Domnul Sconcs – o carte mirositor de captivanta

Iata o carte … mirositoare. 🙂 Mai in gluma, mai in serios, dincolo de mirosul de tiparitura, povestea e scrisa si tradusa exemplar din acest punct de vedere, deoarece gramada de cuvinte … mirositoare, sinonimele si gradarea lor te fac sa fii tentat sa iti folosesti instinctiv simtul mirosului. In activitatile mele la clasa merg mult pe predarea si invatarea senzoriala. Foarte multi copii sunt impresionati de mirosuri si gusturi si mi se pare firesc ca invatarea sa devina durabila cand sunt implicate senzatiile. Ganditi-va, de exemplu, la toate povestile clasice: toate, absolut toate aduc la un moment dat detaliul mancarii si e imposibil sa nu faci asocieri – Alba ca Zapada are un mar rosu si gateste piticilor, capra cu trei iezi a gatit o masa cu sarmale si alivenci (deja va lasa gura apa?), Scufita Rosie are in cos cozonac si friptura …
In acest context, cartea Domnul Sconcs vine cu … miresme. Unele nu tocmai placute, asociate cu mirosul de murdarie, insa copiii au fost amuzati si incantati chiar de la prima pagina.

 Am citit si eu cartea pe narasuflate. Editura Arthur propune mereu povesti deosebite. Pe nerasuflate nu ca sa scap de senzatia unui miros neplacut, ci pentru ca e foarte captivanta. David Walliams, autorul Bunicutei hotomane (chiar asa  – si acolo are cateva scene mirositoare – bunicuta dadea niste pârțuri !!!!), aduce si aici ingredientele perfecte mixate cu probleme de actualitate: mister, copilarie, o problema, un vagabond, un catel (cateii inmoaie pur si simplu inimile cititorilor), o sora nesuferita, umorul, bulling, extraordinarul… Cartea impresioneaza chiar de la prima pagina. Pentru copii e foarte important. I-a prins sau nu?

Domnul Sconcs e un vagabond. Fusese cineva la viata lui, insa un accident nefericit il transforma in vagabond, in ratacitor. O fetita de 12 ani, Chloe, se apropie de el. Incearca sa ii afle povestea. Il gazduieste in magazia din gradina, ii duce mancare, ii spune povesti. Ca in orice poveste, apare o mama rea – mama fetitei a pierdut suavul copilariei fetitelor sale si manata de interese personale doreste sa ajunga reprezentant in Parlament. Descoperind din intamplare pe domnul Sconcs ascuns in magazie, incearca sa-l foloseasca in campania sa politica.

David Walliams stie ce vrea cititorul. Inca de la inceput cititorul ar vrea ca domnul Sconcs sa faca o baie. O baie adevarata. O face intr-un sfarsit, dar nu e chiar asa cum ne-am imagina. Va las sa aflati.
Imi pare rau ca apar in carte si detaliile politice, prezentate nu tocmai intr-o lumina favorabila. Oamenii sunt ipocriti, lingusitori, manati de interese. Ma bucura insa abordarea unei alte probleme de actualitate: bulling. Chloe are o colega care o sicaneaza, iar ea invata de-a lungul cartii cum sa ii faca fata. Finalul e unul fericit. Familia sufera o transformare si se regaseste.

Scrisul simplu si firesc, detaliile incitante, picanteriile dozate subtil construiesc o carte usor de citit, amuzanta si serioasa totodata. O sa va placa. O sa va ganditi la ea.

Ema

3 thoughts on “Domnul Sconcs – o carte mirositor de captivanta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *