Fie ca e prima zi de scoala ori a doua zi, fie ca esti adult sau esti copil, profesor sau parinte, emotiile te cuprind chiar daca iti propui sa fii tare. Ele fac parte din viata noastra si nu are rost sa le negam, sa le respindem si sa ne declaram stapani pe situatie daca nu e cazul. Emotiile ne dau o cantitate buna de adrenalina, o anume stare de euforie, buna dispozitie. Mintea se mobilizeaza, corpul e incordat, pregatit. De la fluturasi in stomac, pana la pumnii stransi si inima ghem. Desigur, exista si extrema in care nu mai putem gestiona situatia si radem sau plangem fara motiv. Hai sa vedem impreuna cum sa facem sa tinem emotiile sub control.
Emotiile profesorului
- Anticipeaza ce se va intampla. Deruleaza in minte situatii: Cand intram in clasa, cand vin parintii, ce vor face copiii.
- Fa-ti un plan: cu ce te vei imbraca, ce vei spune, cum vei vorbi.
- Exerseaza in oglinda un speech. Analizeaza-ti pozitia corpului, felul in care iti tii mainile, cul stai, cum arati cand te asezi, cand te sprijini de ceva. Stii ca atunci cand ai emotii nu stii ce sa faci cu mainile? Nu le tine incrucisate, la piept, doar pentru a le stapani tremuratul. Aceasta e o pozitie inchisa care transmite mesajul ca vrei sa fii lasat in pace.
- Scrie pe hartie niste idei. Fa asta cu 3-4 zile inainte. Chiar daca nu te folosesti de hartia in sine, faptul ca scrii te ajuta sa asezi la propriu lucrurile, sa le ancorezi. In plus, poti revizui zilnic lista.
- Alege o tinuta comoda, care nu te strange, un material care nu te inteapa, pantofi care nu te bat. Nu te imbraca gros. Vei transpira de la prima miscare, in clase si in aglomeratie aerul se va incinge. Poarta pantofii prin casa.
- Daca iti propui sa folosesti un machiaj nou, o crema noua, foloseste produsele cu 2 saptamani inainte pentru ca pielea sa se obisnuiasca. Sau pentru a avea timp sa vezi daca apar efecte secundare nedorite.
- Cu o zi inainte si in ziua cu pricina nu manca ceva nou ori ceva greu. Dar mananca totusi ceva, bea un pahar de apa chiar daca nu simti nevoia.
Asezarea in cerc si zonele de interes
Stiu ca asezarea clasica a bancilor e o traditie. Din punctul meu de vedere nu se potriveste la clasele mici. La gradinita, spre exemplu, mesele sunt asezate in asa fel incat sa lase spatiu deschis pentru joaca. La scoala acest spatiu de socializare dispare si eu cred ca e mare nevoie de el. Uitati-va la toate intalnirile de studenti sau de adulti, grupuri din marile companii, cursuri de pregatire – multe activitati au loc in grup, participantilor li se cere sa stea in cerc.
Pentru primele zile de scoala asezati bancile in alt mod. Gasiti solutii ca ele sa stea pe margine, in asa fel incat in mijloc sa ramana un loc gol in care sa va puteti aduna in cerc. Cercul acesta, simbol al infinitului, e o asezare care invita la discutii, copiii se pot privi unii pe altii, informatia circula direct in interiorul cercului (nu trebuie sa te intorci, sa te ridici, sa privesti peste umar). Pe de alta parte, si profesorul are o alta pozitie: stand alaturi de elevi, le arata acestora ca e si el acolo, langa ei, ca sunt parteneri.
Organizati in clasa diferite zone de interes. Ele vor fi mereu puncte de atractie, de formare a grupurilor, de cerectare. Poate fi vorba de masa anotimpurilor, de un raft cu carti, de cosuri cu materiale, o harta, calendarul, poze din vacanta copiilor sau de la activitatile de anul trecut. In prima zi de scoala prezentati copiilor zonele de interes si lasati-i sa descopere, sa atinga, sa lucreze cu obiecte. Sau sa decoreze chiar ei o anumita zona, sa aseze fotografii, fructe.
Emotiile copiilor
Daca sunt in clasa pregatitoare, sigur au emotii. Au si cei din clasele mai mari, chiar daca se stiu de un an sau trei. Iata cateva strategii simple care te ajuta sa le risipesti emotiile.
- Saluta pe fiecare, tine-l de mana, mangaie-l pe spate.
- Imbratiseaza-i pe copii, chiar mai multe zile la rand, daca ei te imbratiseaza sau daca iti arata clar ca vor sa fie stransi in brate. Sau intreaba-i daca poti sa ii imbratisezi.
- Prezinta-te, vorbeste despre tine. Recunoaste daca ai emotii, spune ca atunci cand se intampla asta transpiri, tremuri sau nu iti gasesti cuvintele (daca e intr-adevar asa). Copiii vor aprecia ca si profesorul e om, ca e o persoana normala, cu sentimente.
- Afla cum le place sa fie strigati sau numiti. Poate mama il striga Mihaita si ai auzit asta, dar el prefera sa i se spuna Mihai deoarece nu vrea sa fie alintat la scoala.
- Fa-i sa se simta in siguranta.
- Lasa-i 10-15 minute sa se joace prin clasa, sa socializeze unii cu altii, sa cerceteze.
- Citeste-le o poveste. Jucati, in cerc, jocuri de socializare in care sa isi spuna numele, sa spuna 3 lucruri preferate.
- Ofera-le ceva de rontait. Mancarea poate detensiona atmosfera. Alege felii de fructe, bomboane mici, fructe uscate.
- Vorbiti despre emotii chiar din prima zi. Intrebati-i cum se simt fizic, ce le vine sa faca, de ce. Gasiti impreuna solutii.
- Implicati-i in mici activitati de organizare, dati-le sarcini: sa aseze obiecte, sa verifice ceva, sa va ajute, sa se ajute unii pe altii.
O imbratisare din toata inima
Vreau sa va vorbesc de doua abordari pe care am vazut-o intr-o tabara. Mi-au ramas in suflet pentru ca mi-au placut foarte, foarte mult.
- Cand ne strangeam cu totii pe terenul de sport (eram probabil 100 de eprsoane sau mai mult), dupa ce ni se prezentau regulile si cateva idei, se trecea imediat la o activitate de 5 minute in care copiii erau incurajati sa faca cunostinta cu 5 persoane sau sa salute 3, 5, 10 alti copii. Era o atmosfera de veselie. Era prima miscare in care se spargea gheata inceputului. Activitatile de seara, tot in grpul urias, pe terenul de sport, se incheiau cu o imbratisare … sa ii zicem colectiva: Gaseste 5 persoane pe care sa le imbratisezi, 3 persoane cu care sa dai Hi-Five.
- Joaca in grup, in cerc – Multe jocuri de socializare erau in cerc, cu toata lumea. Cantece amuzante cu miscari de tot felul, indemnuri si strigate pe care copiii le repetau si care contribuiau la formarea grupului. Pe unele le-am adoptat si noi in clasa la vremea respectiva si au fost tehnici de succes pentru coeziunea grupului.
Iata aici un film cu unul dintre jocuri – Film din tabara .
E cazul sa vorbim si despre emotiile parintilor?
Daca micutul tau e in clasa pregatitoare, sigur ai emotii. Daca merge la o scoala noua, intr-un alt colectiv, sigur ai inima ca un ghem. Ce fac parintii scolarilor cand au emotii?
- Ii transmiti copilului starea ta. Nu exagera cu mersul la scoala.
- Vorbiti din timp despre prima zi de scoala, despre un nou colectiv. Intreaba-l cum crede ca va fi, ajuta-l sa anticipeze.
- Priviti fotografii din copilaria ta, povesteste-i cum era, dar fara a accentua doar aspectele negative.
- Daca stii pe alti copii din clasa, organizati o intalnire cu cateva zile inainte de inceperea scolii.
- Nu schimba programul copilului, rutina sa fie aceeasi.
- In prima zi de scoala nu-i da alimente noi. Stabiliti de cu seara ce va manca a doua zi, stati impreuna la masa. Chiar daca ia doar doua inghitituri si o gura de ceai. Nu-l trimite nemancat doar pentru ca are emotii.
- Pune-i apa si ceva de mancare chiar daca sta la scoala 2 ore.
- Ajuta-l sa probeze cu cateva zile inainte uniforma, incaltamintea. Incurajeaza-l sa stea imbracat cateva minute si sa isi dea seama daca il deranjeaza vreo eticheta sau altceva.
- Faceti impreuna ghiozdanul, etichetati impreuna lucrurile. Sugereaza-i sa deseneze ceva pe etichete pentru a sti ca sunt ale lui, daca nu stie sa citeasca.
- Nu-l saruta si imbratisa in fata colegilor decat daca arata ca vrea asta. Unii copii considera ca e stanjenitor.
Spune-ne cum iti stapanesti emotiile. Lasa un comentariu despre cum ii faci pe copii sa socializeze, sa se implice, sa fie siguri pe ei in primele zile de scoala.
Alte articole care te-ar putea interesa: Sedinta cu parintii, Planificarea integrata.
Ema
Ce minunat ca exista profesori ca dvs. Asta imi doresc pt pustiul meu de 5 ani care peste 1xan va merge la scoala. Invatator bland, empatic, care face copiii sa il iubeasca si sa vina cu drag. Ma bucur ca am descoperit aceasta pagina. Indraznesc sa pun o intrebare. Cum va descurcati cu stangacii? Baietelul meu este stangaci, recunosc ca am incercat sa il schimb dar a refuzat vehement, nu vroia sa mai faca nimic cu dreapta.
Elena,
Iti multumesc.
Stangacii sunt la fel ca dreptacii. Nu trebuie tratati altfel. Si printre dreptaci sunt destui cei care folosesc mai mult mana dreapta. Insa lucrul cu ambele maini stimuleaza ambele emisfere cerebrale. Copiii trebuie sa stie asta. Si ii incurajam sa foloseasca ambele maini. Exista, desigur, tot felul de activitati care solicita folosirea ambelor maini. Pasarea unei mingi, bataile din palme, decupatul…