dialogul si monologul

Dialogul si monologul – organizare vizuala a informatiilor

Organizare schematica a cuvintelor ajutatoare (aceasta a fost formularea aleasa de copii) pentru dialog si monolog.

Ce sunt dialogul si monologul?

Desi par niste notiuni simple, copiii pot intampina dificultati in a le intelege. Dialogul este modalitatea prin care se reda convorbirea dintre doua sau mai multe persoane. Copiii recunosc usor dialogul intr-un text deoarece fiecare replica e marcata cu linia de dialog. Monologul este modul de expunere a gandurilor, ideilor apartinand unei singure persoane. Personajul vorbeste singur, nu vorbeste cu altii. In textele literare e semnalat, de obicei, prin folosirea ghilimelelor.  Copiii vorbesc adeseori singuri, cu voce tare, in timp ce se joaca spre exemplu. Recunoasterea monologului in texte e insa dificila.

dialogul si monologul

 Organizare schematica

De mare ajutor le-a fost copiilor organizarea cuvintelor si a semnelor de punctuatie care ii ajuta sa recunoasca intr-un text aceste doua forme de expunere. Am folosit hartie colorata, am impartit foaia in doua pentru a realiza, in oglinda, o schema. Daca insotiti aceasta scheme si cu exemple din diferite texte literare, ii veti ajuta pe copii sa inteleaga si sa identifice aceste modalitati de expunere.
Schema poate fi lipita in caiet. E mai interesanta daca are parti care se indoaie si ascund informatiile. Copiilor le plac mult lucrurile care, desi serioase, amintesc de joc.
dialogul si monologul
dialogul si monologul
dialogul si monologul

Daca aveti si voi idei, alte metode de predare pentru insusirea notiunile dialog si monolog, lasati un comentariu. Gasiti pe blog si alte idei pentru orele de comunicare Gulliver – idei de analiza, 12 activitati de intelegere a textului literar

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *