie rezolvata. In acest fel dau copiilor ragaz sa se gandeasca.
Apoi, dupa poveste si discutii despre fapte reale din viata lor, imi place sa mesterim ceva. Mi se pare ca desenand si scriind copiii internalizeaza mai bine. Unii nu se pot exprima, nu stiu ce sa spuna, nu au nicio idee. Dar cand incep sa deseneze, lucrurile se limpezesc. Un desen poate fi un alt punct de plecare pentru discutii: De ce ai desenat asa? De ce ai folosit culoarea aceasta? La ce te-ai gandit cand ai desenat acest monstru?
Care e superputerea ta?
Iata o tema ce ar trebui abordata periodic. Copiii trebuie sa invete sa se descopere in fiecare perioada, sa stie la ce sunt buni, cat mai au de invatat, care le sunt obiectivele. Care e superputerea ta? Pot sa alerg, stiu sa citesc, ma pricep sa desenez, sunt bun la jocuri.
Sunt suparat! Ce fac?
- Cand esti suparat?
- Ce te supara?
- Ce faci cand esti suparat?
- Ce culoare are supararea ta?
- Deseneaza lucruri care te supara.
- Cum te calmezi? Cum iti trece supararea?
- Deseneaza ce faci ca sa te calmezi.
M-am amuzat la aceasta activitate: multi copii au spus ca ei stau in pat cand sunt suparati. Da, probabil ar trebui sa aducem o canapea in clasa. Probabil patul, culcus confortabil in care te poti acoperi, devine uneori loc de refugiu, protectiv.
Activitatile mele preferate
E tare greu la clasa pregatitoare cand copiii nu stiu sa scrie. Conturul propriei maini e un desen foarte personal, e acolo o parte din fiinta ta. In plus, cele cinci degete ajuta la organizare. Sarcina: Deseneaza pe fiecare deget ceva ce iti place sa faci, o persoana preferata, un lucru, o carte, o jucarie.
Ce ma sperie?
Nu ma sperie nimic, mie nu mi-e frica de nimic! Curajosi cei mici. Dar nu am lasat lucrurile asa. De Halloween e un moment potrivit sa te gandesti daca este ceva ce te sperie. Au scotocit prin ganduri si si-au dat seama ca uneori se tem de caini, de paianjeni, de albine, de intuneric. Am cautat solutii. Ce faci cand te bazaie o albina? Dar cand e intuneric?
Furia e rosie si e monstruoasa
Furia e diferita de suparare. Cand esti suparat poti sa nu fii furios. Furia e mai puternica, e neagra, e rosie, seamana cu un monstru care pune stapanire pe tine. Am pus furia pe hartie, apoi am cerut copiilor sa mototoleasca hartiile. Unii monstri desenati erau chiar draguti, copiii s-au codit sa mototoleasca bucatile de hartie. Noi stapanim furia!
Totul despre mine
Periodic revenim la acest subiect. L-am abordat chiar la inceputul anului, apoi in noiembrie. Asta deoarece copiii se percep diferit acum. Am facut un banner cu stegulete pe care copiii au desenat cate ceva despre ei.
Scolarul are, stie, poate
Nu, va rog nu va ganditi repede la vechea formula Stie, poate, dar nu vrea! 🙂 Statutul de scolar e destul de dificil. Au disparut unele reguli de la gradinita, au aparut altele. Ce face un scolar? Eu am cautat imagini potrivite, copiii le-au sortat. Scolarul stie sa faca ordine, curatenie. Ar vrea desigur asta, i-ar fi si lui mai usor ca toate sa fie aranjate, insa nu ii iese mereu. E greu, dar cautam solutii. 🙂
Care sunt subiectele pe care le abordati la dezvoltare personala? Lasati un comentariu cu ideile voastre. Stiti un joc ce se potriveste? Ne recomandati o carte?
Te invit sa urmaresti pagina mea de Facebook EmaLaScoala si hai in grupul EmaLaScoala. Ma gasesti si pe Instagram, pe Pinterest, pe Twitter, pe LinkedIn si pe TeachersPayTeachers.
Alte articole pe blog: Cand imbratisarea devine regula, Vocea mea – postere cu tonul vocii.
Ema
Multumesc pentru tot ce postati, eu sunt incepatoare, am clasa pregatitoare, si citind aici am gasit raspunsuri la unele intrebari ce ma framantau.
Multumesc, Georgiana. Daca ai intrebari si crezi ca te pot ajuta, cu mare drag iti raspund.