Ema La Scoala, Creator de Educatie

O colega din tara m-a inscris in competitia aceasta – Multumesc frumos, Adina! Pana nu m-a sunat de la inspectorat sa imi spuna sa pregatesc hartii, am stat linistita. Mi s-a parut ca nu am ce sa arat din clasa. Timpul a fost scurt, totul a luat o alta intorsatura. Am participat la acest concurs cu proiectul meu Colectie de cititori despre care am scris AICI. E un proiect aparut din dorinta de a le oferi copiilor modele de cititori, de lectori, oameni care sa vina sa le citeasca si sa stea de vorba cu ei, oameni din afara scolii. Au venit parinti, profesori, un doctor, un voluntar, elevi de-ai mei din generatia trecuta.

Gasiti proiectul meu AICI.

 

concurs

 

Eu fac lucruri pe care le poate face oricine. Nimic din clasa mea nu e ceva ce nu se poate face in alte clase. Blogul acesta nu e nimic extraordinar, oricine poate avea un blog. Sunt foarte multi dascali cu idei extraordinare, dar nu ii stim pentru ca nu sunt vizibili in mediul online. Sunt foarte multi colegi in tara care creeaza continut inedit, care rasucesc ideile, combina metodele. Sunt multi alti creatori de educatie. Sunt multi mult mai buni ca mine. Oricine poate sa fie creativ. Dovada ca la acest concurs am regasit nume cunoscute ale profesorilor din tara. Va felicit din toata inima, sunteti niste invingatori! Pe altii nu ii stiu si as vrea sa ii cunosc si sa le urmaresc ideile.

 

Un proiect pentru elevi sau proiect pentru concurs?

Eu la asta nu ma gandisem, sa pun problema asa adica. Eu am avut o activitate pentru copii. Dar da, de ce nu, sa recunoastem, planifici si anticipezi ca pot fi activitati pe care le poti folosi la diverse concursuri. Asta te ajuta sa le dai o forma de la bun inceput, sa fie ceva organizat, sa faci poze din timp, sa ai o documentatie. Eu nu am avut asa si mi-a fost greu sa astern ceva pe hartie, de pe o zi pe alta. Norocul meu ca facusem poze, ca am avut dovezi.

 

De ce sa participi la concursuri?

  • De dragul concursului.
  • Ca sa le demonstrezi copiilor cum poate fi valorificata munca lor.
  • Ca sa integrezi activitatea de la clasa intr-un context educational mai larg.
  • Ca sa te conectezi cu alti profesori.
  • Ca sa castigi, te simti minunat cand castigi ceva, cand vezi ca ai facut ceva bine.

Pe de alta parte, cat de mult sa incurajam competitia? Stiti si voi ca in cazul elevilor parca se pune prea mult accent pe acest aspect. Prea multe olimpiade, concursuri de mate, de creatie. Sau daca ne gandim la competitia din clasa. E buna competitia? Da, e buna. Altfel nu ar mai exista jocurile olimpice. Sau meciurile de tenis si cele de fotbal. Depinde de noi, profesorii, cum punem problema concursurilor, de la ca varsta, cu ce continuturi.

Nu trebuie sa participi la niciun concurs ca sa fii creator de educatie. Cel mai precis concurs e cel pe care il sustii zilnic in fata elevilor. Daca ei vin cu placere la scoala, iti zambesc si se implica in activitati, atunci ai castigat concursul. Concursul cu tine cel de azi, mai bun decat cel de ieri. La ce va gandeati?

Va invit sa scrieti in comentarii gandurile voastre legate de participarea profesorilor la diverse concursuri si activitati.

Ce sa mai cititi pe blog: Evaluarea formativa si evaluarea sumativa, Aplicatii online si resurse – o lista utila

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *