drumul cartii

Drumul cartii – activitati la clasa a treia

In fiecare an discutam despre drumul cartii, despre cum se realizeaza o carte. E un subiect redundant, stiu, dar cumva trebuie sa ma pliez si pe programa si pe manualul pe care il am. Acum la clasa a treia avem manualul pentru limba si literatura romana de la editura ArtKlett. Pentru capitolul „Ce stim despre carti?” manualul propune trei texte: „Matilda” de Roald Dahl, poezia „In biblioteca” de Ana Blandiana si un text realizat de autorii manualului, „Povestea unei carti”. Va povestesc in acest articol cum am abordat eu tema.

drumul cartii

Primul text din manual e un text narativ, al doilea e un text liric si al treilea se doreste a exemplifica un text nonliterar. Avand in vedere ca si anul trecut am vorbit despre cum se face o carte si deppre textele literare si nonliterare, eu as fi inceput la clasa a treia acest subiect cu un text nonliterar. De la cum ia nastere o carte as fi trecut la activitati pe marginea cartilor. Pe de alta parte, textul propus de manual, „Ce stim despre carti?”, se doreste a fi o exemplificare pentru textul nonliterar. Este oarecum un text nonliterar, acolo apar informatii din viata reala, insa faptul ca apar la inceput si pasaje literare este confuz pentru copii.

Impreuna cu colega mea draga din Cluj, Rodi Istrate, am decis sa renuntam la acest text din manual si sa compunem noi un text care sa reprezinte clar textul nonliterar. L-am intitulat „Drumul cartii”. Ne-am inspirat de pe internet dintr-un articol gasit AICI si am adaugat informatii care sa ne faciliteze atingerea unor subiecte de discutie: oamenii care lucreaza la o carte, partile componente ale unei carti, ce fel de fonturi se folosesc, unde ajunge cartea tiparita. (Cu Rodi am pus la cale, pas cu pas, in weekend, toate activitatile. Nu facem acest lucru tot timpul, doar uneori. E interesant de vazut cum lucram fiecare si cum lucreaza copiii nostri. Vorbim apoi despre ce a functionat la clasele noastre.)

drumul cartii

Pe drumul cartii toata saptamana

De-a lungul unei saptamani am realizat urmatoarele activitati:

  • Am citit textul cu creionul in mana si am facut insemnari legate de cuvintele necunoscute, meserii, tipuri de fonturi folosite. Am vorbit despre textul nonliterar.
  • Am povestit despre meseria de zețar. Azi e o meserie disparuta, dar pe vremuri zețarul era cel care culegea literele pentru a forma cuvintele si textul. Era o munca foarte migaloasa. Despre meseria de zețar am gasit informatii AICI. Copiii au fost foarte impresionati. Ca sa experimenteze si ei cum ar lucra un zețar, Rodi a venit cu ideea sa folosim paste in forma de litere cu ajutorul carora copiii sa scrie cuvinte. Eu i-am inregistrat pe elevii mei si gasiti activitatea noastra AICI.
  • Le-am vorbit copiilor despre persoana care corecteaza un text. Cu multi ani in urma am lucrat si eu la un ziar ca redactor si reporter si periodic imi venea randul sa fiu corector. Cap limpede este persoana care corecteaza ziarul. Le-am povestit copiilor ce face un corector. Ca sa experimenteze si ei activitatea, le-am aratat simbolurile folosite in corectura si am facut impreuna corectura pe un text. Despre un ghid de corectura si simboluri folosite de un corector am gasit informatii AICI.
  • Copiii au realizat singuri o carte mică. Eu le-am dat formatul, adica paginile pe care ei sa le taie si sa le asambleze. A fost de munca la numerotarea paginilor, a capitolelor, la completarea informatiilor. Am vorbit despre cuprins. La numerotarea capitolelor am folosit cifre romane deoarece in aceasta saptamana aceasta a fost tema noastra la matematica.

Cat de greu este sa scrii o carte?

  • Am vorbit despre fonturi si le-am aratat intr-un document Word ce inseamna fonturi, cum se aleg ele, cum se schimba marimea. Am folosit doar trei fonturi: ingrosat, inclinat si decorativ. Copiii si-au dat seama ca ele pot fi folosite pentru a sublinia ceva in text, pentru a scrie titlurile capitolelor sau titlurile cartilor. Termenul „font” nu este in programa scolara. El apare insa in manualul nostru si autorii manualului propun in testul lor de evaluare sarcina de recunoastere a fonturilor. Am considerat potrivit sa vorbesc copiilor despre fonturi, deoarece ei au intalnit si vor intalni termenul.
  • Ne-am intalnit pe Zoom cu un scriitor. Impreuna cu colegii de la Aspire Teachers am organizat pe Zoom o activitate in care un scriitor ne-a povestit despre cum se scrie o carte. Am fost 6 clase. Ne-am intalnit cu Ramona Miza, autoarea cartilor cu zane. Ea ne-a povestit cum scrie textele, de unde ii vin ideile, ce se intampla mai departe cu textul, ce face o editura. Pentru ca Ramona este si traducator de carte, ne-a explicat ce presupune munca la o carte scrisa de ea si munca la o carte scrisa de un autor strain si care trebuie tradusa. Gasiti cartile Ramonei la Editura Nomina AICI. Si o puteti invita in clasa sa va povesteasca. Multumim, Ramona! Copiii din toate clasele au avut multe intrebari.

Gasiti AICI pagini pentru realizarea unei carticele (sunt doua formate, alegeti unul) si o pagina pentru activitatea de corector. Pagina cu textul compus de noi nu v-o pot oferi deoarece prin publicarea ei as incalca drepturile de autor ale articolului din care ne-am inspirat. Desi noi am adaugat si multe alte informatii pe langa ce am gasit acolo, tot nu sunt convinsa ca nu le-as incalca autorilor drepturile de creatie.

Va invit sa scrieti in comentarii ce alte activitati ati realizat cu elevii vostri la tema aceasta despre drumul cartii.

Alte articole pe blog: Zoom cu un scriitor, Activitati cu carti

Ema

3 thoughts on “Drumul cartii – activitati la clasa a treia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *